Hond in auto, gordel vast?

Hond in auto, gordel vast?

Door Redactie

Het is vandaag dierendag! En wat heeft dit nu met autorijden te maken? Je denkt er misschien niet over na als je met je hond naar het bos rijdt, maar zit je hond wel veilig in de auto? Je zit zelf stevig in de gordel, maar hoe zit dat met je trouwe viervoeter? Moet die ook in de gordel?

Wat zijn de regels?

De overheid heeft geen specifieke regels opgesteld voor het vervoer van een hond of kat in de auto. Er is wel artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 van toepassing. Dit artikel zegt dat je geen gevaar op de weg mag veroorzaken. Je mag dus ook niet je huisdier vervoeren op een manier die tot een gevaarlijke situaties zou kunnen leiden. Maar wanneer is er sprake van een gevaarlijke situatie in de auto met je huisdier? Als je hond hard gaat blaffen en je afgeleid wordt? Of als iemand zijn herder op schoot heeft tijdens het rijden? Is nogal een verschil…

Hond in auto, wat kun je doen?

Laten we ons even focussen op de hond. Als je trouwe viervoeter met je in de auto zit, wil je natuurlijk dat je huisdier veilig is. Stel: je krijgt een verkeersongeluk en je hond zit los op de achterbank. Met een beetje inlevingsvermogen kun je wel bedenken wat er met je hond gebeurt als je hard moet remmen of door de bocht vliegt…Je hebt je hond liever niet in je nek of door de voorruit. En als je hond verdwaast de snelweg op rent na een ongeluk, breng je ook andere weggebruikers in gevaar.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je huisdier veilig in de auto te vervoeren:

 • In een bench, maar zet die wel goed vast.
 • Vast op de achterbank in een speciale autogordel voor honden (ja die bestaan!).
 • In de achterbak met een net of rek ervoor.

Deze maatregelen kunnen het leven van je hond redden tijdens een ongeluk. Niet gek dus, om hier even bij stil te staan op dierendag.

Een hond is ook een inzittende

Wist je dat je huisdier onder je inzittendenverzekering valt als je hem meeneemt in de auto? De schade aan je hond of kat door een ongeval wordt (deels) vergoed door de inzittendenverzekering van Allsecur.

Vervoer hond of kat in buitenland

En wat zijn de regels in het buitenland? Veel landen hebben regels voor het vervoer van huisdieren in de auto. In Duitsland mag je hond bijvoorbeeld niet los in de auto mee. Hij mag niet voorin op de bijrijderstoel of op de schoot van de bestuurder. Hij mag wel op de achterbank. Niet los, maar voorzien van een speciale hondengordel.

Een fijne dierendag!


Laat een reactie achter


11 Reacties op "Hond in auto, gordel vast?"

 1. Yvonne heeft op gereageerd

  Mogen de honden in duitsland, wel in de kofferbak, achter een hondenrek

  1. Valerie heeft op gereageerd

   Ja hoor, Yvonne. Je bent in Duitsland enkel verplicht dieren op een veilige manier vast te zetten, dus achter een hondenrek mag ook.

 2. anita heeft op gereageerd

  kun je met een autogordel de hond ook in de kattebak vastzetten??

  1. Rebecca Naumann heeft op gereageerd

   Beste Anita, de autogordel is geschikt voor op de achterbank en niet voor de achterbak.

 3. Tonny Schimmel heeft op gereageerd

  Hallo,
  Hierbij bied ik een veiligheidstuig aan voor 25 euro.
  Het is een zeer degelijke gekeurde gordel voor een middelgrote hond (bv een heidewachtel).
  Hij is nauwelijks gebruikt, want mijn hond overleed vrij plotseling. Nieuw is de gordel zeker 50 euro.
  Al een jaar of 3 geleden werd ik erop gewezen dat het zelfs voor jezelf heel gevaarlijk kan zijn als je een hond los in de auto hebt.
  Groeten, Tonny

 4. anna claeys heeft op gereageerd

  WIJ EMIGREREN NAAR FRANKRIJK, WE HEBBEN 3HONDEN,TWEE SPAANSE
  GREYHOUNDS, EN EEN DRUKKE KLEINE SCHNAUZER. IS EEN HONDENAUTOGORDEL NODIG, DE REIS, MET TUSSENSTOPS DUURT ONGEVEER 8 TOT 9H
  UW GOEDE RAAD ZOU WELKOM ZIJN!!!!!!!
  DANK
  ANNA

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   In Duitsland en Spanje is voor honden op de achterbank een speciale gordel verplicht, terwijl in Italië in geval van meerdere honden deze verplicht achter een hondenrek moeten worden vervoerd. In Frankrijk is een autogordel volgens mij niet verplicht.

 5. polko heeft op gereageerd

  in Frankrijk hondengordel verplicht?

 6. Annemieke heeft op gereageerd

  Is het wettelijk verplicht om de hond vast in een speciale gordel op de achterbank te hebben

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Annemieke, het is niet wettelijk verplicht om een gordel voor je hond te gebruiken. Het is echter wel aan te raden als je een hond op de achterbank hebt!