inzittendenverzekering

Kind in auto: alle regels op een rij

Door Redactie

Je auto is belangrijk, maar de personen die in je auto zitten zijn nog veel belangrijker. Vooral als het om je kinderen gaat. Bij een ongeluk moet je er zeker van zijn dat je kinderen veilig in de gordels zitten. Er gelden dan ook strenge regels in Europa voor het vervoeren van kinderen in de auto. We zetten alle regels voor je op een rij.

Kind in auto: veiligheid voorop

Kinderen zijn erg kwetsbaar en hebben veel meer kans op letsel bij een ongeluk dan volwassenen. Bij kinderen (en vooral bij baby’s) is het hoofd in verhouding met lichaam veel zwaarder en groter. Bij een botsing wordt het hoofd met grote kracht naar voren geworpen, wat het nekje nog lang niet kan opvangen. Daarnaast kunnen ook de organen beschadigen, omdat het kind met diezelfde kracht tegen de gordel wordt aangedrukt. Een goedgekeurd kinderzitje is daarom ook verplicht. Het op een juiste manier vervoeren van kinderen heeft een direct verband met de overlevingskans van het kind. Ongeveer 98% van de auto ongelukken waar kinderen bij betrokken zijn, komt door menselijke fouten. Een goed en veilig kinderzitje is dus van zeer groot belang. Niet voor niets zijn kinderzitjes verplicht gesteld in Europa. Een inzittendenverzekering is ook zeker het overwegen waard. Daarmee ben jij niet alleen als automobilist verzekerd bij letselschade, maar ook je gezinsleden. Ook als ze met iemand anders meerijden.

Wanneer is een kinderzitje verplicht?

Kinderen kleiner dan 1.35m moeten verplicht in goedgekeurde kinderzitjes vervoerd worden. Er zijn wel uitzonderingen. Kinderen die groter zijn dan 1.35m mogen ook in een kinderzitje, maar dit hoeft niet. Kinderen moeten uiteraard wel altijd een gordel om, net als volwassenen.

Kinderzitje kopen

Koop je een kinderzitje? Let er dan op dat het kinderzitje een keurmerk ECE 44/03 of 44/04 heeft. Dit keurmerk geeft aan dat het kinderzitje is gekeurd en veilig in het verkeer te gebruiken is. Voor baby’s heb je andere kinderzitjes dan grotere kinderen. Lees meer over verschillende soorten kinderzitjes op onze website.

Wanneer mogen kinderen voorin?

Kinderen mogen zowel voorin als achterin in de auto. Dit maakt voor de veiligheid weinig uit. Wel is het veiliger kinderen zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren (lees de update hieronder). Let wel op: voorin heb je vaak een airbag. Op een zitplaats met een airbag mag je een kind niet vervoeren in een babyautostoeltje dat tegen de rijrichting is geplaatst. Dit mag alleen als de airbag is uitgeschakeld. Daarnaast is het verstandig kinderen tot 12 jaar niet bij een ingeschakelde airbag te zetten. Kan het niet anders? Zet dan de autostoel zo ver mogelijk naar achteren.

Regels in het buitenland 

Als je naar het buitenland rijdt, kijk dan goed na wat de regels zijn voor kinderen in de auto. Bovenstaande regels gelden over het algemeen voor alle landen in de Europese Unie (EU). Er kunnen wel kleine verschillen zijn. Zo is in Duitsland onder 1.50m een kinderzitje of zittingverhoger verplicht. Deze lijst van de ANWB geeft je een goed overzicht van alle regels in populaire vakantielanden.

Update 21-02-2013: Vanaf juni moeten ouders hun kinderen achteruit vervoeren tot ze 15 maanden zijn. De Consumentenbond pleit er zelfs voor kinderen tot 4 jaar omgedraaid te vervoeren: “Stoeltjes waarin kinderen vooruit kijken zijn veel gevaarlijker dan omgedraaide kinderzitjes. Doordat kinderen een relatief groot hoofd hebben, worden bij een voorwaartse botsing hoofd en nek zwaar belast waardoor ernstig of soms fataal letsel zoals een gebroken nek optreedt. “


Laat een reactie achter


22 Reacties op "Kind in auto: alle regels op een rij"

 1. Mandy heeft op gereageerd

  vraag; ik ga op schoolreis met een groep van 15 kinderen. Door de hoge kosten van vervoersbedrijven hebben we gekozen voor “eigen vervoer”. Ik heb de ouders een toestemmingsverklaring laten tekenen en natuurlijk zijn de ouders die rijden ibv rijbewijs, verzekering en goedgekeurde auto maarrr, nu sprak iemand mij aan die vroeg of wij voor de groep ook een speciale “inzittende verzekering” moest hebben.
  In uw artikel las ik echter dat de kinderen, die bij een ander in de auto zitten, ook onder de inzittende verzekering van hun eigen ouders vallen. Is dat zo?
  graag uw reactie.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Goede vraag! Hoe het bij ons werkt, is als volgt: jouw inzittendenverzekering geldt voor jou, jouw inzittenden en al jouw gezinsleden in andere kentekens. Ofwel: de kinderen van ouders met een inzittendenverzekering zijn gedekt op hun eigen inzittendenverzekering. Hebben ze deze niet, dan zijn ze gedekt op jouw inzittendenverzekering.

   Hierop overigens de kanttekening dat dit bij AllSecur zo werkt, maar voor andere verzekeraars durf ik niet te spreken. Dit moet even uitgezocht worden bij de betreffende verzekeringen!

 2. Sharon heeft op gereageerd

  Kids nooit geen eten geven achterin de auto, als een kind stikt kan het jou niet zo makkelijk waarschuwen!

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Da’s een goede tip! Bedankt Sharon!! Groet, Armando

  2. Mandy heeft op gereageerd

   “nooit geen”???? betekent dat altijd? Constant eten? hihi…

 3. Mike heeft op gereageerd

  Het artikel lijkt te beweren dat het sinds juni 2013 niet meer is toegestaan (of vanaf 2018 niet meer is toegestaan) om jonge kinderen (tot 15 maanden) in de rijrichting te vervoeren, maar volgens mij gaat de wetgeving alleen over de verkoop (c.q. de goedkeuring) van nieuwe type autostoeltjes en kun/mag je dus als je al zo’n “oud” stoeltje hebt deze gewoon blijven gebruiken.

 4. R. Van Zuthem heeft op gereageerd

  Wij hebben sinds kort een opel meriva mer airbags achterin. Nu heeft onze zoon van 7 nog een stoeltje. Een zitverhoger met rugleuning zeg maar.. Volgens mijn man zou die weg moeten en alleen een zitverhoger gebruiken. Juist omdat er airbags zitten. Dit zou met zijn huidige stoel gevaarlijk zijn. Klopt dit?

  1. mohamed heeft op gereageerd

   ja dat klopt wel

   1. Robin heeft op gereageerd

    Nee dat is niet zo het is niet gevaarlijk maar je moet dan wel uitkijken met de stoelen

 5. Emilie heeft op gereageerd

  Wat zegt de wet over 2 kinderen in 1 gordel?
  En kinderen voor in een vrachtwagen vervoeren?

 6. Carine heeft op gereageerd

  Wanneer een kleuter voor school wordt vervoerd bij een andere ouder is er niet altijd een verhoger. Moet de gordel dan alleen over de heup? Want langs de nek komt de gordel nog tegen de nek aan. En onder de oksel is toch ten strengste verboden?

  1. Noortje heeft op gereageerd

   Gewoon een extra zitverhoger aanschaffen. Ik heb een kind maar een kinderstoel voor mijn eigen kind een een zitverhoger voor als ik ook een tweede kind meeneem. Als ik wekelijks voor de gymles nog een kind extra vervoer neemt iemand zelf een verhoger mee. Zo zit iedereen veilig. En voorin vervoer ik geen kinderen onder de 1.35 m omdat wij een airbag hebben die niet is uit te zetten.

 7. Van der Ende heeft op gereageerd

  Op het plaatje van dit artikel zie ik een hele mooi veiligheids clicksysteem zitten op borsthoogte voor autostoeltjes peuter kleuters. Waar kan ik deze kopen in Nederland. Want deze niet nergens standaard op bij de autostoeltjes. Ik zie hem alleen op buitenlandse sites staan.

 8. Erik Egging heeft op gereageerd

  Mag je ook in een citroen berlingo twee kinderen in een kinderstoel voorin vervoeren?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Erik, kinderen mogen voorin vervoerd worden in een kinderstoel. Zolang de airbag maar uit staat.

 9. Cynthia namens het Allsecur Webcareteam heeft op gereageerd

  Hoi Annemarie,

  Ja hoor, je mag je kindje voorin jullie Peugeot Partner vervoeren zolang de airbag uit staat.

  Met vriendelijke groet,
  Cynthia namens het Allsecur Webcareteam

 10. annemarie heeft op gereageerd

  Hallo,

  Vraagje, wij hebben een peugeot partner 2 persoonsauto.
  En een kindje van ruim 8 maand. Nou zit ze al in een autostoeltje groep 1. Mag ze nu wel in de Peugeot mee voorin of niet??
  Auto is zonder airbag.

 11. Mike van den Nieuwenhof heeft op gereageerd

  Beste Inge,

  Je stelt een goede vraag! Achterwaarts vervoeren van kinderen is het beste. Bij een frontale botsing blijft de druk op het nekje van het kind 5 keer lager dan voorwaarts vervoeren. Of het kindje nu slaapt of wakker is, bij achterwaarts vervoeren wordt er minder kracht uitgeoefend op het nekje bij een frontale botsing. De consumentenbond heeft er net ook nog een goed artikel over gepubliceerd: http://www.consumentenbond.nl/autostoeltjes/extra/langer-achteruitkijken/

  Met vriendelijke groet,
  Mike van den Nieuwenhof
  Allsecur

 12. Inge Spoor heeft op gereageerd

  U geeft aan dat de belasting op de nek bij een ongeluk vele malen te groot is bij een kind. Nu vraag ik mij af hoe dat zit met de belasting op de nek bij een slapend kind: het hoofd valt dan bij afremmen gemakkelijk naar voren, zeker als er iets forser geremd moet worden, maar ook wel bij rustig remmen. Dit is wel afhankelijk van de stoelstand, maar die kan niet altijd voldoende aangepast worden. Is deze belasting inderdaad ook te zwaar en wat zou je hier aan kunnen doen, behalve achteruit laten rijden?

 13. t.tasci heeft op gereageerd

  Hallo.In duitsland.Heb op 4 april 2015 een bekeuring gekregen van 30 euro zonder administratie kostenkind 2 jaar voorin met een zitverhoging en heupgordel.maar de politie gaf aan dat hij een driepuntsgordel moet dragen.

  1. Mike heeft op gereageerd

   Volgens mij heb je dan nog best wel geluk gehad.
   Officieel mag volgens mij een kind van zo’n jonge leeftijd überhaupt niet voorin de auto worden vervoerd in Duitsland (en volgens mij ook niet in Nederland).