Schadeformulier

Je auto zit op slot. Weet je het écht zeker?

Door Tom Coronel

Je doet je auto op slot met een elektronische sleutel. Waterdicht systeem zou je zeggen. Vergis je niet. Met 40,- euro en een internetverbinding kan elke dief een apparaatje kopen en het signaal van je sleutel onderscheppen. En weg is je laptop…

Auto inbraak: dieven gaan ook met hun tijd mee

Je auto op slot doen met een gewone sleutel, dat lijkt nu zo ouderwets. Auto’s worden al jaren standaard geleverd met centrale deurvergrendeling met een afstandsbediening in de autosleutel of sleutelhanger. Dat zorgt ervoor dat auto’s beter worden afgesloten. Of toch niet? Een tijd zorgde dat voor een goede inbraakbeveiliging, maar dieven gaan helaas ook met hun tijd mee.

Auto inbraak kan nu zonder moeite

Op internet zijn er nu kastjes te koop waarmee criminelen het signaal van een elektronische autosleutel kunnen onderscheppen. Simpelweg betekent dat, dat het signaal van je sleutel je auto nooit bereikt als een autocriminieel dat kastje in jouw omgeving gebruikt. Je auto gaat dus niet op slot. Vooral als je even snel een boodschap gaat doen, ben je een gewillig slachtoffer. Aangezien je auto gewoon open is, kan een autocrimineel zonder al te veel moeite en onopvallend alles uit je auto stelen. En als jij terugkomt van boodschappen doen, is je auto open en zijn je waardevolle spullen weg.

Hoe voorkom je dit?

Check na het parkeren altijd of je auto wel écht op slot is. Je kan ‘m bijvoorbeeld nog een keer met je afstandsbediening op slot doen of even de deur controleren. Het kan je een hoop gedoe schelen… Eenmaal thuis helpt het als je de sleutel in een stalen bakje of lseutelkast opbergt. Zo kan het signaal van je sleutel niet onderschept worden.


Laat een reactie achter


4 Reacties op "Je auto zit op slot. Weet je het écht zeker?"

 1. Martin Sinot heeft op gereageerd

  Onderscheppen van het sleutelsignaal kan wel degelijk als de beveiliging niet al te jofel is. Maar niet om te verhinderen dat de auto wordt afgesloten (dat is jammen – genoeg herrie maken op de sleutelfrequentie zodat de auto het signaal niet ziet), maar om later het onderschepte signaal te gebruiken om de auto te openen. Bij moderne systemen, waarbij de codering voortdurend verandert of waarbij een sleuteluitwisseling plaatsvindt, zou dat niet meer moeten werken.

  Een sleutel opbergen in een metalen doosje is waarschijnlijk erop gebaseerd dat zo’n doosje een kooi van Faraday is – het zorgt ervoor dat electromagnetische signalen het doosje niet in of uit kunnen. Het is wel zinloos; zolang je de sleutel niet gebruikt, zendt hij niet uit, en hoef je hem niet af te schermen; op het moment dat je de sleutel gebruikt, mag hij niet in het doosje zitten, anders werkt hij niet.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Het zou inderdaad niet moeten werken. Maar voor de zekerheid adviseren we toch altijd even dubbel te kijken of je auto daadwerkelijk op slot is. Gr. Anoe van Allsecur

 2. Vince heeft op gereageerd

  Dit is gewoon klinkklare onzin. Het getuigt een beetje van : “de klok horen luiden …”
  Het signaal van de sleutel wordt niet “onderschept”. Dat kan ook helemaal niet, aangezien dit signaal versleuteld is en bovendien zichzelf bij elke sluit-actie wijzigt (de zogenaamde rollende code).
  Wat de criminele gebruiken is een ‘jammer’ (stoorzender) die er voor zorgt dat het signaal van je sleutel niet door de auto opgemerkt wordt. Door simpelweg op dezelfde frequentie ruis uit te zenden.
  Je sleutel in een stalen bakje bewaren is nog wel de meest bizarre onzin-‘tip’ die ik ooit hoorde … >> Want??????!?

  1. Judith heeft op gereageerd

   He Vince, ben het met je eens. Volgens mij kan je hier zelf ook op controleren bij het dicht doen van de auto, zelfs met een afstandsbediening. Volgens mij is het bij elke auto zo dat er lichten knipperen bij het afsluiten van de auto. Kleine moeite om daar even naar te kijken.