Fietsende scholier botst tegen auto, wie betaalt?

Door Redactie

De kerstvakantie is bijna voorbij. Rondom scholen krioelt het straks weer van de kinderen en de fietspaden zijn overladen met scholieren. Goed opletten dus als automobilist. Want als een fietsende scholier zich niet aan de verkeersregels houdt, wie betaalt de schade dan? Er gelden speciale regels bij een aanrijding met een fietser.

Aanrijding met fietser in bebouwde kom

Ongelukken met fietsers vinden vooral in de bebouwde kom plaats. Reden? Er wordt te hard gereden door de automobilist. Toch zegt de automobilist zijn snelheid aan te passen binnen de bebouwde kom. Ruim 75% zegt langzamer te rijden. Maar wat zijn de regels als je ondanks je lage snelheid toch een fietsende scholier aanrijdt?

Feiten aanrijding met fietser

 • Fietsers vallen onder de categorie kwetsbare weggebruikers.  De wet beschermt deze ongemotoriseerde weggebruiker.
 • Kinderen tot 14 jaar worden volledig beschermd, ook als ze zich niet aan de verkeersregels houden. De automobilist is dus altijd verantwoordelijk voor de schade.
 • Een fietser of voetganger boven de 14 jaar kan aansprakelijk worden gesteld voor de schade.
 • De bewijslast ligt dan wel bij de automobilist.

Bewijslast bij automobilist

Bewijs verzamelen is lastig. Je hebt voldoende getuigen nodig. Dus ook al fietst een groep scholieren breed op de weg of zonder licht, rijd er rustig langs en let goed op. Verplaats je in de doelgroep: we zijn tenslotte allemaal jong geweest.


Laat een reactie achter


3 Reacties op "Fietsende scholier botst tegen auto, wie betaalt?"

 1. Linda heeft op gereageerd

  Ik ben het eens met c. kriek. In de wet staat dat fietsers maar met 2 naast elkaar mogen fietsen. Maar verder is er in de Nederlandse wet niks verboden. Dit zorgt er voor dat een fietser met een mp3 speler mag rijden zonder iets te horen, mag rijden met een telelfoon in hun hand om zonder te kijken te bellen, liefst slingerend. Zelfde geld voor rijden met open paraplu, niet kijken slingeren, niet kunnen remmen.

  Een automobilist moet alles kunnen bewijzen wat de fietser doet en heb je geen bewijs dan hoeft de fietser puntje bij paaltje niks te bewijzen en wordt jij aansprakelijk gesteld. Belangrijk is dus altijd vanaf het begin fotos maken, het liefst rijden met een dashcam (en hopen dat je dan iets kan registeren waaruit jouw onschuld blijkt bij een aanrijding).

  Wij moeten opletten op zwakke weggebruikers, maar ook de bewijslast leveren bij een ongeval wat vaak moeilijk is.

  1. Harry heeft op gereageerd

   Ook een fietser is verantwoordelijk. Ze mogen met z’n 2-en naast elkaar fietsen mits ze het overige verkeer niet hinderen. Zitten ze met hun neus in een mobieltje en letten ze niet op als ze fietsen en ze veroorzaken een ongeluk dan zijn ze gewoon fout. In eerste instantie is de fietser (jeugdige) beschermt maar is het gebeurd door zijn eigen toedoen dan is de fietser fout mits het duidelijk bewezen kan worden. Ook voor de fietser geldt artikel 5 van de wegenverkeerswet.

 2. c.kriek heeft op gereageerd

  Ik vind dit niet helemaal terecht. Ook fietsers dienen zich aan de verkeersregels te houden. Op de regel dat automobilisten altijd voor 50% aansprakelijk zijn voor de schade is het voor de fietser wel heel gemakkelijk om zich tegen de regels in te bewegen. bv. door met vier personen naast elkaar te rijden, te rijden tegen de richting in op rotondes en op fietspaden en trottoirs.
  Ik ben het wel eens met de regel dat automobilisten goed moeten opletten voor zwakke verkeersdeelnemers,maar fietsers die bewust de regels negeren vind ik een brug te ver.