wielrenners in het verkeer

Wielrenners in het verkeer: tips voor een veiligere weg

Door Redactie

Als autorijder heb je te maken met allerlei soorten weggebruikers. Je hebt dus ook te maken met wielrenners in het verkeer. De onderlinge relatie tussen deze twee verkeersdeelnemers staat in het wielerseizoen altijd weer onder spanning. Daarom tips om samen vriendelijker en veiliger de weg te delen.


Test als wielrenner en hardloper

Ik heb het getest: exact hetzelfde rondje afleggen als wielrenner en hardloper. Wat er gebeurde was opvallend; als hardloper werd ik voorgelaten door andere weggebruikers en autorijders stopten zelfs voor mij. Als wielrenner in het verkeer werd ik genegeerd. Voetgangers bleven, ondanks mijn duidelijke fietsbel, midden op de weg lopen en de autorijders gaven nog wat extra gas. We zijn allemaal weggebruikers, hoe kunnen we in goede harmonie aan het verkeer deelnemen?

Tips voor de wielrenners in het verkeer

  • Kijk verder dan je stuurlint. Ik weet het, racefietsen zijn prachtig en het pronkstuk van de wielrenner. Probeer toch verder te kijken dan je stuurlint, kijk voorbij je voorganger. Zo houd je, net als de automobilist, overzicht op de weg zodat je op tijd kunt inspelen op de verkeerssituatie.
  • Luister goed naar de signalen van de kopman. Eigenlijk zijn wielrenners heel sociaal naar andere weggebruikers toe. Als zij in een peloton fietsen, geeft de kopman aan waar op gelet moet worden. Met kreten als ‘auto voor!’ of ‘paaltje!’ waarschuwen ze elkaar voor gevaren op de weg.
  • Fiets rustiger door de bebouwde kom. Automobilisten schatten de snelheid van de wielrenner vaak verkeerd in. Daardoor ontstaan veel botsingen. Fiets daarom altijd rustiger in de bebouwde kom.
  • Glip niet zomaar de openbare weg op, daar schrikt de automobilist van. Klinkt logisch maar toch gebeurt het vaak. Even die short cut pakken, omdat je dan weer sneller op tempo rijdt. Doe maar niet, de openbare weg is (nog) niet voor de wielrenner.

Tips voor de automobilist

  • Smalle weg en een peloton met wielrenners? Toeter als extra waarschuwing. Elektrische en hybride auto’s zijn net als wielrenners in het verkeer geruisloos. Toeter daarom zodat de wielrenner rekening kan houden met de naderende auto.
  • Verminder vaart. Wielrenners kunnen onverwachts elkaar inhalen of nogal uitwaaieren in verband met (tegen)wind. Door minder snel te rijden kun je sneller reageren op onverwachtse manoeuvres van fietsers.

De wielsportbond (NTFU) gaf mij ook tips:

  • Toeter nooit naast de fietser of groep. De fietser kan ervan schrikken en daardoor een verkeerde beweging maken.
  • Passeer alleen als het kan zodat je niet halverwege in de groep rijdt.

Maar de meest eenvoudige en direct toepasbare tip: blijf vriendelijk, houd rekening met elkaar zodat het autorijden én fietsen veiliger wordt.

Heb jij tips voor wielrenners en automobilisten om vriendelijker en veiliger de weg te delen?


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Wielrenners in het verkeer: tips voor een veiligere weg"