Verkeersongeval groter in herfst en winter

Kans op ongeval stuk groter tijdens donkere maanden

Door Redactie

Je weet hoe laat het is als de herfst weer begint en de dagen weer donkerder worden. Ik vraag me echt af of je al het verkeer om je heen wel goed kan zien tijdens deze herfst- en wintermaanden. Nog beter uitkijken tijdens het autorijden, blijkt dan ook niet voor niets.

Voetgangers zijn ’s winters namelijk vaker betrokken bij een ongeval, zo blijkt. Dat is niet zo gek, want je ruiten zijn vaker beslagen en de zon schijnt sneller recht in je gezicht. Daarnaast is het vaker donker terwijl je je in de auto een weg door het verkeer baant. Dus extra uitkijken voor voetgangers als je autorijdt, is geen overbodige tip. Gelukkig zijn er steeds vaker slimme ideeën om de verkeersveiligheid te verbeteren. Ik vertel je er hieronder meer over.

Slimme ideeën voor rijden in het donker

‘Glow in the dark’- paden
Op meerdere plekken in Nederland wordt er getest met oplichtende wegen. Zoals een verlicht fietspad, waarbij het pad met glow in the dark-verf tijdens de avond en nacht licht geeft. Zo voel je je als fietser veiliger en als autorijder wordt het verkeer zo een stuk zichtbaarder. Zo’n fietspad is niet alleen een prettige maatregel, maar ook nog eens mooi om te zien!

Zwevende blokken als zebrapad
In IJsland is het er al een tijd en voor Nederland liggen de plannen er: 3D- zebrapaden. De 3D-zebrapaden zien er heel realistisch uit en de autorijder remt sneller af bij het naderen van zo’n zebrapad. Het lijkt namelijk alsof de witte strepen grote blokken zijn die boven het asfalt zweven.

Lantaarnpalen op bewegingssensoren
Wegen waarbij de lantaarnpalen pas aangaan als er echt iemand langsrijdt, zijn niet alleen een stuk energiezuiniger, maar ook veiliger. Soms staan er op rustige wegen of paden geen lantaarnpalen. Met deze slimmere lantaarnpalen, worden zelfs de meest rustige wegen een stuk veiliger in het donker. Dat is toch wel een erg fijn idee als je in het donker de weg op moet.

Zonnebril en langzamer rijden
Uiteraard kan je zelf veel doen om tijdens deze donkere maanden veilig van A naar B te rijden. Zoals een zonnebril dragen bij laagstaande zon of simpelweg wat langzamer rijden bij hevige regen of avondschemering. Uiteraard is goed verzekerd zijn altijd belangrijk, welk seizoen van het jaar het ook is.


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Kans op ongeval stuk groter tijdens donkere maanden"

  1. R.j.troost heeft op gereageerd

    Als fietsers nouw ook eens licht gingen voeren. Zie er nog steeds heel veel zonder licht.

    1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

      Zijn ze wettelijk ook verplicht en ik weet (uit ervaring helaas..) dat hier boetes voor uitgeschreven worden!