eigen risico autoverzekering

Eigen risico bij je autoverzekering: wat houdt het in?

Door André Keijzer

Als je op zoek bent naar een autoverzekering kan het zijn dat de verzekering een eigen risico heeft. Ik vertel je in dit artikel wat een eigen risico voor je autoverzekering nu precies inhoudt. En wanneer krijg je er mee te maken? Eigen risico autoverzekering: wel of niet doen?

Wat is een eigen risico bij je autoverzekering?

Het eigen risico is het bedrag dat je bij de schade aan je auto zelf moet betalen. Meestal is het eigen risico een vast bedrag in euro’s. Dit bedrag wordt door de verzekeraar in mindering gebracht op de uitkering bij schade. Is de schade bijvoorbeeld € 500,- en het eigen risico € 200,- dan keert de verzekeraar bij schade € 300,- uit. Is in dit voorbeeld de schade minder dan € 200, dan vergoedt de verzekeraar niets. Over het algemeen geldt het eigen risico voor iedere schade. Heb je dus twee schades, dan wordt bij iedere schade het eigen risico in mindering gebracht. Het eigen risico is meestal niet van toepassing op WA-schades. Dit zijn de schades die met je auto worden toegebracht aan anderen.

Wat is het verschil tussen een verplicht eigen risico en een vrijwillig eigen risico?

Bij de autoverzekering kun je te maken krijgen met een verplicht en/of een vrijwillig eigen risico. Een verplicht (vaak wordt dit ook standaard genoemd), eigen risico geldt altijd. Je kunt hier dus niet voor kiezen. Heb je schade, dan wordt de uitkering verminderd met het standaard eigen risico. Soms krijg je een korting op het eigen risico als je naar een schadereparateur gaat waar de verzekeraar mee samenwerkt. Bij een vrijwillig eigen risico kies je er bewust zelf voor om een deel van de schade voor eigen rekening te nemen.  Het voordeel hiervan is dat je premie lager wordt. Bij schade hoeft de verzekeraar immers minder uit te keren. Het is dan ook logisch dat je dit terugziet in een premiekorting. Op je polisblad of in de polisvoorwaarden van je autoverzekering kun je terugvinden welk eigen risico voor jou geldt.

Eigen risico autoverzekering: wel of niet doen?

Wil je bij schade niet voor verrassingen komen te staan? Zoek dan naar een autoverzekering zonder eigen risico. Je krijgt je schades dan volledig vergoed. Wil je liever een lagere premie en heb je een spaarpotje om een deel van de schade zelf te betalen? Dan is een autoverzekering met een vrijwillig eigen risico de juiste keuze voor jou.

Eigen risico bij Allsecur

Als je een autoverzekering bij Allsecur afsluit heb je standaard geen eigen risico. Je kunt echter bij het afsluiten wel kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100,- en € 250,-. Dan geven we korting op je premie. Bij ruitvervanging geldt dan de helft van dit eigen risico.  Dus € 50 en € 125. En bij een ruitreparatie (sterretje) is je eigen risico € 0,-.


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Eigen risico bij je autoverzekering: wat houdt het in?"

 1. Johan heeft op gereageerd

  Geldt het eigen risico ook als de tegenpartij aansprakelijk is? Dat zou niet eerlijk zijn, aangezien AllSecur dan alle kosten kan verhalen op de verzekering van de tegenpartij.

  1. Mike van den Nieuwenhof heeft op gereageerd

   Beste Johan,

   Dat is een goede vraag. Als de tegenpartij aansprakelijk is en je hebt een eigen risico van bijvoorbeeld € 100,- dan moet je bij reparatie de € 100,- eerst zelf voorschieten. Vervolgens gaan we de € 100,- op de tegenpartij verhalen en storten we het voorgeschoten eigen risico aan je terug.

   Met vriendelijke groet,
   Mike van den Nieuwenhof
   Allsecur Webcare Team