Schade aan geparkeerde auto

Schade aan je stilstaande auto

Door Redactie

“Heb je schade aan je geparkeerde auto en is het kenteken van de dader onbekend?” In dit blog vertel ik je wat je kunt doen.

Hit & Run

Het kan helaas iedereen overkomen: je wilt je auto instappen en ontdekt schade. Helaas is de dader niet zo vriendelijk geweest om een briefje achter te laten. Ik heb het gelukkig nog nooit meegemaakt. Uit onderzoek blijkt dat slechts 7 procent van de schadeveroorzakers een briefje achterlaat! Wat nu? Op wie kun je de schade dan verhalen? Afhankelijk van de situatie, kun je toch in aanmerking komen voor een vergoeding. Ik vertel je wat je in zo’n situatie moet doen om toch een schadevergoeding te ontvangen.

Doe aangifte!

Het is belangrijk dat je altijd aangifte doet van de schade aan je auto (binnen twee weken). Vervolgens probeer je de dader te achterhalen, bijvoorbeeld via bewakingsbeelden of getuigen. Dit is geen makkelijke klus, maar het is belangrijk dat je probeert te achterhalen dat de schade is aangericht door een ander motorvoertuig. Dit kun je doen door zelf te kijken naar bijvoorbeeld achtergebleven lak op je auto. Mocht je dit niet zelf kunnen/willen, dan zijn er natuurlijk altijd experts die dit voor je kunnen bekijken. Als je bewijs hebt verzameld, dan kun je terecht bij Stichting Waarborgfonds Motorverkeer. Deze stichting vergoedt de schade dan voor je als de dader onbekend is. Je moet wel altijd rekening houden met een eigen risico.

Verzekert mijn autoverzekering ook iets?

Het is ook mogelijk dat de schade aan je stilstaande auto niet is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij inbraak of vandalisme. In dit geval, kun je de schade claimen bij je autoverzekering, mits je een beperkt- (bij inbraak) of volledig cascoverzekering (bij inbraak en vandalisme) hebt. Heb je alleen een WA verzekering? Dan wordt de schade niet vergoedt.

De invloed op je schadevrije jaren

Het is wel zo, dat het claimen van deze schade invloed heeft op je schadevrije jaren. Dit betekent dat de premie van je autoverzekering na het indienen van de schade wordt verhoogt. Daarom is het (vaak) goedkoper om kleine schades zelf te betalen.

Heb je hulp nodig? Wij helpen je graag bij het berekenen of claimen nu wel of niet voordeliger voor je is.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Schade aan je stilstaande auto"