zomercheck

Maak je auto vakantieproof: 3 gouden tips

Door Redactie

Yes, binnenkort weer lekker met de auto op vakantie! Heb je al een zomercheck gepland? Of controleer je zelf de auto voor je weggaat? Wat je ook doet: je auto (laten) controleren op een paar belangrijke punten is essentieel voor een veilige én relaxte reis.

Zowel een kleine als grote beurt zijn beiden erg belangrijk, dus sla die niet over. Een zomercheck is extra. Wat een zomercheck precies inhoudt, kun je altijd navragen bij je eigen garage/merkdealer. Goed nieuws: klanten van Allsecur ontvangen jaarlijks een gratis zomercheck.

Voor mij zijn onderstaande controlepunten vanzelfsprekend, omdat ik een aantal jaar automonteur was. Ik heb in de praktijk gezien dat je pech onderweg kunt voorkomen door extra te controleren op deze punten!

Controleer je vloeistoffen

  • Koelvloeistof

Heb je te weinig koelvloeistof? Vul het bij met de juiste kleur. Meng de vloeistof niet met water!

  • Remvloeistof

Is deze niet op peil? Dan adviseer ik je hiervoor even langs de garage te rijden.

  • Olie

Ook als je weinig kilometers rijdt, raad ik je aan je olie één keer per jaar te verversen. Je olie veroudert en er kan vocht of vuil in komen waardoor het kwaliteit verliest. Hierdoor kan er ook slijtage optreden in de motor. En: controleer je oliepeil. Wacht dus niet tot het lampje gaat branden.

  • Ruitenvloeistof

Zeker niet onbelangrijk! Controleer of je voldoende ruitenvloeistof hebt. Met een schone ruit heb je beter zicht. Tijdens lange autoritten is je ruit snel vies in de zomer (denk aan insecten).

Bandenprofiel

Check je profiel voor de vakantie. Begin bij de slijtage indicator. Deze indicator geeft aan wanneer de band vervangen zou moeten worden. Volgens de wet is dit bij 1.6 mm. Maar is het wel verstandig om zo ver door te rijden? Ik zeg van niet. Een nieuwe band heeft namelijk tussen de 8 en 9 mm profiel (dit verschilt per merk). Vervang dus je band op tijd. Mijn advies is om dit bij 2,5/3 mm te doen. De band is dan voor ongeveer 75% versleten en heeft dus zijn beste tijd gehad. Controleer de banden ook op uitwendige beschadigingen. Dit kan een klapband veroorzaken en hierdoor kunnen levensbedreigende situaties ontstaan op de weg.

Bandenspanning

Net zo belangrijk is de bandenspanning van de auto. Ik heb vaak het excuus gehoord: ‘Ik heb niet zoveel tijd dus doe ik er wat extra lucht in dan is het altijd goed.’ Dit is funest voor de band. Hierdoor wordt de band namelijk te hard en er ontstaat een soort bolling. Hierdoor kan het zijn dat de band in het midden harder slijt dan aan de buitenkant. Met een te zachte bandenspanning is het precies andersom.

De juiste bandenspanning kun je terug vinden in je deur aan de bestuurderskant, ook staat het vaak aangegeven in de tankklep van je auto. Daarnaast staat het in het onderhoudsboekje van je auto. Mijn tip: controleer de bandenspanning als de banden koud zijn, dus wanneer je niet meer dan 5 kilometer gereden hebt.

Een hele fijne autovakantie!


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Maak je auto vakantieproof: 3 gouden tips"