Wanneer moet je hulpdiensten voor laten gaan? En hoe?

Wanneer moet je hulpdiensten voor laten gaan? En hoe?

Door Redactie

De meeste automobilisten hebben geen idee wat ze moeten doen als er een hulpdienst aan komt. Automobilisten die rekening houden met de hulpdiensten zorgen regelmatig voor gevaarlijke situaties. 60% de van hulpdiensten heeft wel eens een (bijna-) ongeval meegemaakt. Dit blijkt uit onderzoek van de NIFV, het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid. Automobilisten weten wel dat ze moeten uitwijken, maar niet hoe.

Wanneer uitwijken?

Iedere hulpdienst dat zwaailichten én sirenes voert, moet je voorrang verlenen. Het maakt niet uit of dit de brandweer is of een arts in een ‘gewone’ auto.Wel zwaailicht, maar geen sirene? Voorrang geven is dan niet verplicht, maar het zwaailicht staat niet voor niets aan. Er is haast en dus wil de hulpdienst voorrang. Geef dit dan ook.

Hoe moet je uitwijken?

Hoe moet je uitwijken als een hulpdienst je wil inhalen?

  • Geen file? Blijf of ga rechts rijden. Je wordt links ingehaald.
  • File? Blijf op je eigen rijbaan. De hulpdienst haalt je in via de vluchtstrook.
  • Geen vluchtstrook vrij? Dan rijdt de hulpdienst middendoor. Maak ruimte door aan de buitenkant van je rijstrook te rijden.
  • Je mag niet de verkeersregels overtreden. Rijd dus niet door rood voor een ambulance, dan creëer je juist een onveilige situatie!

Hulpdiensten kijken mee

De hulpdienst houdt rekening met de verkeerssituatie en zoekt zelf naar een opening om in te halen. Kan dit niet veilig? Dan blijft de hulpdienst achter je rijden en zoekt naar de eerstvolgende veilige mogelijkheid.

Allsecur tip

Trap niet zomaar op de rem. Geef richting aan om te laten zien dat je uitwijkt. Maak op een rustige manier ruimte voor de hulpdiensten.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Wanneer moet je hulpdiensten voor laten gaan? En hoe?"