Onmisbare tips om je auto te wassen zonder krassen

Door Floris van den Berg

Zelf je auto wassen is een effectieve manier om te besparen op je autokosten. Wasstraten zijn echter wel de gemakkelijkste, snelste en de meest milieuvriendelijke manier om je auto weer schoon te krijgen. In dit artikel vind je een aantal handige autowas tips. Naast deze tips, heb ik mogelijk nog een leuke verrassing voor je, als je verder leest.

Glom je auto ook zo mooi toen je deze net had gekocht? Het is natuurlijk fijn als je auto deze showroomglans ook behoudt. Het is dan wel noodzakelijk dat je je auto regelmatig wast, en het liefst met de hand. Door je auto zelf te wassen, voorkom je lakschade aan je auto.

Wastips voor je auto

Als je zelf aan de slag gaat met het wassen van je auto, is het slim om volgende punten in je achterhoofd te houden:

 • Gebruik twee grote emmers: één als wasemmer en de ander als spoelemmer. De wasemmer bevat lauwwarm water met autoshampoo (een goede shampoo die de lak van uw auto niet aantast). De spoelemmer bevat alleen lauwwarm water. Was de auto met shampoo en de borstel/washandschoen. Zorg dat je de borstel of handschoen om de 15 seconden spoelt in de spoelemmer. Zo zorg je ervoor dat het vuil in de spoelemmer terecht komt, en dat het waswater schoon blijft.
 • Ververs het water in de spoelemmer regelmatig, zodat het vuil wat hierin zit, niet in je washandschoen of borstel terechtkomt.
 • Maak je velgen schoon met een speciale velgenreiniger. Doe dit met een andere washandschoen, kwast of borstel dan je je auto schoonmaakt.
 • Was je auto altijd in de lengterichting. Als je draaiende bewegingen maakt tijdens het poetsen, kan dit cirkelvormige krassen in je lak veroorzaken. In het zonlicht zijn deze krassen goed te zien.
 • Maak je auto droog met een droogdoek. Deze zachte doek voorkomt beschadigingen aan je lak.

Overige tips

Naast dat het belangrijk is om je auto regelmatig in zijn geheel te wassen, is het ook goed om af en toe de hars, vogelpoep en dode insecten van je auto te verwijderen. Deze vlekken zijn soms lastig te verwijderen, maar kunnen een vernietigend effect op je autolak hebben.
Vogelpoep haal je bijvoorbeeld het makkelijkst weg als deze nog ‘vers’ is en je een natte prop wc-papier op de vlek neerlegt. Een paar minuten in laten trekken en klaar is kees. De vogelpoep is nu in het papier getrokken en van je lak verwijderd.

Wasstraten: gemakkelijk, snel en duurzaam

Voor het beste resultaat is het nog altijd beter om je auto met de hand te wassen. Echter, wasserettes en wasstraten zijn de gemakkelijkste en snelste manier om je auto weer schoon te krijgen.

Bovendien is een wasstraat de meest milieuvriendelijke manier om een auto te reinigen. Het vuile water wat tijdens de wasbeurt gebruikt is, wordt opgevangen en gefilterd. In het afvalwater komt namelijk altijd wel olie, vet en zeep terecht die men liever niet in het riool terecht wil laten komen. Bovendien is een wasstraat tegenwoordig behoorlijk zuinig in het waterverbruik.

Gratis Autowasbon

Als je nu een autoverzekering afsluit bij Allsecur krijg je er Service Pakket én een gratis Nationale Autowasbon bij. Binnen een paar minuten is je auto kosteloos gereinigd en droog. De Nationale Autowasbon is landelijk inwisselbaar bij een groot aantal professionele wasgelegenheden.

Ontvang een gratis Service Pakket bij het afsluiten van een autoverzekering!


Laat een reactie achter


3 Reacties op "Onmisbare tips om je auto te wassen zonder krassen"

 1. Pascal heeft op gereageerd

  Handige tips, je wilt natuurlijk niet dat je auto beschadigd.
  Echter ik doe die van mij altijd met de hand wassen met een spuitlans/borstel en dat gaat helemaal prima 🙂 Zolang je het maar met beleid blijft doen.

 2. AV Automotive heeft op gereageerd

  Hier sluiten wij ons volledig bij aan. Geregeld zien wij dat men met een hogedruk-reiniger de auto schoonmaakt. Wat vaak vergeten wordt, is dat een hogedruk-reiniger ook schade aan de lak kan toebrengen. Wij raden onze eigen klanten dan ook aan om de auto zelf te boenen. Zo hebben zij de kans op eventuele schade aan de lak in elk geval zelf in de hand!

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Bedankt voor jullie instemming en handige tip! Ik zal het advies ter harte nemen en ik hoop velen met mij! ^Hans