Ik ga op vakantie en neem mee: een vignet

Door Redactie

Een vignet geeft je toestemming om op buitenlandse wegen te mogen rijden. Wij vertellen je graag in welke landen een vignet verplicht is. Immers; een goede voorbereiding is het halve werk. Toch?

De zomervakantie is voor veel van ons begonnen, lekker! Als je met de auto op vakantie gaat, dan kan het zomaar zijn dat je verplicht bent om een autovignet in je bezit te hebben.

In welke landen is een vignet verplicht?

Voor de meesten is het wel bekend dat een Autobahnvignet verplicht is op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen. Je kunt deze van tevoren kopen bij de ANWB, maar ook bij een grensovergang op de snelweg. Wij adviseren je je autovignet al voor je vakantie aan te schaffen, je bepaalt namelijk zelf de startdatum van je vignet. Zo kun je met een fijn gevoel de auto in!

Geldigheid van vignetten

Het Zwitserse vignet is standaard 1 jaar geldig en kost bij de ANWB €42,95. Voor Oostenrijk is het anders; je kunt zelf kiezen hoe lang je vignet geldig moet zijn. Je hebt de keuze uit 10 dagen (€11,85), 2 maanden (€28,85) of 1 jaar (89,35).

Niet alleen in Oostenrijk en Zwitserland is een vignet verplicht, maar ook in andere landen is een autovignet verplicht. Die kun je alleen ter plaatse of op een buitenlandse website aanschaffen. Bekijk onze Vakantiechecker om te kijken of je alles bij je hebt als je met de auto op vakantie gaat.

Een milieuvignet in Duitsland

Om grote Duitse steden in te mogen, geldt er een milieuvignet verplichting: de zogenoemde ‘Umweltzone’. In deze steden is het, voor bijna alle voertuigen, verplicht om een milieusticker op je auto te bevestigen. Motorfietsen, bromfietsen en auto’s met een Europese gehandicaptenkaart zijn uitzondering op de regel.

Het milieuvignet is er in drie verschillende soorten: groen, geel en rood. Welke sticker jouw auto krijgt, is afhankelijk van de hoeveelheid fijnstof die je auto uitstoot. Lees meer over de milieusticker in onze blog.

Het goed bevestigen van je autovignet

Bij motorvoertuigen is het belangrijk dat het vignet (vanuit binnen) linksonder of –boven op de voorruit is bevestigd. Ga je met de motor op vakantie? Ook dan moet het vignet goed zichtbaar zijn. Bevestig het dan op het windscherm, de tank of de kuip.

Let op! Er mogen maximaal maar 2 vignetten op de autoruit zijn aangebracht. Een vervelend klusje, maar het verwijderen van je vignet is dus wel nodig.

 


Laat een reactie achter


13 Reacties op "Ik ga op vakantie en neem mee: een vignet"

 1. Joost heeft op gereageerd

  Niet alleen voor Oostenrijk en Zwitserland zijn in Nederland de tolvignetten te verkrijgen. Wij bestellen al jaren voor onze rondreizen in midden-europa de vignetten gewoon via een Nederlandse website (Tsjechie, Slowakije, Hongarije en Oostenrijk, ook het e-vignet vanaf 2018). Dit doen we via http://www.tol-vignet.nl

 2. Sanne heeft op gereageerd

  Wij gaan met de auto over 2 weken naar Duitsland. Lekker mini rondreisje maken met onze nieuwe auto. Ben me nu pas aan het inlezen. Nooit geweten dat je in sommige steden een milieuvignet nodig hebt. Toch maar even uitzoeken aan de hand van onze route of we die nodig hebben. Bedankt!

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Heel veel plezier met de mini rondreis! Ik ben blij dat je nu goed voorbereid aan de trip kan beginnen en uiteraard graag gedaan! ^Hans

 3. Jos heeft op gereageerd

  Frankrijk. Mileusticker voor Parijs en Lille. Belgie. Auto’s met BE of NL kenteken worden vergeleken met database (rdw). Overige kentekens week of 4 van te voren aanmelden (komen ze ook in de be database). Italie. Heel veel binnensteden.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Bedankt voor de aanvulling Jos! Groet, Armando

 4. de Haas heeft op gereageerd

  Ik snap al niet veel van die Duitse stickers
  Die hebben verschillende kleuren mag je met rood op minder plekken komen dan met groen???

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Dat klopt! Het kan zijn dat auto’s met een rode of gele sticker in sommige steden geweerd worden. Groet, Armando

 5. Henk heeft op gereageerd

  Wat een onvolledig bericht is dit.
  In veel meer landen zijn vignetten nodig. Bijv. Hongarije, Tsjechië, Kroatië.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Beste Henk, Je hebt helemaal gelijk! Dit geven wij ook aan in deze blog. In de landen die niet vermeld staan kun je de vignetten alleen ter plaatse aanschaffen of op buitenlandse websites (wat vrij lastig gaat i.v.m. eventuele betaal- en taalbarrières). Het is uiteraard altijd een aanrader om wat vooronderzoek te doen voordat je richting het land van bestemming vertrekt. Als je van te voren weet wat de regels zijn binnen de landen die je zal passeren, kom je nooit voor verassingen te staan.

 6. Mark heeft op gereageerd

  Ik mis frankrijk, daar is tegenwoordig toch ook een stads milieu stikker verplicht voor een aantal steden

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Dat klopt Mark! Je hebt helemaal gelijk! Bedankt voor jouw toevoeging. Wij hebben ervoor gekozen deze blog te beperken tot de landen waarvoor je alvorens je reis vanuit Nederland een vignet kunt aanschaffen. 🙂 Groet, Armando

 7. Detlef heeft op gereageerd

  Mogen er maar 2 stickers op de autoruit? Dus milieuvignet, sticker Zwitserland en ook Oostenrijk mag niet samen?

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Dit geldt voornamelijk in Oostenrijk. Hier mogen maximaal 2 Oostenrijkse stickers op de autoruit bevestigd zijn. Een Zwitserse sticker en 2 Oostenrijkse stickers is dus toegestaan, maar 3 Oostenrijkse stickers niet. Groet, Armando