maximumsnelheid

Aanrijding in het buitenland, hoe stel ik de ander aansprakelijk?

Door Redactie

Medeblogger Johan Van den Neste legde vorige week al kort uit wat je moet doen bij autoschade in het buitenland. Bij NRS Rechtsbijstand verhalen we vaak schade voor klanten van Allsecur die in het buitenland door een ander zijn aangereden. Hoe pakken we dat aan? En waar moet je op letten als je bij een aanrijding in het buitenland betrokken bent?

Hoe werkt het verhalen van schade in het buitenland?

Als je rechtsbijstand hebt via Allsecur regelen wij van NRS dit allemaal voor je. Heb je dit niet? Zo pakken wij het verhalen van je schade in het buitenland aan:

Een autoverzekering met minimaal een WA autoverzekering is binnen de EU verplicht en elke autoverzekeraar in de EU heeft in alle andere EU-landen een vertegenwoordiger aangewezen. Dit betekent dat wanneer je een schadeclaim hebt tegen een verzekeraar van een voertuig met een buitenlands kenteken je deze claim gewoon in de Nederlandse taal bij de vertegenwoordiger van deze buitenlandse verzekeraar in Nederland kunt indienen.

De vertegenwoordiger zal namens de feitelijke verzekeraar alle benodigde informatie verzamelen om de claim te beoordelen. Zo zal de vertegenwoordiger bij de verzekeraar die hij vertegenwoordigt om een bevestiging van dekking vragen. Ook de schademelding van de bestuurder van het voertuig met het buitenlandse kenteken wordt opgevraagd. Mochten er bijvoorbeeld politierapporten en getuigenverklaringen nodig zijn gaat de vertegenwoordiger ook hier achteraan. In overleg met de verzekeraar wikkelt de vertegenwoordiger de schade vervolgens met je af. Wil je weten welke buitenlandse verzekeraar door wie wordt vertegenwoordigd in Nederland? Ga dan naar de website van het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars.

Heb je een aanrijding gehad met een voertuig dat afkomstig is uit een land buiten de EU? Dan kan je je claim direct bij de betreffende buitenlandse verzekeraar indienen. Vaak volstaat dat je dit in de Engelse taal doet. Bij het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars kan je terecht voor het achterhalen van het adres van de betreffende buitenlandse verzekeraar.

Waar moet je op letten bij een schade in het buitenland?

Voorbereiding

Neem altijd alle relevante documentatie mee op reis. Denk hierbij aan een geldig rijbewijs, het kentekenbewijs van je auto en eventueel van de aanhanger, de groene kaart en een blanco Europees Schadeformulier.

Direct na het ongeval

 • Zijn er mensen gewond geraakt? Bel altijd direct 112! Dit alarmnummer is in de gehele EU hetzelfde.
 • Vul altijd -met de (buitenlandse) tegenpartij- het Europees Schadeformulier in. De inhoud van het Europees schadeformulier is in ieder EU-land hetzelfde, de taal niet.
 • Noteer duidelijk al jouw gegevens en de gegevens van de tegenpartij (naam, adres, woonplaats etc.) én zijn/haar verzekeringsgegevens (verzekeringsmaatschappij en polisnummer) op het schadeformulier, kruis de betreffende vakjes aan, maak een duidelijke situatieschets en onderteken allebei het formulier. Zorg dat je of het origineel, of de doordruk van het formulier meeneemt.
 • Noteer duidelijk het kenteken en het merk en type van het voertuig van de tegenpartij op het schadeformulier.
 • Noteer de naam, adres en het telefoonnummer van getuigen op het schadeformulier. Een passagier / collega / vriend / echtgenoot / meerderjarig kind kan je ook als getuige opgeven.
 • Maak, indien mogelijk, foto’s van de ongevalssituatie met bijvoorbeeld een mobiele telefoon of een digitale fotocamera. Probeer naast de stand van de voertuigen en de schade aan deze voertuigen ook de verkeerssituatie ter plaatse vast te leggen.
 • Bel de lokale politie, indien nodig.
 • Meld de schade zo spoedig mogelijk bij Allsecur en stuur je schadeformulier mee. Maak voor de zekerheid altijd een kopie voor je eigen administratie.

Bij de afwikkeling van de schade

Vaak is het zo dat de schadevergoeding wordt bepaald volgens de wet- en regelgeving van het land waarin het ongeval is gebeurd. Dit kan betekenen dat bepaalde onderdelen van de materiële- of letselschade juist wel, of juist niet verhaalbaar zijn. Dit verschilt per land.

Helaas neemt de afhandeling van een schade met een buitenlandse partij vaak veel tijd in beslag. Dit kan enkele maanden duren en soms zelfs langer. Heb je Rechtsbijstanddekking afgesloten bij je autoverzekering van Allsecur en ben je van mening dat de schade door toedoen van een ander is veroorzaakt? Dan kan je ook in het geval van een schade in het buitenland hierop een beroep doen. Allsecur brengt je na je schademelding in contact met NRS Rechtsbijstand. Wij helpen je graag verder.

Heb je nog vragen over rechtsbijstand of het verhalen van je schade? Plaats je vraag dan in een reactie op dit artikel! Dan geef ik snel antwoord.

 


Laat een reactie achter


4 Reacties op "Aanrijding in het buitenland, hoe stel ik de ander aansprakelijk?"

 1. Paul Reijnders heeft op gereageerd

  Mijn zoon heeft in zuid -Frankrijk tijdens de zomervakantie een auto achterop zijn auto gekregen, de betreffende dame heeft het schadeformulier ingevuld en hij is bij thuiskomst naar een carrosseriebedrijf gegaan om de schade op te nemen.
  Vervolgens heeft hij de schade bij zijn autoverzekeringsmaatschappij aangemeld.
  Nu blijkt dat de dame in de bewuste periode niet verzekerd was en dus kan de Maatschappij het niet verhalen.
  Mijn zoon zit dus met de gebakken peren terwijl de betreffende dame dus valsheid in geschrifte heeft gepleegd.
  Hij heeft geïnformeerd bij het waarborgfonds maar zo men nog voldoende geld in de pot heeft geldt dit allen voor problemen in Nederland.
  Via zijn rechtsbijstandsverzekering heeft hij nog steeds geen antwoord gekregen.
  Wat moet hij doen om in Frankrijk deel uitmakend van de Europese unie en volgens de president Macon zelfs een vernieuwende Europese unie
  zijn recht te halen en de begrote kosten tussen de €600 en €700 te ontvangen.

 2. Shekeb heeft op gereageerd

  Beste Pim,

  Het heeft weinig zin om de klantenservice te bellen want ik heb het zo vaak gedaan maar als nog word ik niet doorverbonden met de Rechtsbijstand.

  Zeer slechte service

  Mvg,
  Shekeb

 3. Pim Bijkerk heeft op gereageerd

  Beste Steenb,

  Helaas beschik ik niet over voldoende informatie om uw vraag adequaat te kunnen beantwoorden. Wanneer u klant bent van Allsecur verzoek ik u vriendelijk contact op te nemen met de klantenservice (073-5485000), zodat zij u kunnen helpen met deze vervelende kwestie.

  Met hartelijke groet,
  NRS Rechtsbijstand

  Pim Bijkerk

 4. Steenb heeft op gereageerd

  Ik heb wel all-risk verzekering. ongeluk op vakantie in FRankrijk door Franse chauffeur, niet eigen schuld. Huurauto geregeld advies van VHD, zou vergoed worden. Nu terug in Nederland wil verzekering kosten huurauto niet vergoeden, want dat is niet verhaalbaar volgens Frans recht. hoe kan dit?