Rustig rijden

Rustig rijgedrag: hoe doe je dat en waar moet je op letten?

Door Redactie

Er is niets vervelender in het verkeer dan irritant rijgedrag van een ander. Helaas kan je andere weggebruikers niet veranderen. Aan je eigen rijgedrag kan je wel wat doen. En dat is wel zo slim. Dit zorgt voor minder irritaties tijdens het autorijden. Daarnaast zorgt rustig rijden voor minder schades aan auto’s. Wel zo prettig. Maar wat is rustig rijgedrag? Hieronder geef ik je een aantal tips om rustig in je auto te rijden.

Laat je niet opjagen door asociaal rijgedrag van een ander

Bumperklevers, nog altijd de grootste ergernis in het verkeer. En ook al zit er iemand achter je enorm te bumperkleven, laat je niet opjagen. Ga niet harder rijden, want zo breng je jezelf in gevaar en de bumperklever zal er niet van weggaan. Ga ook niet zomaar een baan naar rechts, maar kijk eerst goed of er ruimte is. Dan kun je de bumperklever de ruimte geven en kun jij relaxed verder.

Zet je muziek niet te hard

Je muziek op maximaal volume, rijdt misschien heerlijk, maar leidt ontzettend af. Onopgemerkt rijd je veel te hard of hoor je bijvoorbeeld ambulances niet aankomen. Zo relaxed is dat niet. En je rustige rijgedrag valt op dat moment ook te betwijfelen.

Denk mee met je medeweggebruikers

Denk mee met je medeweggebruikers. Wees altijd voorbereid om op andere bestuurders te reageren voor het geval ze zich niet aan de regels houden of bijvoorbeeld onverwachts remmen. Voldoende afstand houden, geeft je meer tijd om te reageren. Door voorbereid en alert in de auto te zitten, behoud je de rust om te reageren wanneer dat nodig is.

Pas je snelheid aan op je omgeving

Rijdt iedereen de maximale snelheid op de snelweg? Blijft dan geen 90 rijden, omdat je dat een fijne snelheid vindt. Andere automobilisten kunnen verrast worden door je lage snelheid. Rijd met het verkeer mee. Rustig rijden is immers niet hetzelfde als langzaam rijden.

Schat de situatie in zodat je niet verrast wordt

Rijd je op een groen verkeerslicht af? Bedenk je dan al van te voren of je plotseling kunt remmen als het verkeerslicht op oranje springt. Kijk in je achteruitkijkspiegel en maak een keuze. Als je veel achterliggers hebt die dicht op je rijden, kun je niet plotseling remmen voor een oranje stoplicht. Benader een kruispunt sowieso altijd rustig, zodat je overzicht hebt en tijdig kunt reageren op andere weggebruikers of een verkeerslicht. Voor een oranje verkeerslicht stop je natuurlijk als dat kan.

Voorkom afleidingen

Stel je navigatie in vóór vertrek. Zo stressvol; je navigatie instellen tijdens het rijden. Het is levensgevaarlijk. Doe dit altijd voor vertrek! En we weten het allemaal, maar laat die telefoon met rust tijdens het autorijden. Wanneer je belt tijdens het autorijden, doe dit dan altijd handsfree en met je aandacht op de weg. Rustig rijden kan tijdens verschillende seizoenen om verschillende aanpassingen in je rijgedrag vragen. Lees hier meer over hoe je rustig rijdt in de winter.

Heb jij nog tips voor de onzekere en voorzichtige automobilisten op de weg? Deel ze met ons!


Laat een reactie achter


1 Reacties op "Rustig rijgedrag: hoe doe je dat en waar moet je op letten?"

  1. Martin Splinter heeft op gereageerd

    Het verkeerde gebruik van de cruisecontrol werkt ook onrust in de hand.Ik zet die om langzaam af te remmen op de memorie en raak het rem pedaal niet aan.