Verplicht in de auto

Met de auto de grens over: wat is verplicht?

Door Redactie

Je hebt je auto ingepakt en bent klaar om naar je favoriete vakantieland te vertrekken. Weet je het echt zeker? Wist je dat er in ieder vakantieland andere regels gelden? Zo is het in Slovenië verplicht om twee gevarendriehoeken mee te nemen als je met een caravan of aanhanger rijdt. En in Italië moet je voor alle inzittenden een veiligheidshesje hebben. Wij hebben de belangrijkste regels in de verschillende EU landen voor je op een rij gezet.

Wat moet je meenemen?

Veiligheidsvest
Neem altijd een setje veiligheidsvesten mee in de auto, want in de meeste landen in de EU is het verplicht een veiligheidsvest in de auto te hebben. In steeds meer landen is het zelfs verplicht om voor alle inzittenden een veiligheidsvest in de auto te hebben, zoals onder andere in Italië, Spanje, Luxemburg en Tsjechië.  Een setje met meerdere exemplaren kopen, is dus de gemakkelijkste optie. Dan zit je altijd goed.

Gevarendriehoek
In bijna alle Europese landen is een gevarendriehoek verplicht. In Kroatië en Slovenië moet je ook een extra exemplaar in je auto hebben voor je aanhanger of caravan. Reis je naar Turkije of Spanje? Dan wordt sowieso aangeraden om 2 gevarendriehoeken mee te nemen. Bij een ongeval of pech ben je verplicht om één gevarendriehoek voor en één gevarendriehoek achter je auto te plaatsen. Hoewel dit in Spanje met name geldt voor auto’s met een Spaans kenteken, wordt wel aangeraden om ook als je een niet-Spaans kenteken hebt een extra gevarendriehoek mee te nemen.

Brandblusser
Een brandblusser is verplicht in Polen, Turkije, Bulgarije, Roemenië en Griekenland. In België is een brandblusser voor auto’s met een Nederlands kenteken niet verplicht, maar om discussie met de lokale politie te voorkomen, raden wij aan er wel een mee te nemen.

Verbanddoos
Verplicht in de auto in Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije, Slovenië, Slowakije, Kroatië, Turkije, Bulgarije, Roemenië en Griekenland. In België geldt hetzelfde als voor een brandblusser, niet verplicht, maar wel aan te raden.

Bril
Een reservebril in de auto is niet verplicht, maar wordt in Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Portugal, Frankrijk en Duitsland wel aangeraden om in je auto te hebben als op je rijbewijs staat dat je een bril of contactlenzen draagt (beperking code 01). Dit om discussie met de lokale politie te voorkomen.

Alcoholtest
Een alcoholtest is in Frankrijk verplicht om in je auto te hebben liggen. Maar als je geen alcoholtest bij je hebt, krijg je bij een eventuele politiecontrole geen boete.

Verplichte vignetten
In Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië zijn autobahnvignetten verplicht. Ga je naar Duitse steden? Koop dan een milieuvignet. Tip: koop vignetten op tijd.

Groene kaart
Een groene kaart is niet overal verplicht. In veel Europese landen is een digitaal of ander soort verzekeringsbewijs ook geldig. In een aantal landen moet je wel verplicht een fysieke groene kaart in de auto hebben. Lees er meer over in ons eerdere blog.

Regels verschillen per land

De regels verschillen erg per land. Controleer daarom voor vertrek wat je verplicht mee moet nemen. En vergeet dan ook zeker niet de landen waar je doorheen rijdt. Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt hopelijk voor een zorgeloze vakantie!


Laat een reactie achter


1 Reacties op "Met de auto de grens over: wat is verplicht?"

  1. Marc Braaksma heeft op gereageerd

    In Frankrijk moet je voor sommige steden een milieuvignet hebben.