pechhulp vergelijken

Aanrijding met wild: kun je de schade ergens claimen?

Door Redactie

Gek maar waar, vanmorgen liep er een paard in de berm op de snelweg. Waarschijnlijk was het dier losgebroken. Meteen kwam de veelgestelde vraag bij me op: wat doe je als dit dier voor je auto springt? Kan je de schade dan ergens claimen? Ook bij aanrijding met wild? Ja, dat kan. In mijn artikel op deze blog lees je er meer over! En wat doe je eigenlijk als je daadwerkelijk een wild dier hebt aangereden?

Schade claimen na een aanrijding met wild

Ben je verzekerd voor schade met loslopende dieren (Beperkt Casco of Volledig Casco)? Dan betaalt je autoverzekeraar je schade. Loslopend wild heeft meestal geen eigenaar. De eigenaar van een bosperceel wordt pas eigenaar van het wild als hij het dier vangt. Je kunt dus niet iemand anders aansprakelijk stellen als je alleen een WA verzekering hebt.  Schade door een botsing met een wild dier of een dier waarvan je niet weet wie de eigenaar is, moet je dus zelf betalen als je hiervoor niet verzekerd bent.

Schade claimen na een aanrijding met een dier met eigenaar

Als het dier een eigenaar heeft,  probeert de verzekeraar de schade op de eigenaar van het dier te verhalen. Ben je niet Beperkt of Volledig Casco verzekerd? Claim dan zelf de schade bij de eigenaar van het dier of de ‘gebruiker’.De eigenaar van een dier is bijna altijd aansprakelijk. Het maakt niet uit of het dier was aangelijnd of niet. Ben je wel verzekerd voor autorechtsbijstand? Dan probeert rechtsbijstand de schade door de eigenaar te laten betalen. Wordt het dier ‘als instrument’ gebruikt? Dan is de gebruiker ook aansprakelijk. Denk aan een ruiter die op het paard zit en onvoorzichtig de weg oversteekt. Claim in dat geval ook de schade bij de gebruiker.

Hoe wijk je veilig uit?

Schiet er plotseling een dier voor je auto? Wijk dan uit met de volgende tips:

  • Minder snelheid, maar rem niet keihard. Er kan dan een achterligger op je rijden.
  • Pas op voor meer dieren die oversteken.
  • Wijk niet plots uit. Voor je het weet raak je een tegenligger of een boom.

Wat doe je na een aanrijding met wild?

  • Meld een aanrijding altijd bij de politie. Het dier wordt dan ook geholpen. Bel niet met de dierenambulance.
  • Wacht de komst van de politie of de natuurbeheerder (rustig) af.

Wat moet je niet doen na een aanrijding met wild?

  • Rijd niet door, dat is strafbaar.
  • Ga niet zelf achter het dier aan als het nog leeft met verwondingen. Laat dit aan de deskundigen over.
  • Neem het wild niet mee in je eigen auto. Wilde dieren zijn beschermd en het dier zelf vervoeren is strafbaar. Alleen de natuurbeheerder is bevoegd dit dier te vervoeren.

Laat een reactie achter


0 Reacties op "Aanrijding met wild: kun je de schade ergens claimen?"