auto tuning

Auto tuning en je autoverzekering: hoe zit dat?

Door Anjali Debie

Dag in dag uit sleutel je aan je auto totdat hij eruit ziet zoals jij hem graag wilt hebben. Is het een replica van een fast and the furious auto of is het een geheel eigen creatie? Eén ding is zeker: je wilt vast snel met de auto rijden!

Helaas heb ik twee linkerhanden en lijkt het voor mij geen goed plan om aan een auto te gaan sleutelen, wel vind ik het geweldig om deze getunde auto’s te zien. Maar nu komt de vraag: heb je ook gecheckt hoe het zit met je autoverzekering?

Auto tuning? Neem contact op met je verzekeraar

Het is belangrijk dat je de verzekeraar ervan op de hoogte stelt dat je auto getuned is. Getunede auto’s hebben namelijk een hoger risico op inbraak of diefstal. Snellere auto’s kunnen ook meer schade hebben na een ongeval. Wanneer je verzekeraar niet weet dat de auto getuned is, kan het zo zijn dat de schade deels of helemaal niet uitgekeerd wordt. Neem dus altijd van te voren contact op met jouw verzekeraar zodat je zeker weet of de auto tuning wel binnen de acceptatieregels van jouw autoverzekeraar valt.

Moet ik meer premie betalen na auto tuning?

Of je meer premie moet betalen, hangt af van de auto tuning die je toepast op je auto. Als je de auto andere kenmerken geeft zoals een groter vermogen, kan het zelfs zo zijn dat je verzekeraar het risico opnieuw beoordeelt. Dit kan gevolgen hebben op je premie, maar kan er ook voor zorgen dat je verzekeraar de auto niet meer wil verzekeren door het toegenomen risico op schade. Wanneer je alleen het uiterlijk van je auto verandert, gaat de premie niet omhoog. Denk aan: de auto een andere kleur geven, stickers plakken op de auto of het plaatsen van een spoiler.

Extra accessoires meeverzekeren

Accessoires die jij zelf hebt ingebouwd en dus niet in of op jouw auto zaten toen deze uit de fabriek kwam, kun je extra verzekeren. Bij Allsecur zijn jouw accessoires tot €2500,- gratis verzekerd. Je kunt dit ook verhogen tot €7500,-. Zo ben je er zeker van dat al jouw auto accessoires meeverzekerd zijn.

RDW informeren bij auto tuning

De RDW wil ook graag op de hoogte zijn van de verandering door auto tuning. Soms moet de RDW de auto opnieuw keuren. Je auto moet natuurlijk wel aan de wettelijke eisen voldoen. De RDW zal je auto herkeuren als:

 • De auto meer lawaai maakt;
 • Meer dan 20% sneller wordt;
 • Meer dan 20% zwaarder wordt.

Als je de auto een ander kleurtje geeft, hoef je dit alleen maar door te geven aan de RDW. Na het doorgeven van de veranderingen en als de auto goedgekeurd is, krijg je een nieuw kentekenbewijs.

Heb je alles goed geregeld? Dan kun je nu een gaan rijden! Veel plezier!


Laat een reactie achter


3 Reacties op "Auto tuning en je autoverzekering: hoe zit dat?"

 1. P. Smet heeft op gereageerd

  Goed om te lezen. Ik dacht er zelf ook aan te denken om het één en ander aan mijn auto aan te passen maar dit was nog niet bekend bij mij.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Fijn om te lezen dat deze blog jou geïnformeerd heeft. Misschien is het toch verstandig om voordat je gaat iets gaat aanpassen aan je auto, bij je verzekeraar te informeren of dit gevolgen heeft;) ^Hans

 2. Syl heeft op gereageerd

  Wat als je alleen verlaagd meer niet ?