Oeps verkeerd getankt, wat nu?

Door Redactie

Het overkomt 25.000 Nederlanders per jaar: verkeerd tanken.  Gooi je per ongeluk benzine in je dieselauto? Reken dan maar op flinke schade aan je auto als je verkeerd handelt. Wat doe je in zo’n situatie om de schade te beperken?

Oeps, verkeerd getankt… Het overkomt heel veel automobilisten. Je bent er even met je gedachten niet bij of je wordt afgeleid en ja hoor; voor je het weet gooi je benzine in je dieselauto. Goed om te weten: als je Pechhulp hebt bij Allsecur, verbinden we je door met Allianz Global Assistance . Zij komen je ter plekke helpen en brengen de auto naar een professionele garage om je tank leeg te pompen en te controleren of er verkeerde brandstof in bijvoorbeeld je motor zit.

Verkeerd getankt, wat doe je dan?

We hebben aan Allianz Global Assistance gevraagd wat je het beste kunt doen als je verkeerd tankt:

 • Niet je auto starten! Maak zelfs geen contact (sleutel NIET omdraaien!).
 • Bel meteen met een hulpdienst of je verzekeraar.
 • De hulpdienst pompt je tank helemaal leeg.
 • Vul je tank nu met de goede brandstof…
 • Als je nog niet gereden hebt, is er nu nog hoop dat je gewoon verder kunt rijden.
 • Wel gereden? Of je auto gestart? Dan heb je schade en is reparatie noodzakelijk. Je kunt niet verder rijden.

Als je vervolgens schade aan je auto hebt, kun je dit claimen bij je autoverzekeraar als je Volledig Casco (All risk) verzekerd bent. Dit heeft dan echter wel invloed op je schadevrije jaren.

Ruitenvloeistof, koelvloeistof, olie: zo verwarrend…

Automobilisten maken niet alleen fouten als ze brandstof bijvullen. Als je ruitenvloeistof en koelvloeistof door elkaar haalt geldt hetzelfde: niet starten, en meteen leeg laten pompen. Het volgende kan je ook overkomen:

“Ik was gezellig met de kinderen een dagje weg. De boordcomputer gaf aan dat de olie bijgevuld moest worden. Geen probleem, denk ik. Motorkap open, dekseltje eraf draaien en vullen maar. Helaas had ik het verkeerde dopje eraf gedraaid. De ruitensproeiervloeistof was nu bedekt met een laag olie :S”

Wat doe je dan? Allianz Global assistance adviseert hier om je ruitensproeier uiteraard niet te gebruiken. Rijd zelf naar de dichtsbijzijnde garage en laat de olie verwijderen. Er is dan verder niets aan de hand.

Ongeluk zit in een klein hoekje

Ook al ben je niet afgeleid en tank je goed; een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt ook schade aan je auto bij het tanken door iets anders:

“Ga je tanken, stop je het pistool in de auto, valt het LPG-tankpistool (wat je niet hebt aangeraakt!) zomaar op je auto!”

Ja… dit is gewoon stomme pech. Zo zie je maar je kunt nog zo goed opletten, schade kun je niet altijd voorkomen. Wees daarom altijd goed voorbereid en denk goed na wat je precies voor je auto wilt verzekeren als je een autoverzekering afsluit.

Meer weten over brandstof en tanken? Kun je bijvoorbeeld altijd E10 benzine tanken als je een benzineauto hebt? Lees dan ook ons artikel: E10 benzine: goedkoper, maar ook beter?


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Oeps verkeerd getankt, wat nu?"

 1. Leen heeft op gereageerd

  wat als ik eenmaal E 10 tank i.p.v. 95

 2. henkie heeft op gereageerd

  Wat als ik mengsmering
  in mijn ongelood 95 benzine auto tank?