ruitschade

Schade? Boem = go

Door Redactie

Een botsing met je auto betekent vaak: boem = ho. Medewerkers van de schadeafdeling van Allsecur zorgen dat die ‘ho’ snel weer verandert in een ‘go’. Ik werk net bij Allsecur en vroeg mijn collega Mark Oerlemans om te vertellen wat zijn afdeling doet om je snel weer op (de) weg te helpen.

Schadeformulier invullen

Een botsing zit in een klein hoekje. De meeste bestuurders zullen weleens slachtoffer of veroorzaker geweest zijn van schade aan hun auto. Fijn dat je dan verzekerd bent, maar leuker wordt een schadegeval daar niet van. Schrik, ongemak, ergernissen en een papierwerk. Dat is wat ik me herinner van de keer dat er een bus achter op mijn dierbare vijfdehandsje reed. Mijn collega Mark Oerlemans vertelt me dat hij aan die schrik niets kan doen. Toch een tip van Mark “Het zijn standaard adviezen die iedereen kent, maar als je botst zoek dan een rustige plek op met de tegenpartij en vul samen het schadeformulier in.” En zijn belangrijkste tip: “Teken het schadeformulier niet als je het niet eens bent met de schuldvraag of de geschetste situatie! Als er onenigheid is; vul dan je eigen formulier in.” De schadeafdeling stelt vast – aan de hand van de beschikbare informatie- wie aansprakelijk is. Wie de rekening uiteindelijk betaalt, is van veel factoren afhankelijk; aansprakelijkheid, type verzekering en type schade. Mark: “Als je bijvoorbeeld Allrisk verzekerd bent, betaalt Allsecur altijd eerst zelf de rekening aan de reparateur. Als blijkt dat onze klant niet aansprakelijk is, verhalen wij de schade bij de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Zo zijn er veel verschillende situaties.”

Politie bellen?

Ik dacht eigenlijk dat je altijd de politie moet bellen als je een ongeluk hebt met de auto. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Mark: “De politie komt alleen als er sprake is van letselschade. Bij blikschade moeten bestuurders er zelf uit zien te komen. Als de veroorzaker het hazenpad kiest, zorg er dan voor dat je het nummerbord noteert en vraag aan omstanders of zij voor je willen getuigen.”

Papierwerk bij schade melden

En dan dat papierwerk. Hoe regel je dat allemaal? “Papierwerk? Dat valt allemaal wel mee hoor! Het enige wat je moet doen, is het schadeformulier scannen en mailen naar ons. En bij bijvoorbeeld hagelschade of een aanrijding met een paaltje is zelfs helemaal geen schadeformulier nodig. Een melding is dan voldoende. Voor ons als schadeafdeling kan een foto van belang zijn als het gaat om de situatie ter plaatse. Belangrijk is dat de foto wordt gemaakt direct na de schade als de auto’s nog niet verplaatst zijn.” De schade-expert of de reparateur maakt vervolgens foto’s van de schade aan de auto. Mede aan de hand van die foto’s stelt de expert het schadebedrag vast. Allsecur regelt uw schade in 5 stappen.

Vreemde schademeldingen

Ik vraag me natuurlijk af of mijn collega’s ook wel eens rare foto’s, formulieren of claims binnenkrijgen. “De meest schades zijn ruitschades en kleine deuken door relatief onschuldige aanrijdingen” zegt Mark. Toch spreekt een aantal voorbeelden me tot de verbeelding. Zo ontving de schadeafdeling een claim van een automobilist die na een fikse de storm een trampoline op zijn auto terugvond. “En niet een kleine, maar eentje waar wel vier kinderen op kunnen!” aldus Mark. Een andere verzekerde voegde als aanvulling op zijn schadeformulier toe dat de schade de schuld van Piet Paulusma was, omdat hij had voorspeld dat er geen storm zou zijn (en dat was dus wel het geval). Regelmatig komt het voor dat kinderen het schadeformulier gebruiken om tekeningen op te maken. De schadeafdeling krijgt spijtig genoeg ook best vaak claims onder ogen van bestuurders die bomen, muren of andere – niet te missen – objecten over het hoofd zien. Maar hoe de heilige koe ook beschadigd is; iedereen kan rekenen op een snelle, accurate afhandeling van zijn schade door Mark en zijn collega’s.

Belangrijkste tips bij schade

Nog even op een rijtje wat je moet doen als je brokken maakt of hebt:

 • Rijd naar een rustige plek met de tegenpartij en vul gezamenlijk het schadeformulier in.
 • Zet alleen je handtekening onder een formulier als je het eens met de gestelde aansprakelijkheid en situatieschets.
 • Meld – als je thuis bent – je schade eenvoudig online.

En bovenal: rijd voorzichtig!


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Schade? Boem = go"

 1. Patrick heeft op gereageerd

  Allsecur, zeker niet doen.
  Zijn veel duurder dan andere verzekeraars en ze gaan op hun eigen manier met regels om.

  Als je een schade meldt kijkt een schade expert via de foto’s naar de schade, gaat nog niet eens op locatie kijken.
  Laat bijna 3 weken op zich wachten voordat er een uitspraak komt.

  Bij mij was de schade dus al gerepareerd en achteraf zegt de schade expert dat ik de schade zelf heb veroorzaakt, terwijl iemand op de de parkeerplaats tegen mijn auto is aangereden.

  Ik heb het helaas niet zien gebeuren, kwam er de volgende ochtend pas achter.

  Heb geprobeerd een contra expertise op los te laten. Heb met 5 verschillende experts gebeld.
  Allen doen géén uitspraak aan de hand van foto’s.

  Ik val dus van 22 schadevrije jaren naar 6!!

  In de polis voorwaarden staat dat indien je op 01-01-2016 de verzekering verlengt bij allsecure gaan je schadevrije jaren naar 10.

  Als je dat dus niet doet, heb je pech, krijg je er dus maar 6.

  Hoezo verplichte klantenbinding?

  Voor mij NOOIT meer allsecure

 2. W.Aertse heeft op gereageerd

  Ik heb in juni een schade gehad met de auto
  Tegen een paaltje aangereden
  Ik had het maxime no claim
  Wat moet ik aan no claim inleveren