dieren in de auto

Dieren in de auto: veiligheid gaat boven alles

Door Floris van den Berg

Gezellig, een middagje wandelen met de hond in de bossen of met je kat naar de dierenarts. Mensen nemen hun huisdieren maar al te graag mee in de auto, maar zijn er überhaupt regels waar je je aan moet houden als Max de rottweiler in de auto zit?

Let op: loszittende hond in de auto

Nederland kent geen regels of wetten waarin duidelijk wordt aangegeven wat nu precies verboden of juist verplicht is bij het vervoeren van dieren in de auto. Wat wel geldt is artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994: dit artikel geeft aan dat je geen gevaar op de weg mag veroorzaken. Dus als Max ineens op je schoot springt, waardoor jij afgeleid bent, kan gevaarlijke situaties tot gevolgen hebben! Zorg er dus altijd voor dat je huisdier op een veilige manier (en dus niet los!) wordt vervoerd.

Artikel 5: Het is eenieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Het veilig vervoeren van dieren in de auto doe je zo

Tegenwoordig zijn er genoeg autotuigjes, reiskennels en andere accessoires om je hond, kat of konijn op een veilige manier te vervoeren.

Kleine vervoersmand
De veiligste manier is om een kleine vervoersmand (voor kleine honden, katten of knaagdieren) dwars op de rijrichting op de grond achter de stoel van de bijrijder te plaatsen. De box kan nauwelijks verschuiven en vangt de klap op bij een botsing.

De reiskennel
Voor grote honden bestaan stevige reiskennels en is dit de meest veilige manier om te vervoeren. De reiskennel dient ook dwars op de rijrichting te worden bevestigd in de bagageruimte. De kennel kun je het beste bevestigen tegen de achterbank, zodat deze de klap opvangt. Ook hier geldt dat de klap bij een botsing wordt opgevangen door de zijkant van het lichaam en zoveel mogelijk verdeeld wordt.

Het hondenrek
Ook kan er bijvoorbeeld een stevig rek worden geplaatst om een deel van de auto af te schermen. Bij een botsing wordt je huisdier dan niet door de auto geslingerd. Let wel op dat de als de hond niet vastzit, alsnog flinke verwondingen kan oplopen!

Dierenzitje
Naast een kinderzitje bestaan er dus ook dierenzitjes voor in de auto. Dit zitje kan worden bevestigd aan de gordel of aan de isofix-beugels waar ook de kinderzitjes mee worden bevestigd. Met behulp van een tuigje wordt je trouwe viervoeter op een veilige manier aan het dierenzitje bevestigd.

Ook jouw huisdier is een inzittende

Wist je trouwens dat je hond ook valt onder de inzittendenverzekering? Schade aan je huisdier wordt dan (deels) vergoed bij een ongeval.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Dieren in de auto: veiligheid gaat boven alles"