1 op de 4 automobilisten rijdt schade bij autorijden

1 op de 4 automobilisten rijdt schade bij autorijden

Door Redactie

Wist je dat 1 op de 4 automobilisten jaarlijks met de auto schade rijdt? Dat blijkt uit onze eigen cijfers. Nog opvallender: de kans op autoschade is de afgelopen vijf jaar sterk gestegen. Het grootste deel van deze schades is ruitschade (80%). Daarnaast komen veel schades uit onverwachte hoek. We verzamelden interessante cijfers en feiten voor je.

Meer kans op schade auto

De Nederlandse automobilist rijdt meer schade. Er is er een opvallende stijging te zien. In 2006 maakten 25% van de Nederlandse automobilisten nog brokken. Tegenwoordig rijdt 28% van de Nederlandse automobilist schade. Het grootste deel van deze schades zijn ruitschades (80%) gevolgd door zogenaamde aanrijdingschades (9,8%).

Zondags minder schade

Hoe meer kilometers je rijdt, hoe meer kans op schade aan je auto. Een ritje van 20 km per werkdag extra geeft zelfs 15% meer kans op schade. Dat is veel! De meeste auto schade is op werkdagen. Met name jongeren (18-24 jaar) rijden op werkdagen relatief meer. Door gebrek aan rijervaring veroorzaken zij meer schade. Automobilisten van 46 tot en met 55 jaar hebben 20% meer kans op schade als zij 5000 kilometer per jaar meer rijden. De kans op schade is op zondag het kleinst (8% versus 16-17%). De kans op schade tijdens een werkweek is evenredig verdeeld over de dagen.

Schade auto komt uit onverwachte hoek

De meeste schades komen uit onverwachte hoek. Zeker 3 op de 10 klanten weet ons te verrassen met een opvallend schademoment. Zo staan ruitschades met stip op nummer één, maar ruitschade komt lang niet altijd door steenslag of temperatuursverschil. Zo vertelde een klant ons dat hij op vakantie in Spanje zijn auto onder een boom in de schaduw had gezet. Prima natuurlijk, maar het was een palmboom en er viel een kokosnoot uit. Dwars door de voorruit… Tja dat verwacht je niet!

Hollands weer schadelijk

De kans op schade is in de maand maart het grootst (35%). Deze piek komt door onverwachte vorst. Ook is er een duidelijke schadepiek te zien in juni (33% meer schademeldingen). Deze werd veroorzaakt door een zware regenbui op 28 juni 2011. Het aantal schademeldingen lag bijna 30 keer hoger!

Wat doen we met deze informatie?

Met deze informatie kunnen we klanten beter voorlichten hoe ze schade kunnen voorkomen. Ook kunnen we met deze informatie onze autoverzekering en service verbeteren. Zo hebben we bijvoorbeeld gekozen voor geen eigen risico voor onze klanten. We weten namelijk dat schade vaak onverwacht komt en dat je dan niet op die kosten zit te wachten.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "1 op de 4 automobilisten rijdt schade bij autorijden"