Slippende automobilist doet maar wat

Door Redactie

Gladde wegen resulteren vooral in glij- en slippartijen. De kans op schade is 60% groter bij winters weer. We zien bij Allsecur autoverzekeringen vooral kleinere blikschade. Bijvoorbeeld door slippen. Niet verwonderlijk, want 3% van de autorijders weet niet wat te doen als de auto geen grip meer heeft op de weg en 11% gaat op de rem staan. De slippende automobilist doet maar wat. 

Dat blijkt uit onze winterenquête in samenwerking met de Persgroep. Bijna 5.000 mensen deden mee aan het onderzoek; zowel lezers van het AD, de Volkskrant, Het Parool en Trouw als klanten van Allsecur.

35% minder schademeldingen verwacht

Toch verwachten we deze week 35% minder schademeldingen dan op een onaangekondigde winterse dag. De automobilist is gewaarschuwd voor gladde wegen en is daardoor extra voorzichtig. De schademeldingen die er zijn, zijn dan ook vooral kleinere blikschades. Letselschade neemt op winterse dagen af. Naast dat de automobilist voorzichtiger is, is er ook minder verkeer op de (snel)wegen op een winterse dag en dus zijn er minder schades. 40% van de automobilisten blijft liever thuis als de wegen glad zijn en 29% waagt zich bij sneeuw liever niet op de weg. Een weeralarm wordt ook serieus genomen: 21% stapt dan liever niet in de auto.

Automobilisten met winterbanden ergeren zich aan ‘zondagsrijders’

Ondanks dat het beter is langzamer te rijden op winterse dagen storen we ons wel aan ‘zondagsrijders’. 12% ergert zich aan de trage automobilist. Vooral automobilisten met winterbanden ergeren zich hieraan. Winterbandrijders passen hun rijgedrag minder snel aan bij winters weer (13%). Ze denken dat ze met winterbanden dusdanig meer grip op de weg hebben, dat ze hun snelheid niet aan hoeven te passen. Dit is een bekende misvatting. Bij winters weer moet je altijd je rijgedrag aanpassen.

Lees alle wintertips die we verzameld hebben naar aanleiding van het onderzoek.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Slippende automobilist doet maar wat"