maximumsnelheid

Zwarte Zaterdag 2013: wanneer is dat?

Door Redactie

Ga je deze zomer met de auto naar Frankrijk? Verdiep je dan goed in Zwarte Zaterdag 2013! Elk jaar is het druk op de wegen naar populaire vakantiebestemmingen, maar de wegen in Frankrijk spannen de kroon. Er wordt in Frankrijk vooral extreme drukte in augustus verwacht. Lees meer over de Zwarte Zaterdag van deze zomer.

Wanneer is Zwarte Zaterdag 2013?

De ANWB verwacht vooral topdrukte in augustus, want in Frankrijk worden er zelfs twee zwarte zaterdagen in deze maand verwacht: zaterdag 3 augustus en zaterdag 10 augustus. De files zullen dan zowel naar het zuiden en naar het noorden extreem zijn. Ook op andere zaterdagen in juli en augustus is het erg druk op de Franse snelwegen.

Drukke wegen in Frankrijkzwarte zaterdag 2013

De grootste problemen worden verwacht op de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens. Files kunnen dan gemakkelijk 50 kilometer of langer zijn.

Drukke dagen in Duitsland

Ook Duitsland kent drukke zaterdagen. Ook al zijn ze dan niet gitzwart, ze zijn wel erg druk. De files zijn dus niet zo extreem als in Frankrijk, maar deze dagen kun je het beste mijden als je door Duitsland wilt rijden deze zomer: zaterdag 20 juli, zaterdag 27 juli, zaterdag 3 augustus en zaterdag 17 augustus.

Wanneer wél rijden?

Kun je ook op donderdag of maandag vertrekken? Kies daar dan voor. Dat zijn relatief rustige dagen. Vermijd de vrijdag, zaterdag en zondag in juli en augustus. Kun je niet anders dan op deze dagen vertrekken? Ga dan later op de dag weg. Na 14.00 uur neemt de drukte af. Ga niet ‘s nachts weg, want dat heeft geen zin. Dat doet iedereen…Je sluit in de vroege ochtend gewoon aan in de file.


Laat een reactie achter


39 Reacties op "Zwarte Zaterdag 2013: wanneer is dat?"

 1. Shirley heeft op gereageerd

  Onze vakantie zit er bijna weer op. Vrijdag 23 aug of zaterdag 24 aug willen we vertrekken vanuit de Provence richting Nederland. Op welke dag en tijdstip kunnen we het beste vertrekken om files te voorkomen? Iemand goede tips? Groet Shirley

 2. a.j.lohmuller heeft op gereageerd

  wij willen 24 augustus vertrekken uit Benidorm naar nederland amsterdamis het dan druk ARNOLD

 3. Rick heeft op gereageerd

  Wij willen zaterdag 17 aug. om 06:00u richting Limoges vetrekken vanuit Amsterdam, kunnen wij veel file verwachten of is het wel te doen? We reizen met 1 kind van 1,5jr, zonder caravan oid..

  (Andere optie is zondag om 06:00u te vertrekken)

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Rick,
   Zaterdag 17 augustus is dan wel geen zwarte zaterdag in Frankrijk, maar het is wel erg druk. Als je zondag kan vertrekken is dat een betere optie. Dan is het minder druk op de Franse wegen.

 4. Myra heeft op gereageerd

  Wij gaan zaterdag 10 augustus vanaf Royan terug naar Nederland met ergens een overnachting. Wij kunnen ook vrijdag 9 augustus gaan rijden, maakt dat iets uit met de drukte ? En wat is de beste tijdstip om dan te gaan rijden? We hebben ook zitten denken om via Reims te gaan om Parijs te vermijden.

 5. Paul Koppers heeft op gereageerd

  Wij willen vrijdagavond 9 augustus om 22:00 uur vertrekken richting zuid Frankrijk (Martigues). Is dat wel verstandig file technisch?

 6. Birgit van asch heeft op gereageerd

  Ik zou komend weekend naar de Mont Ventoux vertrekken. Momenteel is het plan om zondagochtend om 4u30-5u ’s ochtends te vertrekken. Lijkt dit een goed plan? Om terug te komen zijn we er nog niet helemaal uit, dat zou het weekend van 10 augustus zijn, ook weer een zwarte zaterdag. We zouden zondag graag thuiskomen in de late namiddag, wat is de beste optie dan?
  Alvast heel erg bedankt

 7. Gerard heeft op gereageerd

  Zaterdag 3 augustus vertrekken wij uit Parijs richting Nederland. we kunnen pas om 09-00uur uitchekken.Wat is verstandig? gelijk vertrekken of later op de dag?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Gerard, dan kun je beter later op de dag vertrekken.

 8. Michiel heeft op gereageerd

  Wij willen zaterdagochtend naar Parijs rijden vanuit Nederland. Kunnen we daar ook problemen verwachten? Of zitten die verderop naar het Zuiden?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Hoi Michiel,
   Grootste knelpunt is de Autoroute du Soleil (A7), vooral tussen Lyon en Orange. Maar ook bij Parijs is het erg druk. Als je op een andere dag kan vertrekken zou ik daarvoor kiezen. Bijvoorbeeld op zondag.

 9. Marcel heeft op gereageerd

  ik ben van plan op zaterdag ochtend 17-08 ( 02.00uur ) te vertrekken vanuit Eindhoven naar de Dordogne ( dus via Parijs ).

  kan ik problemen verwachten ?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Marcel,
   Ja, ook bij Parijs is het erg druk. Grootste knelpunt is de Autoroute du Soleil (A7), vooral tussen Lyon en Orange. Kun je ook op zondag vertrekken?

  2. Patrick heeft op gereageerd

   Beste Marcel,

   Van Parijs zal je geen last hebben. Daar ben je voor 07.00uur wel voorbij. Het gebied de dordogne is vrij breed, dus ik weet niet hoe je verder rijdt, maar daar kan je misschien wel vast komen te staan, echter is het niet de zwartste zaterdag.

 10. Joke graat heeft op gereageerd

  Mijn vacantie is teneinde op. Augustus. Ik moet weer terug naar Nederland vanuit de
  Ardèche. Wanneer kan ik het beste rijden?

  1. Joke graat heeft op gereageerd

   Moet zijn 3 augustus.

 11. Robin heeft op gereageerd

  Hallo Marije,

  Op zaterdag 3 augustus om 8 uur ’s avonds moet ik in Royan, Frankrijk zijn. Ik was van plan om in de nacht van vrijdag op zaterdag met de auto te vertrekken maar dat idee wordt mij van alle kanten afgeraden. Vrijdag 2 augustus kan ik niet anders dan na 9 uur ’s avonds te vertrekken vanuit Amsterdam. Rond welke tijd is het handigst om te vertrekken?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Robin, hoe vroeger je vrijdag kan vertrekken hoe beter. Vrijdag is het ook druk in Frankrijk, maar vanaf de ochtend is zaterdag echt extreem druk.
   Succes!

 12. Chantal Bosch heeft op gereageerd

  Wij zijn van plan om vrijdagavond rond 21.00u vanuit Nederland te gaan rijden naar de Zuid Frankrijk. Ik lees net dat op vrijdag vertrekken afgeraden wordt, maar kan het zijn dat wij om 06.00u zaterdagochtend nog op grote knelpunten komen?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Chantal,
   Ook ’s ochtends is het erg druk op de wegen in Frankrijk. Dat komt omdat iedereen ’s nachts gaat rijden. De route naar Zuid Frankrijk is erg druk op zaterdag 3 en 10 augustus. Als je vrijdag nog eerder op de dag weg kan, zou ik dat doen. Kan dat niet dan zou ik later op de dag op zaterdag weg gaan. Pas om 14.00 uur. Dan voorkom je dat je in de drukke ochtend op zaterdag in Frankrijk moet rijden.

 13. abdel heeft op gereageerd

  Ik ben vandaag achter gekomen dat 10 augustus zwarte zaterdag is. ik moet zaterdag vanuit nederland naar algeciras in spanje rijden via parijs bordeaux. Ik moet zondag om 12 uur in algeciras zijn. ik vraag me af hoelaat ik het beste moet vertrekken zaterdag 10 augustus?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Hoi Abdel, dan zul je in de drukte in Frankrijk op zaterdag terechtkomen. Kun je ook op vrijdag vertrekken? Dat zou beter zijn. Of zaterdag later op de dag, maar ik weet niet of je dan op tijd in Spanje bent.

 14. Marco heeft op gereageerd

  Wij vertrekken vrijdagavond rond 20.30 naar Milau en komen dan als het goed is rond 00.30 in de buurt van Parijs… en rond 10.00 bij Milau… nadeel is dat je een paar uur te vroeg aankomt maar liever 4 uur te vroeg dan 4 uur file met 3 kids incl. 1 van 2,5 😉

  ps ik zag pas toevallig via autoroutes.fr dat bovenstaande inschatting mbt voorkomen veel files aardig zou moeten kloppen..

  1. Marco heeft op gereageerd

   correctie Millau ipv Milau

 15. De thuisblijver heeft op gereageerd

  Thuisblijven!!!!

 16. Marjo heeft op gereageerd

  Wij moeten op zaterdag 10 augustus arriveren in Kroatie en zijn van plan om in de nacht van 9 op 10 augustus te vertrekken rond 12.00 uur. Ik begrijp dat dus niet verstandig is. Klopt het dat de grensovergang van Slovenie-Kroatie geen problemen meer geeft omdat Kroatie nu ook lidstaat van Europa is? Wat raden jullie mij aan?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Marjo,
   Bedankt voor je vraag. Als je via Duitsland rijdt is het zaterdagnacht wel druk, maar niet extreem druk zoals in Frankrijk. Dus dan kun je gerust vertrekken. Over de grensovergang: dat vind ik lastig te zeggen. Reken toch wel op drukte, omdat er veel vakantiegangers via dezelfde wegen Kroatië in en uit willen rijden.

 17. N. Smit heeft op gereageerd

  In december zuid Bretagne al geboekt; blijkt 3 augustus 1 van de 2 zwarte zaterdagen te zijn :s. We willen ’s nachts vertrekken om tegen de middag op bestemming te zijn. Lille – Parijs nemen en dan naar het westen, of toch de tolwegen vermijden? Ik rijd liever 2 uur extra dan 1 uur stil te staan in de file met kleine kinderen. Wat is uw wijze advies?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Het beste is om niet ’s nachts te vertrekken, maar in de loop van de dag, anders sluit je ’s ochtends gelijk aan in de file in Frankrijk. Je komt dan wel later op de dag aan op je bestemming, maar je reis is wel comfortabeler. Vooral met kleine kinderen is dit aan te raden.

  2. Ad van Baren heeft op gereageerd

   Waarom via Parijs? Ik ga vrijdag 9 augustus richting Bretagne en neem de route via Amiens en Rouen, en pak een hotel in Normandië. Mij bevalt die route prima. Rouen kan een probleem zijn omdat je door de stad gaat.

 18. Rien heeft op gereageerd

  Vertrek opzaterdag 31 aug en terug op zondag 15 sept 2013 naar Italië via brenger naar gardameer kan ik op deze dagen zonder problemen rijden

 19. Tutor heeft op gereageerd

  Ik rij al jaren lille-troyes-lyon-montelimar en dat altijd op dinsdag, woensdag of donderdag…..hooguit een kwartier in een file gestaan………waarom moeilijk doen als het ook makkelijker (en sneller) kan?

 20. Bianca heeft op gereageerd

  Hallo Marije,

  ik ben er gisteren achtergekomen dat wij op zwarte zaterdag 3 augustus vanuit Spanje terug naar huis rijden via Orange-Lyon.
  Mijn man stelde al voor om dan na 14.00 uur te vertrekken. Rij je dan alsnog achterop de staart van de files of kun je dan redelijk doorrijden ??

  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Bianca,
   Als het echt niet anders kan is het dan inderdaad het beste om later op de dag te vertrekken. Je zult wel in de drukte terecht komen, maar het zwaartepunt op zwarte zaterdag ligt vooral in de ochtend.

   Veel vakantieplezier!

  2. Willy heeft op gereageerd

   In het verleden hebben we gezien dat er zelfs op de zondag na de zwarte zaterdag nog flinke files stonden op de snelweg tussen Orange en Spanje. Ook later in de middag op zaterdag en zondag was dat het geval.
   Een alternatief is om de provinciale wegen te nemen, deze worden met gele borden aangegeven.

 21. Hanneke heeft op gereageerd

  Begrijp ik nu goed dat ik ook niet op zondag 4 augustus moet gaan rijden in Frankrijk?
  Iemand ervaring met de zondagen na zwarte zaterdag? Ik hoor het graag!

 22. Joop heeft op gereageerd

  20 juli moeten wij door Duitsland heen. Vorig jaar hebben wij ook op een van de drukste dagen door Duitsland moeten rijden, maar wij hebben toen nauwelijks files gehad. Wij gaan namelijk al zaterdagochtend zeer vroeg weg. Zorg dat je zover mogelijk bent zodra de dag echt begint.

 23. maria simons heeft op gereageerd

  Als ik in het weekend van 13 juli naar München wil en daarna via Oostenrijk naar Italië doorreis, wat raden jullie me aan ? Hoe pak ik dat het meest slim aan?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Maria,
   Dan zou ik je adviseren om vrijdag 12 juli of zondag 14 juli te vertrekken. Zaterdag 13 juli is een erg drukke dag in zowel Duitsland als Italië. Het is niet te vergelijken met zwarte zaterdag in Frankrijk, maar als je deze drukte kan vermijden zou ik niet op zaterdag vertrekken.