Winterbanden nodig

Auto niet sneeuwvrij? Flinke boete!

Door Redactie

Je wordt wakker en de witte wereld heet je welkom. Op naar je werk, maar eerst even je auto sneeuwvrij maken… Je hebt haast, dus je haalt snel de sneeuw van je ruiten en rijdt weg. Heel veel automobilisten zullen zich herkennen in dit verhaal, maar wist je dat je een flinke boete kunt krijgen als je nog sneeuw op je dak hebt liggen? En dat dit gevaarlijk is?

Boete kan aardig oplopen

De politie kan een boete uitschrijven als je nog sneeuw op het dak van je auto hebt liggen op basis van artikel 5 van de Wegenverkeerswet (je mag geen gevaar op de weg veroorzaken). Deze boete kan honderen euro’s bedragen. Zonde, want de sneeuw van je auto halen is misschien geen leuke klus, maar een flinke boete is helemaal balen. Deze boete krijg je niet voor niets. Met sneeuw op je autodak kun je jezelf en je medeweggebruikers in gevaar brengen. Maak voordat je de weg opgaat dus niet alleen de ramen sneeuw- en ijsvrij (boete € 220 euro), maar ook koplampen, nummerplaten en vooral het dak van je auto.

Je achterliggers schrikken zich rot

De sneeuw op je dak schuift er toch een keertje af. Vooral bij hoge snelheden op de snelweg. Als het sneeuw ijs is geworden levert dit levensgevaarlijke situaties op. Vooral op vrachtwagens kunnen flinke klompen ijs liggen. Je achterligger schrikt zich rot als er een klomp ijs op hem af komt. Ook verse sneeuw van je dak kan je achterligger verrassen en onverwacht slecht zicht geven.

Vergeet je nummerplaat niet

Ook als je nummerplaten niet zichtbaar zijn kun je een boete krijgen (kost je €45,-). Dit geldt overigens het hele jaar door, dus niet alleen bij sneeuw. Denk dus ook aan de sneeuw op je achterklep en motorkap, want die sneeuw kan ook voor je nummerplaat schuiven.

Deur open, stoel nat…

En nog een tip voor het comfort:  haal voor je de deur van je auto opendoet eerst de sneeuw ervan af, anders valt de sneeuw naar binnen op je stoel. Zit niet zo lekker…

Meer weten over je auto met winters weer? Lees ook onze wintertips!

 


Laat een reactie achter


3 Reacties op "Auto niet sneeuwvrij? Flinke boete!"

 1. Peter Tricorp heeft op gereageerd

  Voor vertrek vrij maken dat kan maar als je rijdt en het sneeuwt dan komt er vanzelf nieuwe op. Moet je dan om de zoveel minuten/seconden stoppen om je lampen, kenteken en dak sneeuwvrij te maken?
  Dat lijkt me niet te doen.

  Een dikke laag sneeuw op je dak terwijl je op de snelweg rijdt kan een probleem zijn maar als je alleen een stukje binnen de bebouwde kom rijdt dan zie ik het probleem niet.

  Op die manier zou er ook gekeken moeten worden. Is het in die betreffende situatie een gevaar.

  Bij heel veel mensen is het niet bekend dat het niet mag en gevaarlijk kan zijn. Daar zou wat meer aandacht naar kunnen gaan. Bijvoorbeeld door middel van TV reclames in periodes met sneeuw en ijs.

 2. D. Zoeter heeft op gereageerd

  Nog een tip: houd extra afstand bij vrachtwagens.

  Ik zie regelmatig vrachtwagens rijden waar ijsplakaten ter grote van een fiets vanaf vallen. Ook op de rijbaan van het tegemoetkomend verkeer.
  Letterlijk levensgevaarlijk. Spijtig dat de politie dat weinig controleert, want het lijkt me overduidelijk een artikel 5 overtreding. En wel eentje waar men niet met 220 euro boete wegkomt.

 3. Eddy Gooij heeft op gereageerd

  Het heeft hier in het oosten van het land weer gesneeuwd. En wat zie je weer, tal van auto’s die met een dikke laag sneeuw op de auto weer op pad gaan. Laat de politie hier eens meer op gaan controleren, net zo als het gevroren heeft dat mensen op pad gaan en op de voorruit een klein gaatje hebben, en de rest van de ramen nog helemaal dicht zitten. Het is toch een kleine moeite om de auto sneeuwvrij te maken, neem een handveger, en veeg alle sneeuw van je auto. Of als het gevroren heeft, maak al je ruiten schoon. Dit is een kleine moeite.