internationaal rijbewijs

Is een internationaal rijbewijs nodig tijdens je autovakantie in het buitenland?

Door Juul Dijkhuis

Ga je in de zomer met de auto naar Frankrijk, Spanje of Italië? Maak je vooral geen zorgen, jouw eigen Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig. Het kan een ander verhaal worden buiten de EU. Ook als je niet met de auto op vakantie gaat, maar op jouw vakantiebestemming een auto huurt. Dan kan het nodig zijn een internationaal rijbewijs te kopen. Wat zijn hiervoor precies de regels?

Wat is een internationaal rijbewijs?

Het is een aanvulling op het rijbewijs. Eigenlijk is het een boekje waarin in meerdere talen staat beschreven dat je bepaalde motorrijtuigen mag besturen. Achterin wordt het document persoonlijk gemaakt met jouw naam, geboortedatum, woonplaats, geboorteplaats en een foto. In het document staat onder andere in het Chinees, Arabisch en Spaans dat je een ‘bevoegd chauffeur’ bent. Het internationaal rijbewijs is één jaar geldig. Je betaalt hiervoor €18,95. Je krijgt één euro korting als je lid bent van de ANWB.

Waar is een internationaal rijbewijs vereist?

Je Nederlandse rijbewijs heb je niet voor niets gehaald. Ik vind het dus best logisch dat het Nederlands rijbewijs ook in het buitenland wordt geaccepteerd. Toch is het in bepaalde landen buiten de EU vereist een internationaal rijbewijs te hebben. Dit rijbewijs kun je aanvragen bij de ANWB. In veel landen is er geen eis, maar wel een advies om een internationaal rijbewijs bij je te hebben. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om taalproblemen met het Nederlands rijbewijs te vermijden. Om te bepalen of een internationaal rijbewijs nodig is, kun je contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat.

Het internationaal rijbewijs vervangt het Nederlands rijbewijs niet

Denk erom dat je, als je buiten de EU op vakantie gaat en een internationaal rijbewijs nodig is, je ook je Nederlands rijbewijs meeneemt. Het lijkt dubbelop, maar dat is het niet. Met alleen het internationaal rijbewijs een auto huren gaat waarschijnlijk niet lukken. Het verhuurbedrijf wil namelijk zeker weten dat jij in een auto mag rijden. Zonder je Nederlandse rijbewijs op zak kun je een probleem hebben. Je kunt een boete krijgen en uiteraard een rijontzegging. Bij een ongeval kunnen de gevolgen nog groter zijn.

Loop het risico dus niet en neem jouw Nederlands rijbewijs mee, let op dat een kopie hiervan niet genoeg is. En neem in ieder geval een internationaal rijbewijs voor de landen waar het vereist is.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Is een internationaal rijbewijs nodig tijdens je autovakantie in het buitenland?"