auto uitlenen en verzekering

Auto uitlenen en verzekering

Door Redactie

Je kent het wel, jij beschikt zelf over een mooie auto, maar er is altijd wel iemand die hem van je wil lenen. Bijvoorbeeld voor een ritje richting de woonboulevard om die boekenkasten te kunnen vervoeren. Zelf betrap ik me er ook op dat ik steeds vaker de auto van mijn vriendin pak om een boodschap te doen. Maar wat te doen bij schade? In deze blog leg ik uit wat de consequenties zijn als je in deze situatie komt en hoe het werkt met je auto uitlenen en verzekering.

De polisvoorwaarden

Wanneer je je polisvoorwaarden afsluit, gaat de verzekeraar altijd uit van de hoofdbestuurder van de auto. Uiteraard mag je als hoofdbestuurder je auto uitlenen aan iemand anders, dat staat je vrij. In je polisvoorwaarden verandert dan niets. Wanneer de auto voor niet-privé doeleinden gebruikt wordt, zoals taxiritten, autorijlessen of joyriding, ben je niet verzekerd voor eventuele schade die hier uit voortkomt. Dit geldt dus ook voor auto uitlenen en verzekering.

Maar ben ik dan wel of niet verzekerd bij schade?

Als je schade hebt, keert je autoverzekering meestal gewoon uit, ook als de auto is uitgeleend. Het is echter wel belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt met de tijdelijke bestuurder van de auto. Als hij namelijk schade maakt aan jouw auto, door zijn eigen schuld, heeft dit namelijk een negatief effect op je schadevrije jaren en ga je dus omhoog in premie! Het maakt in deze dus niet uit of jij of iemand anders achter het stuur heeft gezeten.

Bij een WA-verzekering dekt de autoverzekering alleen schade die de bestuurder aan andere auto’s heeft gemaakt. Wanneer een vriend dus in jouw auto tegen een paaltje rijdt, ben je hier niet voor verzekerd. Uiteraard kan je proberen de schade te verhalen op de bestuurder, maar aangezien je deze persoon toestemming hebt gegeven, is dit erg moeilijk.

Maak duidelijke afspraken omtrent auto uitlenen en verzekering

Onze tip is: Leen je je auto uit? Maak dan duidelijke afspraken met de tijdelijke bestuurder. Een ongeluk zit in een klein hoekje en als auto eigenaar wil jij er natuurlijk niet financieel op achteruit gaan. Vooral niet als je iemand zojuist een dienst hebt bewezen door je auto uit te lenen. Bespreek met degene die je auto wilt lenen altijd de verschillende scenario’s en maak duidelijk wat voor jou de risico’s zijn!

Benieuwd wat jouw premie is of heb je meer vragen over je auto uitlenen en verzekering? Neem dan contact op met Allsecur!


Laat een reactie achter


3 Reacties op "Auto uitlenen en verzekering"

 1. Voordeelvergelijken heeft op gereageerd

  En stel ik zit er als hoofdbestuurder naast? Ben ik dan wel verzekerd of gaat het echt om het rijden?

  1. Melany (Allsecur) heeft op gereageerd

   Goedemiddag, in deze blog leggen wij uit dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken met de persoon die je auto op dat moment gebruikt. In geval van een ongeluk waarbij dit schuldschade betreft, zullen namelijk de schadevrije jaren van de verzekeringsnemer terugvallen. De premie zal dan hoger uitvallen. De persoon die het meeste achter het stuur zit, oftewel de regelmatige bestuurder dient wel bij ons in het systeem te staan. Hopelijk is het zo iets duidelijker.. 🙂 ^Melany

 2. jan maas heeft op gereageerd

  als ik niet kan rijden mag mijn dochter toch wel rijden b.v boodschappen doen met mij??