schade verhalen

Doe Vriendelijk Dag: ben jij een royale ritser?

Door Redactie

Het is vandaag Doe Vriendelijk Dag. Een dag om koffie te halen voor je collega, je buurman een schouderklopje te geven voor zijn strakke gazon of zomaar iemand voor te laten gaan in het verkeer. Gewoon vriendelijk doen dus! Allsecur  vroeg aan 667 automobilisten naar de meest gewaardeerde acties in het verkeer.

Het verkeer is voor veel mensen een bron van ergernis. Zondagsrijders, linksrijders, inhalende vrachtwagens, fietsers zonder licht, de voorbeelden van irritaties in het verkeer zijn talrijk. Maar uiteraard zijn er gelukkig ook verkeersdeelnemers die wel weten hoe het moet en hoffelijk rijden tot een kunst verhogen. Doe Vriendelijk Dag is  dé dag om hierbij stil te staan en te laten zien hoe jij een echte dame of heer in het verkeer kan worden.

De “Doe Vriendelijk Dag Toppers”: Ritsende ridders

Royaal ritsen, dus ruimte geven bij het invoegen, wordt gezien als het vriendelijkste gebaar in het verkeer. 63% van zowel de mannelijke als vrouwelijke automobilist vindt dat heel prettig. Begrijpelijk, want niks is zo vervelend als een paar kilometer achter een vrachtwagen te moeten rijden, omdat niemand even de tijd neemt om je er tussen te laten. De ritsende ridders staan dus op 1 in ons onderzoek.

Vrouwen en ouderen waarderen langzaam rijden in bebouwde kom

Langzaam rijden binnen de bebouwde kom is de opvolger met bijna 20% van de stemmen. Vooral vrouwen (20%) en ouderen (21%), in de leeftijd van 55 tot 69 jaar, waarderen dat. Uiteraard is het bij wet verboden de maximum snelheid te overtreden, maar nog steeds kunnen mensen het ten zeerste waarderen als je je aan de snelheid houdt.

Ongevraagd voorrang geven, behalve door ouderen

Met 8% staat de actie ongevraagd voorrang geven op de derde plek. Opvallend is dat ouderen (5%) dat minder belangrijk vinden. Soms kan een klein gebaar zo makkelijk zijn, even voorrang geven op een plek waar je dat eigenlijk helemaal niet hoeft te doen! Kijk echter wel goed in de spiegels, zodat je andere verkeersdeelnemers niet hindert met jouw vriendelijkheid.

Naar elkaar seinen: vrouwen waarderen dat

De daaropvolgende actie is seinen, bijvoorbeeld om aan te geven dat het licht kapot is. 7% van de automobilisten vinden dat een vriendelijke actie. Hier worden vooral vrouwen en jongeren blij van.

De top vijf sluit af met overige acties (4%) zoals sociaal autorijden, rekening houden met elkaar en richting aangeven.

Hoe houd jij rekening met je medeweggebruikers? Laat het ons hieronder weten!

11674-doe-vriendelijk-dag-iconen_RGB


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Doe Vriendelijk Dag: ben jij een royale ritser?"