Schadevrije jaren: veel verwarring bij overstap

Schadevrije jaren: veel verwarring bij overstap

Door Redactie

Schadevrije jaren… Het is een onderwerp waar veel telefoontjes en mails bij Allsecur over binnen komen en die ik vaak beantwoord. Er zijn dan ook veel misverstanden over schadevrije jaren. Bijvoorbeeld deze: “Allsecur neemt niet alle jaren over van mijn huidige verzekeraar?”.

Vaak krijg ik bij Allsecur de vraag waarom wij bijvoorbeeld 7 schadevrije jaren noteren, terwijl de vorige verzekeringsmaatschappij er toch echt 8 heeft doorgegeven. Dit misverstand komt regelmatig voor. Tijd om nu eens duidelijk op onze blog uit te leggen hoe het nu precies zit met het doorgeven van je schadevrije jaren.

Schadevrije jaren en Roy data

Wij kunnen bij het afsluiten van een autoverzekering niet zien hoeveel schadevrije jaren je hebt. We gaan uit van het aantal jaren dat je aan ons opgeeft. Bij het stopzetten van je autoverzekering zet je vorige verzekeraar je schadevrije jaren in het landelijke systeem Roy-data. Dan kijken we of het aantal jaren dat je hebt opgegeven, hetzelfde is als het aantal in Roy-data. Is dit niet hetzelfde? Dan zijn wij verplicht het aantal schadevrije jaren uit Roy-data over te nemen. Je premie kan dan ook veranderen.

Contractvervaldatum

Wanneer je een autoverzekering beëindigd, worden je schadevrije jaren vrijgegeven met het aantal schadevrije jaren wat je zou hebben op het moment dat je de verzekering zou verlengen op de ‘contractvervaldatum’. Dit wekt vaak verwarring op, want dit is een datum in de toekomst.

Voorbeeld:

Stel, je polis van je autoverzekering van je huidige autoverzekering wordt weer verlengd per 01-01-2013.

Maar je beëindigt deze al per 01-04-2012 bij je huidige verzekeraar.

Op 01-04-2012 heb je 7 schadevrije jaren, de verzekeringsmaatschappij geeft dan 8 schadevrije jaren per 01-01-2013 aan je door. Dat staat vaak onduidelijk in de correspondentie van veel verzekeraars, want dit is een datum verbonden aan je contractvervaldatum. In werkelijkheid heb je er gewoon 7, want je hebt lang voor je contract verloopt je verzekering opgezegd.

Tip

Allsecur neemt het aantal schadevrije jaren over die je op dit moment hebt. Daarom adviseer ik je ook altijd goed te informeren bij je huidige/vorige verzekeringsmaatschappij, hoeveel schadevrije jaren er worden vrijgegeven per beëindigingdatum en niet per contractvervaldatum. Dan weet je precies hoeveel schadevrije jaren je hebt en weet je ook hoeveel wij er overnemen.

Er zijn nog veel meer misverstanden op te klaren, dus houd de blog in de gaten. Heb je een vraag? Stel hem hieronder!


Laat een reactie achter


4 Reacties op "Schadevrije jaren: veel verwarring bij overstap"

 1. Maria heeft op gereageerd

  Vraag: vanaf hoeveel maanden zetten jullie een vol jaar in roy data?

  Stel: ik heb 6 of 7 maanden een verzekering bij jullie en ik beeindig de polis. Staat er 0 of 1 schadevrij jaar in roydata? Hoeveel maanden is het omslagpunt bij jullie?

  En andersom: stel ik heb 6 of 7 maanden schadevrij gereden en ik sluit een verzekering bij jullie af. Hoeveel krijg ik dan? Waar ligt jullie omslagpunt?

  1. Paulina Stienen heeft op gereageerd

   Goedemiddag Maria,
   Bedankt voor je vraag! Ieder jaar dat een autoverzekeraar geen schade voor jou betaalt én jij een autoverzekering op je naam hebt staan, krijgt je er een schadevrij jaar bij. Waar wij naar kijken in Roydata (schadevrije jaren databank) is binnen hoeveel maanden het nieuwe verzekeringsjaar zou beginnen. Is dit binnen 6 maanden na opzegging nemen wij het aantal schadevrije jaren die er staan. Is dit langer dan 6 maanden dan gaat er een jaar van af. Wanneer je een verzekering na 6/7 maanden zou beëindigen zetten wij in Roydata het aantal schadevrije jaren per de datum van prolongatie. Groet, Paulina Stienen – Allsecur

 2. Marniks heeft op gereageerd

  Dit is nog eens een duidelijke uitleg, en dat van een verzekeraar nog wel. 44 keer geshared op Facebook, dat zegt genoeg. Bedankt voor de informatie.

 3. Marina heeft op gereageerd

  Goede uitleg, Jorik!