vrouw beter voorbereid op wintersport

Met je auto de winter door: wintertips!

Door Redactie

Nederland zet massaal de winterbanden onder de auto, maar ben je wel echt voorbereid op de winter? Allsecur deed samen met het AD De Grote Auto Winterenquête onder bijna 5000 krantenlezers. En wat blijkt? 20% van de automobilisten treft geen voorbereiding op de winter. En de automobilisten die zich voorbereiden, doen dat minimaal. Terwijl 1 op de 4 autorijders onzeker is op de weg. We geven je de belangrijkste wintertips!

Natuurlijk houden we er niet van om in onze auto vast te zitten op een donkere koude winterdag. 40% van de automobilisten stapt daarom ook niet in de auto als er een kans is dat ze vast komen te zitten in de sneeuw. In de winter heb je dan ook 60% meer kans op schade. Wat is de meest voorkomende winterpech?

Top 5 winterpech

 1. Accu (startproblemen)
 2. Sterretje in voorruit
 3. Vastgevroren ruitenwissers
 4. Vastgevroren slot/deur
 5. Haperende motor

Nr. 1 winterpech is een lege accu. De batterij moet harder werken vanwege kou. Deze pech is in veel gevallen te voorkomen door je auto te laten checken voordat de winter start. Allsecur biedt haar klanten daarom ook een gratis wintercheck van Kwik-Fit aan. Handig en zeker niet overbodig, want we irriteren ons wat af in de winter.

Top 5 irritatie in de winter

 

 1. Gladde wegen / ijzel
 2. Ruiten krabben
 3. Vastgevroren portier
 4. Auto start niet
 5. Auto onder de sneeuw

De grootste ergernis tijdens winterweer is gladde wegen. Een nat wegdek kan glad zijn. Houd dus extra afstand op je voorliggers. Op nummer twee staat ruiten krabben. Tip: wrijf je ruiten in met een halve aardappel. Door het zetmeel bevriest de ruit niet! 11% van de automobilisten stoort zich aan een vastgevroren portier. Vaseline op de rubbers van de autodeur voorkomt bevriezing. Ook een ergernis van veel autorijders: een beslagen autoruit. Wrijf de binnenkant in met een beetje shampoo, dat helpt!

Tref de juiste voorbereiding

44% van de automobilisten rijdt met winterbanden en ervaren meer grip en een kortere remweg. Winterbanden gebruik je bij 7°C of kouder. Maar wat kun je naast winterbanden doen om je op de winter voor te bereiden?

 • Leg alvast dekens, wat eten en drinken in de auto mocht je stranden met winterpech.
 • Bevroren autoslot? Het overkomt 11% van de autorijders. Slotspray helpt, bewaar dit wel buiten de auto ;-).
 • Leg 2 waxinelichtjes mét aansteker in je auto. Zo blijf je warm als je vaststaat. Zet wel je raampje op een kier.
 • Parkeer je auto in een versnelling. Dan hoef je de handrem niet te gebruiken en vriest deze niet vast.

Wil je meer wintertips lezen?

Je vindt ze hier!

Wil je meer informatie over winterbanden? Lees dan ons artikel: Winterbanden: waar zijn ze verplicht? met handige tips voor als je winterbanden wilt kopen.


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Met je auto de winter door: wintertips!"

 1. paul heeft op gereageerd

  Ik kan de auto achter het huis onder de carport zetten maar als je dat niet kan….zet de auto dan met de neus UIT de wind, dan komt er minder koude lucht bij de accu en kan die meer hebben.

 2. Marniks heeft op gereageerd

  Nog een tip ter aanvulling. Zorg ervoor dat je een telefoon oplader die werkt via de sigarettenaansteker. Zo kan je altijd nog bellen.