Hacken voorkomen

Laat je auto niet hacken!

Door Redactie

Elke dag worden er in Nederland zo’n 35 auto’s gestolen door ze te hacken. Vooral jonge auto’s tot drie jaar oud zijn in trek. Hoe gaan dieven te werk? En hoe kun je hacken voorkomen?

Schade door diefstal: 98 miljoen euro

De schadelast is enorm. In 2014 was de schade door diefstal 98 miljoen euro. Autodiefstal heeft een enorme impact. Je auto is (na de hypotheek) meestal het grootste persoonlijke bezit waar je lang voor hebt gespaard. Gelukkig is diefstal al verzekerd bij een Beperkt Casco verzekering, maar je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je auto en al je persoonlijke spullen weg zijn. Die ervaring gun je niemand. Je kunt hacken voorkomen.

Hoe gaan dieven te werk?

Zodra er een nieuwe auto op de markt komt, gaan autodieven aan de slag.  Ze analyseren de beveiliging en weten deze vaak kort na marktintroductie al te doorbreken. Het is dan ook niet meer de vraag óf, maar vooral wannéér een bepaald type auto wordt gehackt. Vaak maken de autodieven via de buitenkant contact met het besturingssysteem. Zo kunnen zij de ingebouwde startonderbreker uitschakelen en de auto binnen een paar seconden meenemen. Er zijn ook simpele apparaten via internet verkrijgbaar waarmee dieven het signaal van je elektronische sleutel kunnen onderscheppen. Dan is inbreken een fluitje van een cent.

Hacken voorkomen: wat kun je doen?

Met een gekeurd veiligheidssysteem is de kans op diefstal veel kleiner. Verzekeraars ontwikkelden samen met brancheorganisaties en overheid het Keurmerk Voertuigbeveiliging, ook wel het VbV – SCM Keurmerk genoemd. Het Keurmerk geldt zowel voor de beveiligingsproducten als voor de inbouw ervan. Op de website van de campagne ‘Laat je auto niet hacken’ kun je checken of je auto makkelijk te hacken is.

Is er nog geen certificaat afgegeven voor je auto? Doe dan de HackCheck om te zien welk diefstalrisico je auto loopt en laat alsnog een VbV gekeurd veiligheidssysteem installeren.


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Laat je auto niet hacken!"

  1. M.L. de Bruijn heeft op gereageerd

    wat te doen als iemand al in mijn auto is geweest?

  2. Maarten heeft op gereageerd

    Met een gewoon verborgen schakelaartje heb ik al eens voorkomen dat ze met mijn auto konden wegrijden tijdens een poging tot diefstal !!.