auto inpakken

Caravan schade: is je vouwwagen of caravan wel verzekerd?

Door Redactie

Je gaat bijna weg met je vouwwagen of caravan en nu vraag je je af: is deze eigenlijk wel verzekerd voor schade? Valt bijvoorbeeld caravan schade binnen mijn autoverzekering? Of moet je daar een aparte verzekering voor afsluiten? Dat verschilt per situatie. Ik leg het helder aan je uit. Dan kun je goed geïnformeerd op vakantie, want je wilt er eigenlijk niet over nadenken nu je op vakantie gaat!

Schade veroorzaakt aan anderen door je vouwwagen of caravan

Onderdelen die gekoppeld zijn aan je auto (zoals je aanhanger, vouwwagen, caravan, je paardentrailer of boot op oplegger) vallen bij schade aan anderen onder je WA autoverzekering. Deze verzekering is wettelijk verplicht. Je bent dus niet alleen verzekerd voor de schade die je auto aan iemand anders toebrengt, maar ook  de schade die je met je gekoppelde voertuig aanricht. Ontkoppel je de caravan of vouwwagen van je auto op de camping? Dan geldt de WA autoverzekering tot dat het voertuig buiten het verkeer tot stilstand is gekomen. Daarna kun je schade door je caravan of vouwwagen aan iemand anders niet meer regelen via je autoverzekering. De caravan is namelijk geen onderdeel meer van je auto. Veroorzaak je toch schade aan anderen? Bijvoorbeeld omdat je stilstaande caravan van een heuvel afrolt op de camping? Dan kun je je Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) de schade uit laten betalen. Als je die hebt afgesloten natuurlijk!

Schade aan je vouwwagen of caravan door anderen

Veroorzaakt iemand anders schade aan je vouwwagen of caravan met de auto? Dan kun je deze schade verhalen. Iedereen met een auto heeft minimaal een WA verzekering, dus kan de aansprakelijke persoon deze schadevergoeding via zijn autoverzekering regelen. Ook hier geldt: de vouwwagen of caravan moet gekoppeld zijn aan de auto op het moment van schade.

Schade aan je vouwwagen of caravan door jezelf

Maak je een fout bij het inparkeren van je caravan of is je caravan verkeerd geladen en veroorzaak je zelf schade aan je gekoppelde eigendommen? Dan is deze schade niet verzekerd met je autoverzekering, ook niet als je Volledig Casco (All Risk) verzekerd bent. Om deze schade te verzekeren heb je een speciale caravanverzekering nodig. Dan zijn ook je spullen in de caravan goed verzekerd. Dit geldt ook voor je vouwwagen, aanhanger en paardentrailer.

Nu weet je waar je aan toe bent! Heb je nog vragen, stel ze dan gerust in een reactie op dit artikel.

 


Laat een reactie achter


4 Reacties op "Caravan schade: is je vouwwagen of caravan wel verzekerd?"

 1. Dirk van Allsecur heeft op gereageerd

  Hoi Zonnebloem, hoe langer je nieuwe vouwwagen tegen nieuwwaarde verzekerd is, hoe langer jij zeker weet dat je het volledige bedrag terug krijgt bij totaalverlies. De langste nieuwwaarde-regeling is dus altijd het meest gunstig. Ik adviseer je om te kijken hoeveel extra premie je moet betalen voor de langere nieuwwaarde-regeling. Als die meerpremie gering is (ten opzichte van wat je voor de vouwwagen hebt betaald), dan is die langere nieuwwaarde termijn meestal de beste optie. Omdat Allsecur geen vouwwagens verzekert kan ik je helaas geen aanbod doen. Succes! Groet, Dirk van Allsecur.

 2. Zonnebloem heeft op gereageerd

  Goedemiddag,
  Verzekeren van een nieuwe vouwwagen kan voor 1, 3 of 5 jaar tegen nieuw waarde.
  Wat kan je laten meewegen om tot een verantwoorde keuze te komen?

 3. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

  Goededag,
  Allsecur stuurt elk jaar de Groene Kaart voor de caravan automatisch naar de verzekerde. Dus heeft u vorig jaar de Groene Kaart voor de caravan opgevraagd, dan ontvangt u volgend jaar automatisch een nieuwe kaart. Bent u niet verzekerd bij Allsecur dan adviseer ik u om dit na te vragen bij uw huidige autoverzekeraar, omdat er verschillen kunnen zijn in de dienstverlening per verzekeraar.

  Met vriendelijke groet, Het Allsecur team

 4. P. Ruinard heeft op gereageerd

  Goede middag,
  Wordt de Groene Kaart voor de caravan automatisch jaarlijks mee gestuurd of moet daar steeds om gevraagd worden?
  Graag bericht!