schadevrije jaren

Schadevrije jaren: hoe zit dat precies?

Door Joost van Namen

Schadevrije jaren, het is een van de belangrijkste factoren voor de premie van een autoverzekering. Wanneer je een autoverzekering hebt, bouw je ze op door een jaar schadevrij te rijden. Je raakt ze kwijt als je schade rijdt. In deze blog leg ik graag uit hoe het opbouwen en het verliezen van schadevrije jaren werkt en vooral: waarom werkt het zo?

Terugvallen in schadevrije jaren

Ik hoor het bijna dagelijks: ‘5 jaren terugvallen bij een schade? Dat is toch niet eerlijk?’ Het is inderdaad fors, zeker als je meer dan 15 schadevrije jaren hebt en terugvalt naar 10. Het is echter centraal geregeld dat je bij schade automatisch 5 jaar terugvalt. En al zouden we willen: ook wij bij Allsecur mogen hier niet van afwijken. Daar komt natuurlijk ook bij dat een schade een bepaalde consequentie moet hebben: iemand draait er uiteindelijk voor op.

Bedrijfsregeling 11 van het Verbond van Verzekeraars

Tot niet zo gek lang geleden, hadden vrijwel alle verzekeraars dezelfde bonus-malustabel. In die bonus-malustabel kon je aflezen hoeveel korting je op je bruto-premie kreeg bij een bepaald aantal schadevrije jaren. Iedereen wist daardoor precies waar hij of zij aan toe was, ook bij een overstap naar een andere maatschappij.

Er kwamen echter steeds meer andere manieren om klanten te belonen voor hun rijgedrag – en dus ook te straffen wanneer er schade gereden werd. Er was onduidelijkheid alom en dit leidde tot veel klachten aan het adres van de verzekeringsmaatschappijen, die toch al niet blaakten van het consumentenvertrouwen. Het Verbond van Verzekeraars heeft daarom besloten hier eenduidigheid in te verschaffen en een bedrijfsregeling opgesteld.

5 jaar terugvallen, ongeacht de schade

In deze bedrijfsregeling is vastgelegd dat bij iedere schuldschade die van invloed is op de schadevrije jaren (denk aan: schades aan derden, schades aan je eigen auto en schades door vandalisme), de verzekeringnemer 5 jaar terugvalt. Het maakt dan niet uit of de schade €100 of €100.000 is.

Wij leggen onze klanten daarom altijd de keuze voor: wij betalen de schade met de consequentie dat je terugvalt in schadevrije jaren (en je premie dus stijgt) of je betaalt de schade zelf. Daarmee wordt de schade als het ware weggepoetst en de terugval in schadevrije jaren dus ook. Je kan dus kiezen uit een van deze twee opties, een andere optie is er niet. Schade heeft nu eenmaal altijd een financiële consequentie.

Zelf schade gehad?

Zelf schade gehad en val je terug in schadevrije jaren? Via jouw schadebehandelaar, die je bij schade krijgt toegewezen, kun je vaak gemakkelijk te weten komen hoeveel er is uitbetaald aan de tegenpartij en/of hersteller. Dit kan jou doen besluiten een schade voor eigen rekening te nemen; dit kan tot twee jaar na het melden van de schade. Verzekerd bij Allsecur? Mijn collega’s en ik bespreken graag met jou wat de mogelijkheden zijn.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Schadevrije jaren: hoe zit dat precies?"