verzekeringsfraude

Schadeformulier invullen, hoe doe ik dat? Deel 1: voorkant

Door Redactie

Het is erg vervelend als je schade hebt, maar wanneer moet je nu wel of geen schadeformulier invullen? En wat vul je in en kruis je nu precies aan? Je ingevulde schadeformulier is erg belangrijk bij de behandeling van je schadedossier en je wilt natuurlijk niet dat je schade wordt afgewezen door een ‘verkeerd kruisje’ op je schadeformulier… 

Ik kom tijdens mijn werk bij Allsecur veel schadeformulieren tegen. Het wordt eens tijd dat ik je via deze blog informeer over alle stappen in het schadeformulier, want er komen vaak vragen over binnen. Om het duidelijk en overzichtelijk te houden behandel ik nu alleen de voorkant van het schadeformulier. De voorkant vul je direct na de schade met de tegenpartij in. Volgende week, in een aparte blog, vertel ik je meer over het invullen van de achterkant! De achterkant kun je thuis rustig invullen.

Wanneer moet ik een schadeformulier invullen?

Houd er rekening mee dat er eigenlijk alleen bij bijvoorbeeld ruitschade, stormschade en inbraak niet om een schadeformulier gevraagd wordt door je schadebehandelaar. Vaak moet je dus wel een schadeformulier invullen.

Hoe kom ik aan een schadeformulier?

Je kunt op verschillende manieren aan een schadeformulier komen. Als het goed is heb je er in ieder geval al één gekregen toen je bij Allsecur je auto verzekerde. Mocht je dit schadeformulier al gebruikt hebben en heb je nog geen nieuwe ontvangen? Of ben je het schadeformulier kwijt? Dan kun je alsnog aan een schadeformulier komen:

Stap voor stap het schadeformulier invullenSchadeformulier invullen

1. Datum aanrijding
Vermeld hier de datum van de schade. Geef bij een onbekende datum, de datum op dat je de auto voor het laatst onbeschadigd hebt gezien.

Tijd
Geef hier het tijdstip in van de schade. Geef bij een onbekende tijd het tijdstip op dat je de auto voor het laatst onbeschadigd hebt gezien.

 2. Locatie-Land
Geef hier het land op waar de schade is ontstaan.

Locatie-Plaats
Geef hier aan in welke stad of dorp de schade is ontstaan (of ter hoogte van).

Locatie-Straat
Geef hier de straatnaam (of het hectometerpaalnummer) waar de schade is ontstaan. Dit kan je schadebehandelaar helpen om de situatie beter te kunnen bekijken.

3. Gewonde(n), ook licht gew.
Kruis hier ‘ja’ aan wanneer er bij de betrokken partijen iemand is die lichamelijke klachten heeft gekregen door het ongeval.

4. Materiële schade*-andere voertuigen dan A en B
Kruis hier ‘ja’ aan wanneer er meer dan 2 voertuigen bij je schade betrokken zijn. De gegevens van deze voertuigen en/of bestuurders kun je later bij punt 14 opschrijven.

Materiële schade*- andere objecten dan voertuigen
Kruis hier ‘ja’ aan wanneer je bijvoorbeeld de vangrail geraakt hebt of bijvoorbeeld een boom.

5. Getuigen: naam, adres, tel.
Misschien heeft iemand gezien wat er precies gebeurd is tijdens jouw ongeval. Als deze persoon bereid is om zijn gegevens aan jou te geven zodat wij met deze persoon in contact kunnen komen, dan kun je hier zijn gegevens noteren. Wanneer je te weinig ruimte hebt, kun je via 073-548 5000 een getuigenverklaring aanvragen. Een getuigenverklaring kan je helpen om een eventuele aansprakelijkheid af te wijzen, te erkennen of kan je uiteraard helpen bij het indienen van een claim bij jouw tegenpartij!

VOERTUIG A en VOERTUIG B

Let op! Hier is het belangrijk dat je goed aanhoudt wie (jij of de tegenpartij) voertuig A of voertuig B is. Zijn er meer dan twee voertuigen betrokken? En heb je maar één schadeformulier? Noteer dan de contactgegevens van de andere partijen en gebruik de ruimte op je schadeformulier voor de tegenpartij die direct betrokken is bij jouw schade of waarbij jij direct bij betrokken bent.

Dezelfde gegevens worden op het schadeformulier voor voertuig A en voertuig B gevraagd. Dit zijn punten 6-7-8-9-10-11-14. Uiteraard dien jij dit voor jezelf in te vullen en dit geldt ook voor je eventuele tegenpartij.

6. Verzekeringnemer/verzekerde (zie verzekeringspolis) – NAAM/Voornaam/Adres/Postc/Plaats/Land/Tel. of e-mail.
Vul hier zo volledig mogelijk de gegevens in van de verzekeringsnemer van het betreffende voertuig, dus niet de regelmatige bestuurder.

7. Voertuig – Motorrijtuig
Merk/Type – Kenteken/verz. Plaat – Land van registratie
Vul hier de betreffende gegevens van je auto in.

Voertuig – Aanhangwagen
Kenteken/verz. Plaat – Land van registratie
Vul hier de gegevens van je aanhangwagen, caravan of vouwwagen in wanneer deze gekoppeld was of wanneer deze betrokken was bij het ongeval. Wanneer dit niet het geval is, kun je ‘N.v.t.’ invullen.

8. Verzekeringsmaatschappij (zie verzekeringspolis)
Vul hier de gegevens van je verzekering in. Als voorbeeld gaan we er nu van uit dat je bij Allsecur verzekerd bent:

NAAM: Allsecur

Polisnr: (staat op je polisblad of je groene kaart achter de code NL103).

Groene kaart nr: NL103 (gevolgd door je polisnummer).

Verzekeringspolis of groene kaart geldig vanaf: (staat op je groene kaart. Meestal is dit de ingangsdatum van je polis of de datum waarop je voor het laatst wijzigingen hebt doorgegeven)……….. tot:………(staat op je groene kaart, meestal is dit een maand na einde contractdatum).

Agentschap (of tussenpersoon, of makelaar): Dit is niet van toepassing bij Allsecur. Het gaat hier om de organisatie of contactpersoon die jou geadviseerd heeft waar je een verzekering het beste kon afsluiten en die jouw verzekering nog steeds bijhoudt (Let op: dit is geen Independer.nl).

NAAM/Adres/Postc/Plaats/Land/Tel. of e-mail: Dit is net zoals het bovenstaande punt niet van toepassing voor klanten van Allsecur. Is dit voor jou wel van toepassing, dan kun je hier de contactgegevens van je agentschap (of tussenpersoon, of makelaar) invullen.

Is het voertuig all risk verzekerd? Kruis hier ‘ja’ of ‘nee’ aan. Let op! Bij Allsecur heet de ‘All risk’ verzekering: ‘WA Volledig Casco’.

9. Bestuurder (zie rijbewijs)
NAAM/Voornaam/Geboortedatum/Adres/Postc./Plaats/Land/Tel. of e-mail
Vul hier de contactgegevens in van diegene die op het moment van schade de bestuurder was. Stond je auto geparkeerd, dan kun je hier ‘N.v.t.’ invullen.

Rijbewijsnummer/Categorie (A, B, …)/Geldig tot
Deze gegevens staan op je rijbewijs. Aangezien Allsecur op dit moment alleen particuliere auto’s verzekert, zal de categorie bijna altijd B zijn.

10. Geef met een pijl de plaats aan waar het voertuig het eerst werd geraakt.
Geef aan waar je voertuig voor het eerst een ander object, voertuig of persoon geraakt heeft. Of geef aan waar de schade zit die je geconstateerd hebt, terwijl je auto geparkeerd stond.

11. Zichtbare schade aan voertuig A
Geef hier een korte omschrijving van de schade aan je voertuig.

14. Mijn opmerkingen
Zet hier de informatie die van belang is voor deze schade, maar waar je geen ruimte voor had (bijvoorbeeld bij punt 5. Getuigen).

12.TOEDRACHT
Zet een kruis (X) in elk van de betreffende vlakjes, om de schets te verduidelijken.
Let op! Kruis de vakjes aan die voor jou van toepassing zijn. Dus niet wat de eventuele tegenpartij gedaan zou hebben. Staat jouw situatie er niet tussen? Kruis dan niks aan en schrijf je opmerking waarom je niks hebt aangekruist bij ‘ punt 14. Mijn Opmerkingen’.

13. Situatieschets van de aanrijding
Maak hier een zo duidelijk mogelijke tekening van het moment van schade. Denk hierbij aan rijrichtingen, verkeersborden, straatnamen en posities van de betrokken voertuigen. Tip: maak eerst een proeftekening.

15. Handtekening bestuurders
Wanneer je (beide) het schadeformulier volledig hebt ingevuld, dien je hier je handtekening te zetten voor de gegevens die je zojuist hebt ingevuld. Wanneer de politie erbij betrokken is geweest, is het mogelijk om in plaats van de handtekeningen van beide partijen hier een stempel van de politie te plaatsen. Wanneer je het niet eens bent met de tegenpartij of er zou volgens jou iets anders gebeurd zijn zet dan geen handtekening! Geef dan alleen je verzekeringsgegevens af, je contactgegevens en vul dan zelf nog een schadeformulier in.

TipTip: Maak altijd een kopie van je schadeformulier. Het zou vervelend zijn als je poststukken bij ons of bij het postkantoor kwijt raken en wij je om een nieuw schadeformulier moeten vragen.


Laat een reactie achter


9 Reacties op "Schadeformulier invullen, hoe doe ik dat? Deel 1: voorkant"

 1. Bonchance heeft op gereageerd

  Bij toedracht 12 , staat dat je het aantal aangekruist vakjes moet aangeven. Waarvoor?

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Dat is meer bedoeld voor dubbel checkt dat je inderdaad de juiste hebt aangekruist wat van toepassing is. Maar is geen verplichting om de aantal in te vullen. Het is meer een algemene vraag. Gr. Anoe van Allsecur

 2. Tamara heeft op gereageerd

  Mijn vriend heeft laatst een kleine botsing gehad (geen gewonden, alleen lichte schade), maar de tegenpartij heeft niks ingevuld bij punt 8 (verzekeringsmaatschappij).
  Is dit schadeformulier dan wel geldig of kunnen we hier eigenlijk niks mee?

 3. Annebel heeft op gereageerd

  Ik heb vandaag een kleine aanrijding gehad, helaas ben ik door de schrik vergeten aan te kruisen dat ik van rijstrook wou veranderen. Nu is er alleen aangekruisd dat ik het andere voertuig heb geraakt van achteren (wat ook is gebeurd) kan dit invloed hebben op de schade of dergelijk?

 4. Dick Nagtegaal heeft op gereageerd

  Als ik, indien ik geparkeerd stond, bij bestuurder (punt 9) niets hoef in te vullen, hoe kan ik dan een handekening zetten (punt 15)? Daar staat namelijk “handtekening bestuurders”.

 5. Peter heeft op gereageerd

  Ook handig om te doen – Maak foto’s met je mobiel ( iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met megapixel camera erop ) van de schade en hoe de auto’s staan. Eventueel de weg met remsporen.

  1. Jorik Knipping heeft op gereageerd

   Hallo Peter, goede tip! Hoe meer bewijs je ons stuurt, hoe gemakkelijker wij jouw schade kunnen verhalen of een eventuele claim van een tegenpartij kunnen afwijzen.

 6. Roland heeft op gereageerd

  Superhandig! gelijk aan mijn favorieten toegevoegd mocht ik het ooit nodig hebben! 😉

  1. Jorik Knipping heeft op gereageerd

   Hallo Roland, fijn dat je hem handig vindt. Volgende week de achterkant!