ruitschade

Schadevrije jaren: handige antwoorden op veelgestelde vragen

Door Redactie

In mijn vorige artikel Schadevrije jaren: veel verwarring bij overstap legde ik al een veelvoorkomend misverstand rondom schadevrije jaren uit. Maar even terug naar de basis: wat zijn nu eigenlijk schadevrije jaren? Wie bouwt ze op? En kun je ze overdragen op iemand anders? In dit artikel geef ik je antwoorden op deze veelgestelde vragen.

Wat zijn schadevrije jaren?

Verzekeraars belonen met schadevrije jaren goed rijgedrag van de verzekerde. Je begint met opbouwen van  deze jaren zodra je op jouw naam een auto verzekert. Als je vanaf die datum geen schades hebt gereden, krijg je na elk jaar dat je geen schade rijdt een schadevrij jaar toegekend. Met deze schadevrije jaren kun je bij een verzekeringsmaatschappij korting krijgen op je autoverzekering. Hoe meer jaren je opbouwt, hoe hoger je korting wordt. Als je schade veroorzaakt, dan lever je schadevrije jaren en dus ook korting in. Je kunt ook met je jaren in de min komen.

Wie bouwt schadevrije jaren op?

Schadevrije jaren worden opgebouwd door de verzekeringnemer. De verzekeringnemer is diegene die de autoverzekering op zijn naam heeft staan. Sta je alleen als regelmatig bestuurder op de polis? Dan bouw je over het algemeen geen jaren op. Dit kun je altijd navragen bij je verzekeringsmaatschappij.

Bekijk een korte en heldere uitleg in dit filmpje!

Hoe lang zijn mijn schadevrije jaren geldig?

Schadevrije jaren zijn over het algemeen 1 jaar geldig na beëindiging van je laatste polis (bij Allsecur 3 jaar). Sinds 01-09-2007 worden ze digitaal geregistreerd in de nationale database Roy-Data. Hier kun je ook altijd je eigen schadeverleden opvragen. Hier zijn overigens wel kosten aan verbonden.

Zijn schadevrije jaren over te dragen?

Stel: je wilt je opgebouwde schadevrije jaren overdragen aan je partner. Schadevrije jaren zijn in sommige gevallen over te dragen. Dit dient dan wel gedaan te worden via een ‘overdrachtsverklaring’. Deze moet ondertekend worden door diegene die er afstand van doet en wie ze in gebruik neemt. Schadevrije jaren kunnen maar door één persoon en één auto tegelijkertijd gebruikt worden.

Bouw ik schadevrije jaren op bij een leaseauto?

Wanneer je een auto leaset, bouw je officieel geen schadevrije jaren op. De auto is eigendom van de leasemaatschappij en in dit geval ben jij de regelmatig bestuurder. Hier wordt door vele verzekeringsmaatschappijen een uitzondering op gemaakt, ook bij Allsecur. Wanneer je een leaseverklaring opvraagt bij je leasemaatschappij kun je deze opsturen naar je verzekeringsmaatschappij om te kijken of je misschien alsnog deze jaren kunt krijgen. Op deze leaseverklaring staat onder andere:

 • Naam leasemaatschappij
 • Naam verzekerde
 • Leaseperiode
 • Aantal schades en schadebedragen

Bouw ik schadevrije jaren op via mijn werkgever?

Misschien rijd je privé geen auto, maar wel voor je baas. Allsecur neemt echter geen schadevrije jaren over die worden aangetoond door middel van een werkgeversverklaring.

Kan ik de schadevrije jaren van mijn brommer naar mijn auto overdragen?

Je rijdt brommer en gaat nu auto rijden. Zijn je schadevrije jaren van je brommer dan over te dragen? Nee, deze jaren zijn bij Allsecur niet over te dragen.

Bouw ik schadevrije jaren op in het buitenland?

Wanneer je in het buitenland hebt gewoond, neemt Allsecur onder bepaalde voorwaarden ook deze schadevrije jaren over. Deze dienen dan opgebouwd te zijn in: België, Duitsland, Luxemburg en Engeland. Let op! Schadevrije jaren vanuit de Nederlandse Antillen worden niet in behandeling genomen. Daarnaast dient de originele Royementsverklaring opgesteld te zijn in het Engels waarin, net zoals in Nederland, duidelijk je schadeverleden naar boven komt.

Heb je nog een vraag over schadevrije jaren? Plaats je vraag dan in een reactie en ik geef je graag antwoord!


Laat een reactie achter


38 Reacties op "Schadevrije jaren: handige antwoorden op veelgestelde vragen"

 1. P. Kwant heeft op gereageerd

  Ik begrijp dat je je schadevrije jaren mee kunt nemen vanuit Engeland als je een nieuwe verzekering afsluit bij jullie?
  Deze jaren staan op de oude polis, moet je daarnaast OOK nog die royementsverklaring aanvragen?
  Zo ja; als ik morgen een auto koop, is het dan oké als ik die verklaring aanvraag en later instuur? Dat duurt namelijk even.

 2. Pim heeft op gereageerd

  Mijn vriendin is Engels en heeft in Engeland 11 jaar schadevrij gereden en wil nu een autoverzekering hier in nederland. Kan ze haar No claim meenemen naar een nederlandse verzekering?

  1. Anjali Debie (allsecur) heeft op gereageerd

   Je kan schadevrije jaren gebruiken die je hebt opgebouwd bij een verzekeraar uit de Benelux, Duitsland of Engeland. De verklaring moet wel aan enkele eisen voldoen. Zo mag de verklaring bijvoorbeeld niet ouder zijn dan een jaar.

 3. Sebastian heeft op gereageerd

  Mijn partner heeft een eigen zaak en wil een lease wagen overwegen maar heeft zelf geen schadevrije jaren. Stel ik draag mijn (schadevrij) jaren aan haar over, en er gaat iets mis in de onderneming. Kunnen die schadevrij jaren dan weer terug op mijn naam?

 4. Jessica heeft op gereageerd

  Ik heb 8 jaar in de VS gewoond, nu ben in terug in NL, ik heb nog nooit een auto of verzekering gehad in nederland. Ik heb een auto gekocht onlangs, en verzekerd met 0 schade jaren. Nou heb ik net bericht gehad dat ik -4 schadevrije jaren heb en dat mijn verzekering geannuleerd wordt… Hoe moet ik dat oplossen, ik kan er geen informatie of ander ervaringen met foutieve schadevrije jaren vinden.

  1. Armando Morris heeft op gereageerd

   Beste Jessica,

   Wat een vreemde zaak! Ik zoek het graag voor je uit. Zou je mij een mailtje willen sturen, met daarin je voorletter(s), achternaam, postcode en huisnummer? Dan kom ik hier z.s.m. bij je op terug. Het mailtje mag naar webcare@allsecur.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Armando Morris
   Allsecur Webcareteam

 5. Jolanda Wulff heeft op gereageerd

  Wat voor formulier moet ik ophalen
  Ik heb 10 jaar in Duitsland gewoont een schade vrij gereden.En ik woon nu weer in Nederland
  Kan iemand mij vertellen hoe zo’n formulier heet ???

 6. R.J. de Ruiter heeft op gereageerd

  Waarom is het bij de aanvraag van een autoverzekering van belang om ook de verhaalbare schades (dus met aangetoonde aansprakelijkheid van tegenpartij) te vermelden? Het gaat toch om schades door eigen toedoen en zijn gedeclareerd om de no-claim te bepalen?

  1. Julia Schols heeft op gereageerd

   Beste R.J. de Ruiter,

   Schades die veroorzaakt zijn door een tegenpartij hebben inderdaad geen invloed op je schadevrije jaren. Toch vinden wij het als verzekeraar belangrijk om een idee te hebben van het totale schadeverleden van onze toekomstige verzekeringnemers. In een kop-staart botsing bijvoorbeeld krijgt de achterste bestuurder veelal de schuld. Als iemand echter drie keer een kop-staart botsing heeft gehad waarbij hij de voorste auto was, kan dit er bijvoorbeeld wel op wijze dat deze persoon een abrupte remmer is. Niet-schuld schades kunnen ons dus soms toch nog relevante informatie verschaffen.

   Met vriendelijke groet,

   Julia Schols
   Allsecur Webcareteam

 7. J. Dijksman heeft op gereageerd

  Geachte dames / heren,
  Wij verblijven langere tijd in het buitenland en schorsen dan onze auto. Sinds kort ben ik er achter dat ik dan bij minder dan 6 maanden geen schadevrije jaren meer opbouw.
  Laatste schade maart 2006, zat altijd op het hoogste schadevrije jaren, nu nog steeds op trede 12. Ben ook nooit geinformeerd, kan wel van de eigenaar in het buitenland een bewijs krijgen dat ik al gedurende een 10-tal jaren schadevrij onderweg-weg ben . Daar ongeveer 5000 km per jaar.

  In afwachting van uw antwoord,
  J, Dijksman.

 8. Jamal heeft op gereageerd

  Hoi ik heb een vraag ik had 12 schadevrije jaren maar ik reed tegen de vangrel met me auto nu heeft allseur er 6 afgehaald ik vind dat wel veel veel jaren voor op de vangrel…

 9. Caroline heeft op gereageerd

  Ik lees hier in een blog dat er door jullie gezegd is dat schadevrije jaren opgebouwd in Frankrijk ‘onder bepaalde voorwaarden’ meetellen.
  Hierop vertrouwend heb ik bij jullie een verzekering afgesloten en nu wordt mij verteld dat de schadevrije jaren die ik heb opgebouwd de afgelopen 12 jaar in Frankrijk niet meetellen. Graag meer duidelijkheid.

 10. martin heeft op gereageerd

  Ik heb een vraag met betrekking tot schadevrije jaren opbouw. Ik woon vier jaar op Bonaire. Ik heb vanuit Nederland mijn schade vrije jaren mee kunnen nemen naar Bonaire en deze heeft de verzekeraar alhier keurig meegerekend. Ik had een bonus malus verklaring uit Nederland. Nu krijg ik van de verzekering hier op Bonaire ook weer een bonus malus verklaring die ik mee wil nemen naar Nederland. Kunnen jullie uit coulance hier rekening mee houden?

  1. Allsecur heeft op gereageerd

   Hoi Martin,

   Goede tijd gehad?
   Helaas accepteren wij geen schade vrije jaren uit Bonaire. Neem telefonisch contact met ons op en we kijken graag wat we wel voor je kunnen doen!

   Kim
   Allsecur

 11. Stephanie heeft op gereageerd

  We hebben een autoverzekering bij Allsecur, een paar maanden geleden afgesloten nadat we terugkwamen uit het buitenland. We hebben bewijs voor 12 schadevrije jaren in de vorm van 2 verklaringen uit Engeland en Frankrijk (de laatste de meeste recente). Deze week kreeg ik te horen dat Allsecur verklaringen uit Frankrijk niet accepteert en dat mijn Engelse verklaring ouder dan 1 jaar is. De premie wordt teruggezet naar 0 schadevrije jaren!! Nu lees ik op deze website dat verklaringen uit Frankrijk wel geaccepteerd worden. Hoe zit dit? Ik zie me anders genoodzaakt om over te stappen naar een andere verzekeraar.

 12. Johan heeft op gereageerd

  Goededag,

  Ik ben al jaren verzekerd bij een andere verzekeraar en ook daar heb ik dus mijn shadevrije jaren opgebouwd. Nu wil ik een nieuw aan te schaffen tweede auto bij jullie verzekeren. De andere auto wil ik graag bij de andere verzekering houden. Hebben mijn opgebouwde schadevrije jaren bij mijn andere verzekering ook invloed op de uiteindelijke premiekorting bij de verzekering voor mijn nieuwe tweede auto bij jullie? Of begin ik wat premie betreft gewoon weer op 0?

  Mvg

  1. Jonathan Davis heeft op gereageerd

   Beste Johan,

   Bedankt voor je reactie. Als je niet eerder twee voertuigen tegelijkertijd verzekerd hebt gehad, begint de tweede auto op 0 schadevrije jaren. Elke polis bouwt namelijk apart schadevrije jaren op. Wanneer je twee, drie of vier auto’s bij ons verzekert, kan je wel in aanmerking komen voor een Gezinskorting. Kan ik contact met je opnemen voor een premieberekening?

   Met vriendelijke groeten,
   Jonathan Davis
   Allsecur

 13. N. Smaardijk heeft op gereageerd

  Ik heb mijn verzekering beëindigd in september. Hoe lang blijven mijn schadevrije jaren staan? Nu rij ik de lease auto van mijn man, maar ben wel van plan in de toekomst een kleine auto voor mijzelf te kopen.

  1. Dirk van der Heijden heeft op gereageerd

   Beste N. Smaardijk,

   Dat is een goede en belangrijke vraag!

   Als de verzekering beëindigd wordt, worden per die datum de schadevrije jaren centraal geregistreerd in Roy-Data. Als je een nieuwe verzekering aanvraagt, zal de verzekeringsmaatschappij in Roy-Data kijken op hoeveel schadevrije jaren je recht hebt.

   Wanneer de verzekeraar de schadevrije jaren als ‘verlopen’ beschouwt, verschilt per maatschappij. Bij Allsecur kijken we 3 jaar terug, dat wil in jouw geval dus zeggen dat je bij ons tot september 2017 nog recht hebt op je schadevrije jaren. Alle tijd dus om op zoek te gaan naar een leuke kleine auto!

   Met vriendelijke groeten,
   Dirk van der Heijden
   Allsecur

 14. Stefan heeft op gereageerd

  Goededag,

  ik heb 3 jaar terug 2maal schade gereden met mijn brommobiel. Hierna ben ik overgestapt naar een scooter waar mn schadevrije jarennu op 0 staat.
  ik wil graag weer een brommobiel, wordt er dan naar de 0 schadevrije jaren van mn scooter gekeken om de premie te berekenen?

  mvg

  1. Mike van den Nieuwenhof heeft op gereageerd

   Beste Stefan,

   Bedankt voor je reactie. Het beste kun je contact opnemen met je brommobiel en/of scooter verzekeraar. Zij kunnen aan je vertellen wat voor een invloed de 2 schades op je schadevrije jaren hebben gehad. Je weet dan direct hoeveel schadevrije jaren er meegenomen wordt als je een brommobiel wilt verzekeren.

   Met vriendelijke groeten,
   Mike van den Nieuwenhof
   Allsecur

 15. Heinz Jacobs heeft op gereageerd

  Ik heb in Nederland 28 schadevrije jaren (Bij Aegon met een schriftelijke bevestiging hiervan door Aegon in de Duitse taal)

  Ik emigreer naar Duitsland (is inmiddels gebeurt) en heb via check24.de (een online verzekeringssite voor auto’s) een offerte gevraagd. Als gunstigste (in mijn geval) komt Allsecur KaskoDirect Basis uit de bus.

  Eigenlijk kun je letterlijk “nergens” in mijn situatie (als ex-Nederlander) online een verzekering afsluiten. Nu heb ik rechtstreeks een verzoek aan Allsecur gericht (gaat ook alleen via online formulieren / ik krijg nergens iemand aan de lijn)

  Is de overname van mijn Nederlandse schadevrije jaren (indien aantoonbaar met schriftelijke verklaring van mijn “oude” verzekeraar) een “verplichting” of kan (zoals nu in mijn geval Allsecur) ook gewoon kenbaar maken dat ze de Nederlandse schade vrije jaren niet (een op een) overnemen. Of dat ik dan toch tegen “minder gunstige condities” een duurdere verzekering moet accepteren dan mijn “Duitse equivalent” met dezelfde uitgangspunten?

  1. Dirk van der Heijden heeft op gereageerd

   Beste Heinz,

   Bedankt voor je reactie. Het kan inderdaad erg onhandig zijn om je schadevrije jaren mee te nemen als je emigreert. In Nederland zijn verzekeraars niet verplicht om schadevrije jaren uit het buitenland te accepteren. Wij doen dit in veel gevallen uit coulance wel.

   Helaas kan ik je niet vertellen hoe het beleid van Allsecur Duitsland hierin in, omdat wij ondanks dezelfde merknaam een compleet gescheiden bedrijfsvoering hebben. Ook kan het zijn dat de wet- en regelgeving in Duitsland op dit punt verschilt van Nederland.

   Daarom adviseer ik je ook om deze vraag te stellen aan Allsecur Duitsland of de Duitse regelgeving omtrent schadevrije jaren erop na te zoeken. Ik wens je veel succes met deze situatie.

   Met vriendelijke groeten,
   Dirk van der Heijden
   Allsecur

 16. Harry Maassen heeft op gereageerd

  Zijn alle schadevrije jaren opgebouwd via een brommobiel verzekering overdraagbaar naar een all risk verzekering voor een automobiel met dezelfde tenaamstelling ?

  Mvgr Harry

  1. Bart Metz heeft op gereageerd

   Beste Harry,

   Dat verschilt per verzekeraar. Het beste kun je dit bij de aanvraag van de verzekering aangeven zodat de betreffende verzekeraar met je mee kan kijken. Allsecur accepteert geen schadevrije jaren die zijn opgebouwd met een brommobiel.

   Vriendelijke groet,
   Bart
   AllSecur Webcareteam

 17. Charlotte heeft op gereageerd

  Laatst heb ik bij mijn leasemaatschappij ook gewoon mijn schadevrije jaren opgevraagd. Zonder problemen heb ik de verklaring ontvangen.

 18. Marcel Willems heeft op gereageerd

  Ik heb gisteren een offerte aangevraagd en de medewerker die mij te woord stond beweerde dat schadevrije jaren opgebouwd in Engeland niet meetellen. Echter in deze blog zie ik dat Engeland wel degelijk meetelt als ook Belgie waar ik ook schadevrije jaren heb opgebouwd. Graag bevestiging dat beide landen meetellen in de bepaling van het totaal aantal schadevrije jaren.

  1. Bart Metz heeft op gereageerd

   Beste Marcel,

   Schadevrije jaren worden per situatie appart bekeken. We accepteren schadevrije jaren uit bijvoorbeeld Engeland zoals u terrecht aangeeft wel. Er moet dan wel een engelstalige verklaring zijn van uw verzekeringsmaatschappij uit Engeland en wij zullen de verklaring dan beoordelen en op basis daarvan een x aantal schadevrije jaren toekennen.

   Om schadevrije jaren toe te kennen hebben wij een verklaring nodig van het meest recente verzekeringsbedrijf. Wij kunnen dus niet schadevrije jaren toekennen van 2 verschillende landen en zullen de meest recente gebruiken.

   Excuus dat het verkeerd aan u is meegedeeld en ik hoop dat ik hierbij alsnog uw vraag hebt beantwoord.

   Mocht het nog niet duidelijk zijn neem dan aub. contact met ons op via: 073 – 54 85 000 en vraag naar een collega van het Webcareteam.

   Vriendelijke groet,
   Bart
   AllSecur Webcareteam

   1. Marcel Willems heeft op gereageerd

    Bart,
    Ik heb de laatste 7-8 jaar leaseauto’s gereden bij verschillende werkgevers in Belgie, Engeland en recentelijk Nederland. Ik heb dus nooit een verklaring hoeven aanvragen en die meenemen naar een ander verzekeringsbedrijf. De meest recente verklaring zegt dus niks. Vandaar dat ik nu alle verklaringen verzamel om te kunnen onderbouwen dat ik die gehele periode schadevrij heb gereden. Mag ik aannemen dat jullie die totale 7-8 jaar dan meewegen in de bepaling van de bonus-malus?
    Met vriendelijke groet,
    Marcel

    1. Bart heeft op gereageerd

     Beste Marcel,

     We zullen uiteraard altijd proberen zoveel mogelijk toe te kennen zodat we u een zo scherp mogelijke premie kunnen geven.

     Om hier een duidelijk antwoord in te geven moet ik u toch vragen te bellen en naar iemand van het Webcare team te vragen. Dit omdat er meerdere periodes uit verschillende landen achter elkaar zijn. Bij leaseperiodes moet er echt eerst goed naar de verklaring worden gekeken voordat iemand hier iets op toe kan zeggen.

     Excuus voor het ongemak en als u belt kunnen we precies bekijken hoeveel schadevrije jaren wij daadwerkelijk toe kunnen kennen.

     Met vriendelijke groet,
     Bart
     AllSecur Webcareteam

 19. Emile heeft op gereageerd

  We hebben 1 auto die we beide regelmatig gebruiken en ongeveer ieder evenveel km’s maken per jaar. Van een vorige auto heb ik veel schadevrije jaren opgebouwd. Ook mijn partner heeft veel schadevrije jaren. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we met 1 auto wel beide de schadevrije jaren behouden en opbouwen? Zonder auto blijven ze maar 1 jaar in roydata staan.

 20. Marcel heeft op gereageerd

  Beste Jorik,

  Allereerst: goede blog, complimenten dat jullie op deze manier communiceren met (toekomstige) klanten.

  Vraag:
  Nu de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius sinds 10-10-2010 niet meer tot de Nederlandse Antillen behoren maar direct onderdeel zijn van Nederland en waar (Europees) Nederlandse wetgeving geldt, nemen jullie dan wèl schadevrije jaren over? Zo niet, is dat niet in strijd met de wet?

  Met vriendelijke groet,

  Marcel

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Marcel,

   Over het algemeen hanteren Nederlandse autoverzekeraars een beleid om ook het aantal schadevrije jaren van de verzekerde mee te nemen die hij/zij in de omringende (EU) landen heeft opgebouwd, vanwege het ongeveer gelijkwaardige verkeerswegennet, de verkeerssituaties en verkeersregels. Dit ligt anders op kleinere (tropische) eilanden zoals Bonaire, Saba en St. Eustatius. Daarom zullen opgebouwde schadevrije jaren in die landen niet worden meegerekend. Autoverzekeringen en gehanteerde voorwaarden worden niet in de Nederlandse wetgeving geregeld, dus er is geen sprake van een strijdigheid met de wet.

   Als u zeker wilt weten of uw opgebouwde schadevrije jaren in het buitenland meegenomen kunnen worden bij de premieberekening, kunt u het beste contact opnemen met uw (toekomstige) autoverzekeraar.

   Vriendelijke groet,
   Sharon

   Het Allsecur team

 21. Monika Lewandowska heeft op gereageerd

  Zijn geldig in Nederland schade vrije jaren die ik heb in een andere land opgebouwd(dat was in Polen)?

  1. Jorik Knipping heeft op gereageerd

   Hallo Monika,

   Schadevrije jaren vanuit het buitenland worden door Allsecur geaccepteerd als deze uit een van de omliggende landen van Nederland komen. Helaas worden verklaringen uit andere landen, in uw situatie Polen, bij Allsecur niet geaccepteerd.

   Mocht je verder nog vragen hebben? Stel ze gerust!

 22. Jorik Knipping heeft op gereageerd

  Hallo Colinda,

  Schadevrije jaren van je privé auto kun je opvragen bij je (laatste) verzekeringsmaatschappij of via inzage via Roy-Data. Voor een verklaring van je schadevrije jaren via de werkgever, hangt het af of dat je leased via je werkgever of dat je werkgever een eigen wagenpark in beheer heeft. lease je via je werkgever, adviseer ik je om een verklaring op te vragen bij de leasemaatschappij (waar deze aan moet voldoen staat hier boven beschreven). Heeft je werkgever een wagenpark in eigen beheer, dan kun je een werkgeversverklaring opvragen, echter wordt deze niet door alle maatschappijen geaccepteerd. Allsecur accepteert geen werkgeversverklaringen.

  Mocht je verder nog vragen hebben? Stel ze gerust!

 23. Colinda heeft op gereageerd

  Ik heb in mijn prive auto zo’n 12 schade vrije jaren, en ook bij mijn werkgever ( hier rijdt ik dagelijks in verschillende auto’s ) waar kan ik voor beiden gevallen een verklaring voor schde vrije jaren verkrijgen.

  1. Jamal heeft op gereageerd

   Hoi ik heb een vraag ik heb dit jaar schade gereden…ik had 12 schadevrij jaren en nu heb ik er maar 6 over… Ik vind dat er heel veel jaren af zijn voor die klien schade op de vangrel gr je