hitte in de auto

Zo voorkom je hitte in de auto

Door Redactie

Met al tijden een temperatuur van rond de 30 graden en de schoolvakanties die (bijna) zijn begonnen, kan het niemand echt zijn ontgaan: het is volop zomer! Veel mensen gaan daarom een dagje naar het strand of gaan met de auto op vakantie. Een nadeel: voor je het weet sta je met de rest van Nederland in de file op weg naar het strand of op weg naar je vakantiebestemming. Hoe voorkom je dan die hitte in de auto?

Auto zonder airco

Heb je een auto zonder airco? Dan kun je met de juiste maatregelen een koele auto hebben in de zomer (ook handig om te weten als je airco stuk gaat…):

  1. Zorg voor een koele(re) auto voor je instapt. Een zonnescherm met reflecterend folie op je voorraam werkt goed. En zet je auto als het kan in de schaduw.
  2. Denk ook aan de achterramen. Kleine zonneschermen met zuignappen zijn ideaal. Zorg nog wel voor voldoende zicht in de auto.
  3. Je zwarte dashboard absorbeert veel warmte: leg er een witte handdoek overheen.
  4. Zet je voorzijraam helemaal open en ook een achterzijraam aan de andere kant. Zo kan er gemakkelijk frisse lucht door je auto waaien.

Auto met airco

Je hebt airco in de auto, maar ook dan moet je rekening houden met de hitte in de auto. Voorkom problemen met deze tips:

  1. Airconditioning is extra belasting voor je toch al verhitte motor. Voorkom oververhitting van je auto en zet je airco niet constant op de maximale stand. Een paar graden koeler dan buiten is al voldoende. Een temperatuur tussen de 20 en 26 graden is ideaal in de auto.
  2. Is je motor toch oververhit? Zet dan je verwarming en de blower aan (en je airco uit). Klinkt tegenstrijdig, maar door de verwarming aan te zetten kan de motor de warmte kwijt. Met je raam op een kier houd je het uit in de auto.
  3. Je auto gebruikt meer brandstof met airco aan. Houd hier rekening mee. Tank op tijd.

Hitte in de auto: tips voor de automobilist

  1. Drink voldoende water. Neem een thermoskan met koud water mee en zet deze op een plek waar je er makkelijk bij kan.
  2. Neem voldoende pauze. Warmte in de auto vraagt extra energie en concentratie van de chauffeur. Rust in ieder geval om de twee uur een kwartier.

Belangrijk aandachtspunt

  1. Laat je kinderen of huisdieren NOOIT alleen achter in een geparkeerde auto in de zon (ook niet voor heel eventjes met het raam open). In de zon warmt je auto op als een oven met verschrikkelijke gevolgen voor de inzittenden.

Laat een reactie achter


0 Reacties op "Zo voorkom je hitte in de auto"