Zwarte Zaterdag: wel of niet rijden?

Zwarte Zaterdag: wel of niet rijden?

Door Redactie

Het is de angst van elke vakantieganger: uren vast staan in de file in Frankrijk in de zomer. Niets is frusterender dan geen meter vooruitkomen als je onderweg bent naar je vakantiebestemming. Op Zwarte Zaterdag staat er honderden kilometers file en gebeuren er veel ongelukken door de topdrukte op de wegen in Frankrijk. Ga je dan rijden? Of niet?

Wanneer is Zwarte Zaterdag?

Volgens de ANWB is 4 augustus 2012 Zwarte Zaterdag. Dan wordt er topdrukte verwacht en extreme file op de Franse wegen. Het record staat op 870 kilometer file in 2009. Zwarte Zaterdag heet niet voor niets zo: er vallen op de drukste dag van het jaar veel doden en gewonden bij ongelukken. Ben je op zoek naar informatie over Zwarte Zaterdag 2013? Lees dan onze recentste blog!

Andere drukke dagen

Ook zaterdag 14 en 28 juli zijn extreem drukke dagen op de Franse wegen. Zaterdag 14 juli is heel druk, omdat veel Fransen een weekend weg gaan vanwege de nationale feestdag ‘quatorze juillet’. 28 juli zijn er ook veel mensen die naar hun vakantiebestemming toe gaan of weer vertrekken.

Waar problemen?

De grootste problemen worden verwacht op de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens. Files kunnen dan makkelijk 50 kilometer of langer zijn. Dan sta je wel even stil!

Wanneer wél rijden?

Kun je ook op donderdag of zondag vertrekken? Kies daar dan voor. Dat zijn relatief rustige dagen. Vermijd gewoon de zaterdagen in juli en augustus. Kun je niet anders dan op zaterdag vertrekken? Ga dan later op de dag. Na 14.00 uur neemt de drukte af. Ga niet ’s nachts weg, want dat heeft geen enkele zin. Dat doet iedereen.

Wat je ook kunt doen, is niet naar Frankrijk gaan met de auto deze zomer. Duitsland is bijvoorbeeld ook een leuk vakantieland. Het is maar een idee :-).


Laat een reactie achter


3 Reacties op "Zwarte Zaterdag: wel of niet rijden?"

  1. Anneke heeft op gereageerd

    Ik geloof er vrij weinig van, vorig jaar klopte het ook al niet en hebben wij een flinke tijd in Duitsland stil gestaan.

    1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

      Beste Anneke, File kun je altijd hebben. Ook in Duitsland helaas. In Frankrijk is het in juli en augustus op zaterdag alleen nog een graadje erger…