auto inpakken

Checklist autovakantie: waar moet ik aan denken?

Door Redactie

Check voordat je op vakantie gaat, wat je verplicht in de auto moet hebben liggen. Controleer ook de afwijkende verkeersregels die in het buitenland gelden. En heb je je autopapieren en groene kaart nodig? En hoe pak je bijvoorbeeld je caravan goed in? Lees onze handige tips voor je autovakantie. 

 

Autocheck voorkomt pech

1 op de 5 automobilisten heeft in de afgelopen drie jaar autopech gehad in het buitenland. In 90% door een slechte accu of een kapotte airco. Voorkom dit door je auto te (laten) checken bij een garage voordat je op reis gaat. Controleer ook je remmen, banden, vloeistoffen en verlichting.

Verplicht in het buitenland

Wat je verplicht in de auto moet hebben verschilt per land. In België is dit bijvoorbeeld een gevarendriehoek. In Frankrijk een alcoholtest en in Duitsland een EHBO-kit.

 • Niet verplicht, wel handig: reservewiel mét krik en wielsleutel, reserve autosleutel, veiligheidshamer en reservelampen.
 • Niet verplicht in Nederland en de EU, maar wel in sommige andere landen: je groene kaart.

Andere verkeersregels

Ook de verkeersregels kunnen anders zijn in het buitenland. Zo is in Slowakije ook handsfree bellen verboden. Meestal staan de belangrijkste regels op de borden vermeld, direct bij de grens. Houd je je niet aan de verkeersregels? Dan riskeer je een hoge boete. Vaak moet je de politie direct en contant betalen.

Bagagecheck

Check of je je bagage goed hebt ingepakt en vastgezet. Bagage vliegt met dezelfde snelheid naar voren die de auto had vóór een noodstop of botsing. Door de kracht schiet de achterbank nog wel eens los. Check ook of bagage goed verzekerd is. Dit zit niet standaard bij een autoverzekering.


Laat een reactie achter


3 Reacties op "Checklist autovakantie: waar moet ik aan denken?"

 1. osman heeft op gereageerd

  Ik heb de groene kaart orgineel en kopie kenteken bewijs kan dit een probleem zijn als ik met de auto naar turkije ga.ik ben alleen bang in servie bulgarij en turkije.2 jaar geleden ging ik ook maar toen heeft dat niemand gevraagd met geluk

 2. ruberg heeft op gereageerd

  ‘Niet verplicht, wel handig; je autopapieren en (een kopie van je) groene kaart’

  Sinds wanneer is het ‘niet verplicht’ je autopapieren bij je te hebben???

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Ruberg,
   Bedankt voor je terugkoppeling. We hebben het aangepast!
   Groetjes Marije