Met de auto de grens over: wat is verplicht?

Door Redactie

Je bent klaar om met de auto naar je favoriete vakantieland te vertrekken. Weet je het echt zeker? Wist je dat er in ieder vakantieland andere regels gelden? Zo is het in Frankrijk verplicht om twee alcoholtesten mee te nemen. En in Italië moet je voor alle inzittenden een veiligheidshesje hebben. Wij hebben de belangrijkste regels in de verschillende EU landen voor je op een rij gezet. En ook de opmerkelijkste…

Wat moet je meenemen?

Veiligheidsvest
Neem altijd een setje veiligheidsvesten mee in de auto, want in de meeste landen in de EU is het verplicht een veiligheidsvest in de auto te hebben. In Italië en Luxemburg is het zelfs verplicht om voor alle inzittenden een veiligheidsvest in de auto te hebben.  Een setje met meerdere exemplaren kopen, is dus de gemakkelijkste optie. Dan zit je altijd goed.

Gevarendriehoek
In bijna alle Europese landen is een gevarendriehoek verplicht. In Duitsland en Kroatië moet je ook een extra exemplaar in je auto hebben voor je aanhanger of caravan.

Brandblusser
Een brandblusser is verplicht in België, Polen, Turkije en Griekenland.

Verbanddoos
Verplicht in de auto in België, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije, Slovenië, Slowakije, Kroatië,Turkije en Griekenland.

BrilZomertip
Wist je dat je in Oostenrijk als brildrager een reservebril in de auto moet hebben liggen? Dit geldt ook voor onder andere Zwitserland, Frankrijk en Duitsland.

Huisdieren
In veel landen in de EU is een autogordel voor je hond niet verplicht, maar in deze landen wel: Duitsland en Spanje.

Alcoholtest
In Frankrijk is het sinds 1 juli 2012 verplicht om 2 alcoholtesten in de auto te hebben liggen. Deze moeten voorzien zijn van het NF keurmerk. De boete van 11 euro als je deze testen niet hebt, is overigens wel afgeschaft.

Verplichte vignetten
In Zwitserland en Oostenrijk zijn autobahnvignetten verplicht. Ga je naar Duitse steden? Koop dan een milieuvignet. Tip: koop vignetten op tijd.

Wil je nog meer weten? Lees ook onze blog over verboden radardetectie in Frankrijk en bekijk onze vakantiechecklist per land.

Bijzondere verkeersregels in de EU

En ben je op de hoogte van deze bijzondere verkeersregels?:

 • In Noorwegen en Slowakije mag je niet roken achter het stuur.
 • In veel Oost-Europese landen moet je ongevallen altijd bij de politie melden.
 • In Portugal is het buiten de bebouwde kom toegestaan om een geluidssignaal te geven als je wilt inhalen en bij onoverzichtelijke wegsituaties.
 • en is het verboden een fietsendrager op de auto te hebben.
 • In Polen & Bulgarije mag je niet binnen de bebouwde kom toeteren.
 • In Roemenië mag je niet in een te vieze auto rijden.
 • In sommige landen zoals, Bulgarije en Hongarije, is het drinken van alcohol voor je gaat rijden absoluut verboden. Het toegestane alcohol promillage is daar 0.0%.
 • In Italië geven stoplichten bij kruispunten vaak rood en groen tegelijkertijd aan om je aan te geven dat het een gevaarlijk kruispunt is.
 • In Duitsland mogen vrachtauto’s en auto’s met een grijs kenteken (ook Nederlandse) op zondag niet de weg op.

Laat een reactie achter


7 Reacties op "Met de auto de grens over: wat is verplicht?"

 1. Linda heeft op gereageerd

  Leuk dat je dit allemaal plaats, maar ik mis heel veel landen. Zo mag je in Hongarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië ook geen druppel drinken als je met de auto bent. Ook moet er een vignet gekocht worden aan de grens in deze landen. En volgens mij is iig in Roemenië een brandblusser verplicht, maar ik geloof zelfs dat dat in de andere genoemde landen ook zo is.

 2. Gerard de Vries heeft op gereageerd

  Daar zitten wel een aantal strenge regels tussen. Een reservebril in de auto en een alcoholtest. Grotendeels van de regels was ik nog niet bekend mee. Toch maar even onthouden.

 3. Ton heeft op gereageerd

  Je moet alleen toeteren wanneer je iemand inhaalt in een gevaarlijke bocht in Portugal, anders zou het wel een pokken herrie zijn op de snelweg, en wanneer er iemand iets dom doet, en dan toetert om die persoon te waarschuwen, dan luistert er niemand meer naar, het is toch niet te verstaan meer door al dat getoeter, of ze denken, ach ja iemand haalt me weer eens in !Maxima zou gezegd hebben : de redactie van deze website is een beetje dom. Geloven jullie echt in die fabels, zelfs een peuter zou die onzin van jullie nog niet geloven !!

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Ton, bedankt voor je scherpe blik! Er is denk ik een deel van de tekst weggevallen. We gaan het aanpassen!

 4. Juul Dijkhuis heeft op gereageerd

  Let ook op een groene kaart voor de caravan. Bijvoorbeeld in Duitsland en Spanje moet je een groene kaart voor de caravan kunnen tonen.De verplichting geldt alleen voor caravans die een eigen kenteken hebben, of zwaarder zijn dan 750 kg.

 5. Rene Kievit heeft op gereageerd

  Ik komt nergens in de lijst de zonnenbril tegen.

 6. Ruud Paap heeft op gereageerd

  Wat een baarlijke nonsens vaak! Het is soms nog strenger dan in de luchtvaart. Als vlieger moet je een reservebril bij je hebben als je brildragend bent. Ik heb wel eens gevraagd: moet ik ook een reserveleesbril bij me hebben? Daar hadden ze nog steeds geen antwoord op.

  Maar absoluut verboden om te hebben gedronken, geldt in de luchtvaart niet. Daar is 0,2 promille standaard. Dus waarom dan zo streng op de weg? Overigens drink ik zelf helemaal niet.