Verkoeling in auto

Zo voorkom je hitte in de auto

Door Redactie

Heerlijk, het is eindelijk echt zomer! Met een temperatuur van 25 tot 30 graden gaat een groot deel van Nederland met de auto eropuit. Een nadeel: voor je het weet sta je met de rest van half Nederland in de file op weg naar het strand of stap je in een super hete geparkeerde auto na een dagje verkoeling… Hoe voorkom je hitte in de auto?

Auto zonder airco

Heb je een auto zonder airco? Dan kun je met de juiste maatregelen een koele auto hebben in de zomer (ook handig om te weten als je airco stuk gaat…):

 • Zorg voor een koele(re) auto voor je instapt. Een zonnescherm met reflecterend folie op je voorraam werkt goed. En zet je auto als het kan in de schaduw.
 • Denk ook aan de achterramen. Kleine zonneschermen met zuignappen zijn ideaal. Zorg nog wel voor voldoende zicht in de auto.
 • Je zwarte dashboard absorbeert veel warmte: leg er een handdoek overheen.
 • Jouw airco: zet je voorzijraam helemaal open en ook een achterzijraam aan de andere kant. Zo kan er gemakkelijk frisse lucht door je auto waaien.

Auto met airco

Je hebt airco in de auto, maar ook dan moet je rekening houden met de hitte in de auto. Voorkom problemen met deze tips:

 • Airconditioning is extra belasting voor je toch al verhitte motor. Voorkom oververhitting van je auto en zet je airco niet constant op de maximale stand. Een paar graden koeler dan buiten is al voldoende. Een temperatuur tussen de 20 en 26 graden is ideaal in de auto. In Death Valley in de Verenigde staten wordt zelfs geadviseerd je airco uit te zetten om oververhitting van je motor te voorkomen (het kan daar warmer dan 50 graden worden).
 • Is je motor toch oververhit? Zet dan je verwarming en de blower aan (en je airco uit). Klinkt tegenstrijdig, maar door de verwarming aan te zetten kan de motor de warmte kwijt. Met je raam op een kier houd je het uit in de auto.
 • Je auto gebruikt meer brandstof met airco aan. Houd hier rekening mee. Tank op tijd.

Hitte in de auto: tips voor de automobilist

Denk je ook aan jezelf?:

 • Drink voldoende water. Neem bijvoorbeeld een thermoskan met koud water mee en zet deze niet in een tas in de kofferbak, maar op een plek waar je er gemakkelijk bij kan.
 • Soms een beetje water vernevelen met een sproeier kan ook helpen.
 • Neem voldoende pauze. Warmte in de auto vraagt extra energie en concentratie van de chauffeur. Rust in ieder geval om de twee uur een kwartier.

Belangrijke aandachtspunten

 • Laat je kinderen of huisdieren NOOIT alleen achter in een geparkeerde auto in de zon (ook niet voor heel eventjes met het raam open). In de zon warmt je auto op als een oven met verschrikkelijke gevolgen voor de inzittenden. Dit filmpje laat zien dat je zelfs koekjes kan bakken in de auto als deze in de zon geparkeerd staat, zo heet wordt het.
 • Sproei geen koud water over je auto om deze af te laten koelen. Dit is echt heel slecht voor je lak.

Laat een reactie achter


0 Reacties op "Zo voorkom je hitte in de auto"