aanrijding met fietser

Schooljaar is begonnen: automobilist let op de fietsende scholier

Door Redactie

De scholen zijn inmiddels weer een tijdje begonnen. En rondom scholen krioelt het van de fietsende kinderen. Dat betekent goed opletten voor de automobilist. En als een fietsende scholier zich niet aan de verkeersregels houdt, wie is er bij de aanrijding met fietser dan aansprakelijk?

Aanrijding met fietser in bebouwde kom

Ongelukken met fietsers vinden vooral in de bebouwde kom plaats. Er is zelfs een verdubbeling van het aantal ongevallen onder 12-jarigen bij de start van een schooljaar*. En met de hoeveelheid ongevallen onder 12-jarigen doen bijvoorbeeld scholen hun best om de veiligheid op en rond de school te bewaken. Maar het is vooral de automobilist zelf die moet opletten. Reden? Er wordt te hard gereden, ondanks dat de automobilist aangeeft zijn snelheid aan te passen en langzamer te rijden in de bebouwde kom. En wat gebeurt er eigenlijk bij een aanrijding met een fietser? Wat zijn de regels als je ondanks je lage snelheid toch een fietsende scholier aanrijdt?

Feiten aanrijding met fietser

  • Fietsers vallen onder de categorie kwetsbare weggebruikers.  De wet beschermt deze ongemotoriseerde weggebruiker.
  • Kinderen tot 14 jaar worden volledig beschermd, ook als ze zich niet aan de verkeersregels houden. De automobilist is dus altijd verantwoordelijk voor de schade.
  • Een fietser of voetganger boven de 14 jaar kan aansprakelijk worden gesteld voor de schade.
  • De bewijslast ligt dan wel bij de automobilist.

Bewijslast bij automobilist

Bewijs verzamelen is lastig. Je hebt voldoende getuigen nodig. Dus ook al fietst een groep scholieren breed op de weg of zonder licht, rijd er rustig langs en let goed op. Probeer je te verplaatsen in de doelgroep: kinderen onder 12 jaar zijn kwetsbaar en letten minder goed op in het verkeer, omdat ze dat simpelweg nog niet zo goed kunnen. Als volwassene moet je dus extra goed opletten. Je moet er toch niet aan denken dat jij een fietser aanrijdt?

*bron: Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL 2011-2015


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Schooljaar is begonnen: automobilist let op de fietsende scholier"