waarbrogfonds

Schade aan mijn auto en geen briefje. Wat nu?

Door Redactie

Bij bijvoorbeeld de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse is het gezellig druk in de stad. Zo’n groot evenement trekt een hoop publiek naar Nijmegen. En de meesten willen allemaal een mooi parkeerplekje… Grotere kans dus op schade aan je auto zonder briefje, dus je kunt de dader niet laten betalen. Er zijn 2 partijen die de schade wel  kunnen betalen: je autoverzekeraar en het Waarborgfonds Motorverkeer. 

Schade zonder dader door andere auto

Is de dader onbekend en komt de schade door een ander motorvoertuig? Dan betaalt het Waarborgfonds Motorverkeer de schade. Getuigen moeten dan wel bevestigen dat je geen schade had voordat je je auto parkeerde. Ook moet je aangifte doen. Je betaalt wel een eigen risico van €250,-. Voor een heldere check of je een claim kunt indienen bij het Waarborgfonds kun je terecht op de website Schade zonder dader. Ben je Volledig Casco (All risk) verzekerd? Dan claimt je autoverzekering de schade voor je bij het fonds en betalen ze het eigen risico. Betaalt het Waarborgfonds je schade uit? Dan val je niet terug in schadevrije jaren en betaal je niet meer premie.

Schade door vandalisme

5% procent van de Nederlanders krijgt te maken met vernieling aan en rond zijn auto. Vandalisme aan auto’s komt het meest voor in Amsterdam (10%). Het minst in Noord- Nederland en Oost-Brabant (6%). Ben je Volledig Casco (All risk) verzekerd? Dan betaalt je autoverzekeraar de schade. Omdat je verzekeraar de schade niet kan verhalen op de dader, val je wel terug in je schadevrije jaren. Je betaalt dus meer premie in het volgende verzekeringsjaar.

Voorkom vandalisme schade

 • Zet je auto niet op een weg waar veel publiek langsloopt.
 • Parkeer op een goed verlichte plek.
 • Klap je buitenspiegels in.
 • Alarm? Zet het aan.

TipTip: Doe altijd aangifte en vraag in de buurt of er getuigen zijn. De dader wordt soms toch nog gevonden.


Laat een reactie achter


4 Reacties op "Schade aan mijn auto en geen briefje. Wat nu?"

 1. autoverzekering heeft op gereageerd

  Door het systeem van de schadevrije jaren worden de financiële belangen bij een autoschade te groot. Op het moment dat de veroorzaker van de schade ongezien weg kan komen, wordt daar soms voor gekozen. Als ze later toch tegen de lamp lopen, hebben ze vaak als smoes dat ze niets van de schade gemerkt hebben. Dat is uiteraard niet geloofwaardig.

 2. Hielke heeft op gereageerd

  Nou er moeten getuigen zijn dat je de auto zonder schade hebt neer gezet en er moeten getuigen zijn bij het constateren van de schade. Dus het is allemaal boelshit je hebt er niks aan, het enige dat je meer premie betalen moet.

 3. Erik heeft op gereageerd

  Waarborg fonds heb je ook niet veel aan… had in 2 maanden tijd twee keer toe schade en heb alle papieren van het waarborgfonds ingevuld. Maar uiteindelijk kreeg ik niks. Werd helemaal erg toen aan de getuigen werd gevraagd voor meer informatie en ik 2 dagen erna hoorde dat de zaak gesloten was.. beetje vaag allemaal…

  Maar ja auto is nu qua waarde rijp voor de sloop en das best wel jammer..

  1. D.Kooi heeft op gereageerd

   Ik ben het helemaal eens met veel reacties. Als iemand schade aan je bezit toebrengt krijg je nul op je request. In Nederland wordt er geen recht gedaan aan mensen die het slachtoffer worden van zulke dingen. Je doet bijvoorbeeld aangifte. Je zit daar 1-2 uren je tijd te verdoen, want er komt in het geheel niets uit. M.I. wordt het gewoon bij de andere miljoen zaken gestopt en vervolgens zinkt het in een onmetelijk diepe put. Ongrijpbaar!