kosten auto

Wat kost een nieuwe auto eigenlijk per jaar?

Door Juul Dijkhuis

Het kopen van een nieuwe auto is waarschijnlijk niet de beste investering die je kunt doen. Je betaalt flink voor een nieuwe auto. Zodra de auto op jouw naam staat ben je al duizenden euro’s aan waarde kwijt. Maar ja, je kunt en wilt waarschijnlijk niet zonder. Heb je wel eens uitgerekend wat een auto jou in de maand kost? Ik reken het voor je uit.

Als je denkt aan de kosten van een auto denk je misschien eerst aan de motorrijtuigenbelasting, de autoverzekering en het tanken. De belangrijkste kosten worden vaak over het hoofd gezien, namelijk de jaarlijkse afschrijving. Met andere woorden, hoeveel wordt jouw auto per jaar minder waard?

Wat schrijf je jaarlijks af op jouw auto?

Je koopt in 2018 een VW Polo voor een bedrag van €17.500. Over vier jaren is het tijd voor een andere auto. Je ruilt de Polo weer in voor een bedrag van €11.500. De waardedaling is de afschrijving. In vier jaren tijd heb je €6.000 afgeschreven. Per maand zou dit neerkomen op een kostenpost van €6.000 / 48 maanden = € 125 per maand. Dit moet je eigenlijk sparen om in 2022 weer een nieuwe VW Polo te kunnen kopen.

De VW Polo is een zeer gangbare auto die in vergelijking met veel andere merken en types waardevast is. Bij de grotere en duurdere auto’s is de maandelijkse afschrijving nog veel groter. Volgens de koerslijst van de ANWB schrijf je op een Audi A6 van 2014 nu al €24.000 tot €26.000 af (volgens een steekproef). Voor de Audi A6 schrijf je dus af: €24.000 / 48 maanden = €500 per maand.

Voor het berekenen van de gemiddelde kosten per jaar, ga ik van de VW Polo uit.

Wat kost jouw auto aan motorrijtuigenbelasting?

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting genoemd) hangt af van een aantal zaken. Deze zaken zijn:

  • Soort voertuig
  • Gewicht van de auto (ingedeeld in gewichtscategorieën bijvoorbeeld: 1.151 tot 1.250 kg)
  • Waar woon je? De tarieven kunnen verschillen per provincie.
  • Op welke brandstof rijdt jouw auto?

De “gemiddelde” VW Polo rijdt op benzine. Er zijn verschillende gewichtsklassen waar de Polo’s in kunnen vallen. Ik ga uit van een gewichtsklasse van 1.151 tot 1.250 kg. De motorrijtuigenbelasting komt dan uit op €46,67 per maand (uitgaande van de provincie Utrecht).

Wat verbruikt een auto aan brandstof?

De fabrikanten hebben de neiging om te positieve cijfers over het verbruik te gebruiken. De zuinige Polo’s kunnen ongeveer 25 km rijden op 1 liter. De praktijk valt altijd tegen, dus laat ik maar van 6 liter per 100 kilometer uit gaan. Bij 15.000 kilometer per jaar kost de auto aan benzine ongeveer: 15.000 / 100 = 150 x 6 = 900 liter x €1,60 = €1.440 / 12 = €120.

Wat zijn de onderhoudskosten per jaar?

Voor een nieuwe auto heb je lage onderhoudskosten. Deze kosten stijgen gemiddeld wanneer de auto ouder wordt. Volgens het Nibud (het Nibud adviseert over financiën van huishoudens) ben je voor een compacte auto gemiddeld €69 per maand kwijt voor onderhoud. We gaan voor de berekening uit van dit bedrag.

Wat kost de autoverzekering per maand?

De premie voor de autoverzekering heeft nogal wat afhankelijkheden. Om toch een indruk te geven van de kosten, ga ik uit van mijn eigen gegevens bij het berekenen. Ik rijd tot 20.000 kilometers per jaar. Gelukkig heb ik 14 schadevrije jaren, dat zorgt voor een lagere premie. Ik wil natuurlijk niet te duur verzekeren, maar wel goed verzekeren. Dus ga ik voor de Allriskdekking van Allsecur. Ik kom op een premie van €46,62 per maand.

Wat zijn de totale kosten?

De gemiddelde kosten per maand komen dus uit op:

  • Afschrijving: €125
  • Motorrijtuigenbelasting: €46,67
  • Brandstof: €120
  • Onderhoudskosten: €69
  • Autoverzekering: €46,62 (allrisk dekking o.b.v. premieberekening op Allsecur.nl met mijn eigen gegevens)

De totale kosten van deze VW Polo komen uit op: €407,29 per maand. Best hoge kosten, als je het mij vraagt. Het is daarom verstandig om je autokosten regelmatig onder de loep te nemen. Zo kun je vaak flink besparen op de kosten voor je autoverzekering, het onderhoud en de tankbeurten als je hier op let en vergelijkt. Heb jij onlangs nog een premieberekening gedaan?


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Wat kost een nieuwe auto eigenlijk per jaar?"