dagwaarde auto

Hoe bereken ik de dagwaarde van mijn auto?

Door Redactie

Veel autobezitters vragen zich af wat de dagwaarde van hun auto is. En terecht, want als je auto total loss raakt, is het belangrijk om hiervoor goed verzekerd te zijn. Maar hoeveel krijg je eigenlijk uitgekeerd? En is dit wel genoeg om een nieuwe auto te kopen?

Wanneer wordt een auto total loss verklaard?

Je auto is technisch total loss als deze niet meer te repareren is, bijvoorbeeld als deze volledig is uitgebrand. Veel vaker komt het voor dat een auto economisch total loss wordt verklaard. Er wordt gekeken naar wat de auto voor de schade waard was en wat de restwaarde na de schade is. Als de reparatiekosten hoger zijn dan dit verschil in waarde, dan is de auto economisch total loss. Simpel gezegd is het dan niet meer de moeite waard om de auto nog te herstellen. Als de auto total loss verklaard is, betaalt de verzekeraar niet meer voor het schadeherstel, maar krijg je de dagwaarde van je auto uitgekeerd.

Dagwaarde auto: hoe wordt dat bepaald?

Wanneer er sprake is van total loss, zal de dagwaarde altijd door een schade-expert worden vastgesteld. Het is daarom onmogelijk om zelf exact de dagwaarde van je auto te berekenen. Gelukkig kun je wel een heel eind in de richting komen door te zoeken in de ANWB/Bovag koerslijst. Deze koerslijst is op internet voor iedereen toegankelijk en op basis van je kenteken en kilometerstand kun je de geschatte dagwaarde van je auto zien. De meeste schade-experts gebruiken deze koerslijst als leidraad en stellen vervolgens de exacte dagwaarde vast door te kijken naar eerdere schades en de staat van onderhoud. Daarom is het belangrijk dat je de schade-expert kunt aantonen dat de auto goed onderhouden is. Dit kan met name bij oudere auto’s een gunstig effect hebben op de hoogte van de dagwaarde.

Ben je klant bij Allsecur?

Dan heb je het goed geregeld. Bij Allsecur gaan we namelijk ook uit van de ANWB/Bovag koerslijst bij het berekenen van de dagwaarde, maar we doen hier standaard 10% bovenop. Hierdoor wordt de kans een stuk groter dat je met het uitgekeerde bedrag ook daadwerkelijk een vergelijkbare auto kunt kopen. Ook kun je bij Allsecur je auto 3 jaar lang tegen de nieuwwaarde of de aanschafwaarde verzekeren. Je krijgt bij total loss dan uitgekeerd wat je zelf voor de auto hebt betaald. Kijk wel even naar je polis of de schade verzekerd is bij de door jou gekozen dekking. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en dat rijdt natuurlijk wel zo lekker.


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Hoe bereken ik de dagwaarde van mijn auto?"

 1. mir heeft op gereageerd

  graag wil ik m premie weten…

  1. Paula (Allsecur) heeft op gereageerd

   Bedankt voor je bericht Mir,

   Je kunt je premie berekenen op onze website. Als je op het Allsecur logo klikt, linksbovenin, kan je het kenteken en overige gegevens invoeren. Wanneer je het liever telefonisch bespreekt, mag je contact opnemen via 073-5485000. Ik zie de berekening graag tegemoet!

   Groetjes,

   Paula van het Allsecur Webcare team