Overstekend dier

Hoe moet je handelen bij een overstekend dier?

Door Roy de Vroed

Zodra je in een bosrijke omgeving rijdt, zie je ze langs de weg staan, waarschuwingsborden voor overstekend wild. Maar ook binnen de bebouwde kom kan het je overkomen dat een dier plots de weg op loopt. Wat moet je doen bij een overstekend dier? Ik leg het je in dit blog uit.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Een aanrijding met een andere auto zit vaak in een klein hoekje. Je keek even de andere kant op. Of het was zo vroeg dat je nog niet helemaal wakker achter het stuur zat. Heel vervelend zo’n schade. Maar een aanrijding met een loslopend dier is in sommige gevallen nog vervelender. Vaak kun je hier niets aan doen, omdat het dier zomaar de weg op rende.

In veel gevallen heb je dan ook geen tijd meer om te remmen. Om nog maar niet te spreken over eventuele auto’s achter je. Maar wat moet je doen als je toch een dier aanrijdt, hoe zit het met de schade?

Overstekende dieren

Binnen de bebouwde kom rijd je uiteraard rustig om rekening te houden met andere weggebruikers. Achter elke schutting, lantaarnpaal of bosje kan bijvoorbeeld een kind de weg op rennen. Maar dit geldt ook voor dieren die zomaar de straat oversteken. Als je je aan de snelheid houdt, heb je een veel grotere kans dat je op tijd kunt remmen of veilig kunt uitwijken. Daarnaast moet de auto die achter je rijdt genoeg afstand houden om bedacht te zijn op plotseling hard remmen. Buiten de bebouwde kom is dat net anders. Op snel- en provinciale wegen is het niet verstandig om plotseling uit te wijken, daar rijd je te hard voor. Een aanrijding is dan soms gewoon niet te voorkomen.

Wat moet je doen?

Heb je een aanrijding met een overstekend dier, dan moet je direct actie ondernemen. Als de eigenaar onbekend is of niet in de buurt, dan is het verstandig om allereerst de politie te bellen. De politie of de eigenaar kan het dier, als het alleen gewond is, helpen. Doorrijden is strafbaar, dus sowieso geen optie.

Maar ook voor je verzekeraar moet je actie ondernemen. Voor hen is het belangrijk om te zien dat de schade is ontstaan door een dier. Maak daarom foto’s van de situatie en van je eigen auto. Lukt dat niet, laat dit dan zo snel mogelijk door een reparateur doen. Daarnaast zal in bijna alle gevallen een verzekeraar een expert inschakelen om naar de schade te kijken. Deze expert beoordeelt de schade op basis van zijn bevindingen, eventuele achtergebleven dierenresten aan de auto en foto’s. Kan de schade-expert op basis van het bewijs geen aanwijzing vinden voor een aanrijding met een dier, dan is er een grote kans dat je de schade niet kunt indienen als aanrijdingsschade met een dier, maar anders wordt beoordeeld.

Gevolgen schadevrije jaren en premie

Een aanrijding met een overstekend dier heeft geen invloed op je schadevrije jaren en premie (bij beperkt casco en allrisk dekking).

Is er geen bewijs voor een aanrijding met een dier of heb je schade doordat je bent uitgeweken voor een dier, dan wordt de schade behandeld als een normale aanrijding. In deze situaties kan de schade wel gevolgen hebben voor je schadevrije jaren en premie.

Als het niet om een wild dier gaat en de eigenaar van het dier bekend is, kan je verzekeraar de kosten proberen te verhalen. De eigenaar van het dier kan namelijk aansprakelijk zijn.

Onderneem direct actie

Kortom, ook een ongeluk met een dier zit in een klein hoekje. Let daarom goed op als het donker is en je in een bosrijke omgevingen rijdt. En zeker waar waarschuwingsborden voor overstekend wild staan. Houd je binnen en buiten de bebouwde kom aan de geldende maximum snelheid, zodat je op tijd kunt reageren. Mocht je toch een ongeluk overkomen, bel dan de politie en zorg voor goede bewijsvoering richting je verzekeraar.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Hoe moet je handelen bij een overstekend dier?"