auto on demand

Eigen risico huurauto: afkopen of niet?

Door Redactie

Voor velen een bekend verhaal: je staat op ’t vliegveld bij het autoverhuurbedrijf. Voucher in de aanslag, klaar om in je huurauto te stappen. Je hebt alles vooraf goed geregeld. Denk je! Totdat de baliemedewerker een stortvloed aan extra opties en verzekeringen aan je aanbeveelt of zelfs opdringt! Wat is wijsheid?

Eigen risico huurauto: wat houdt het in?

Wanneer je een auto huurt, ben je verplicht om verzekerd op weg te gaan. De minimale verplichting is een WA-verzekering. Je bent dan verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt met je huurauto.

Naast een WA-verzekering kun je een beperkt of volledig casco verzekering kiezen. Daarmee verzeker je ook diefstal en schade die je zelf aan de huurauto veroorzaakt. Wanneer je aanspraak op deze verzekering moet maken, hanteren veel verhuurders een eigen risico. Dat deel moet je zelf betalen, het restant van de schade wordt door de verzekeraar uitgekeerd.

Selecteer een verhuurder niet uitsluitend op het huurtarief!

Elke verhuurder hanteert zijn eigen regels. Het is daarom handig om dit bij het boeken na te kijken. De huurprijs kan op het eerste gezicht erg aantrekkelijk lijken, maar wat krijg je voor dat geld? Ga daarom altijd even na:

 • Waarvoor ben ik verzekerd?
 • Is er een eigen risico van toepassing?
 • Zo ja, hoe hoog is het eigen risico?
 • Wat kost het om het eigen risico af te kopen?

Creditkaarten verzekeren ook

Als je een creditcard gebruikt, heb je vaak ook rechten als je een auto huurt. Bepaalde kaarten vergoeden juridische bijstand bij een ongeluk met een huurauto. Ook is bij bepaalde creditkaarten het eigen risico bij schade automatisch verzekerd tot een maximum bedrag.

Let op: laat je niet misleiden

Een aantal verhuurders of bemiddelaars voor autoverhuur hanteert géén eigen risico. Het komt helaas voor dat baliemedewerkers je alsnog proberen een afkoop voor eigen risico aan te smeren. Trap hier niet in en bel desnoods met het servicenummer van de partij waar je je autohuur geregeld hebt om het te controleren.


Laat een reactie achter


7 Reacties op "Eigen risico huurauto: afkopen of niet?"

 1. Anne heeft op gereageerd

  Het gaat steeds over afkoop eigen risico, maar ik vind het eigenlijk wel normaal dat je bijvoorbeeld zelf 1000 euro moet betalen als je een auto in de prak rijdt. Dus ik wil geen afkoop eigen risico.

  De verhuurder zegt dan echter dat ik ineens de totale kosten moet betalen (35000 euro ?) als ik de auto in de prak zou rijden, bijvoorbeeld als iemand zonder te kijken met 55 km / uur van rechts uit een smalle zijstraat komt schieten.

  Gaat het nou om afkoop eigen risico of gewoon om het afsluiten van een casco verzekering? Heeft een verhuurbedrijf niet altijd een casco-verzekering? Hoe kunnen ze ooit die 35000 verhalen?

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Het zijn twee verschillende dingen. Ook een huurauto heeft minimaal een WA verzekering nodig.(casco is optioneel) Het eigen risico staat hier los van en wij adviseren om hier altijd goed vooraf naar te informeren bij het verhuurbedrijf.

 2. pierre. heeft op gereageerd

  ik was ‘dacht ik’ goed verzekerd met een doorlopende reisverzekering.
  Doch er werd ingebroken in m’n huurauto en de schade was aanzienlijk.
  Privé spullen werden niet gestolen, de buit moest de auto zijn. Daders op heterdaad betrapt door de politie. uiteraard een proces verbaal oplaten maken.
  Nu blijkt dat schade aan de huurauto niet door de verzekering opgenomen is in de polis. Wie weet een polis waar waar dit automatisch gedekt wordt.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Beste Pierre,

   Vervelend om te lezen dat je dacht goed verzekerd te zijn en toch van een koude kermis thuiskwam. Bij veel autoverhuurders kan je eigen schuldschade en diefstal aanvullend verzekeren. Hopelijk heb je hier iets aan in de toekomst. ^Hans

 3. Dennis Witjas heeft op gereageerd

  Ik ben enige tijd geleden na een ongeval met mijn auto heel goed geholpen door AllSecur met een leenauto. Deze kon ik ophalen bij de firma Logics in Haarlem.

  Hierbij ging het zoals boven vermeld, de auto werd voorgereden en alles was geregeld. Persoonlijke gegevens opgegeven en even tekenen voor ontvangst.

  Na de leenperiode heb ik de auto netjes teruggebracht en getekend voor de afgifte.

  Verrassing dat er na een paar weken een rekening kwam via het incassobureau van Logicx (TKB) voor de afkoop van het eigen risico.

  Ik was mij er niet van bewust dat ik daar voor had getekend. Echter op het formulier voor ontvangst staat dat vermeld…

  Hardnekkig houdt Logicx Incasso vol dat ik getekend heb en eist de betaling.

  Heeft iemand nog tips om van deze betaling af te komen?

 4. jos van lamoen heeft op gereageerd

  Er is sinds kort een verzekering op de nederlandse markt: afkoop eigen risico huurauto.
  Je kunt je voor een heel jaar verzekeren, wereldwijd. Je eigen risico wordt dan altijd gedekt.
  Heeft iemand al ervaring met deze verzekering opgedaan?

  1. Walter heeft op gereageerd

   Ik heb een verzekering van huurautoverzekering.com.
   Goldcar Rome bracht me een schade van enkele krasjes in rekening die er al zaten bij aanvang vd huur. Gewoon genaaid dus.
   De schade van 240 euro geclaimd bij huurautoverzekering.
   Binnen een week was het bedrag op mijn rekening gestort.
   Die verzekering is een aanrader dus.