digitale auto-inbraak

Ben je verzekerd bij digitale auto-inbraak of -diefstal?

Door Peter van der Mark

Mijn auto stamt nog uit een tijd dat je ‘m met een autosleutel moet ontgrendelen. In het slot steken en opendraaien. Hopeloos ouderwets, volgens mijn vrienden. Zij rijden in moderne auto’s met een automatische sleutel die je start met een druk op de knop. Heel gemakkelijk. Totdat je bij een lege plek komt waar je je auto hebt achtergelaten… Hoe zit dat eigenlijk als je te maken krijgt met digitale auto-inbraak?

Auto leeggeroofd of weg na een hack

Het overkwam niet alleen een vriend van mij. Steeds vaker staan autobezitters beteuterd te kijken als ze op de parkeerplaats van hun auto aankomen. Leeggeroofd. Of nog erger: foetsie! Het is de nieuwe trend onder autodieven: het hacken van auto’s met een ‘slimme’ autosleutel of ‘keyless entry-systeem’. Daarbij hoeven ze geen fysieke toeren meer uit te halen om in te breken. Er komt geen schroevendraaier of koevoet meer aan te pas.

Extra gemak wordt extra risico

Wat extra gemak had moeten zijn, blijkt dus zo lek als een mandje. Deskundigen schatten dat 4 op de 10 auto-inbraken gebeuren met een zogenaamde ‘relay attack’ waarbij criminelen het zendsignaal tussen de auto en de sleutel kopiëren. Lukt dat, dan zijn ze zo binnen. En heb je een auto met een startknop, dan kunnen ze ook zo wegrijden. Lukt dat niet, dan nemen ze je spullen mee. Tot en met de airbags en navigatiesystemen.

Contact met een merkdealer

Wat kun je doen als je zo’n slimme auto hebt en bang bent voor deze vorm van inbraak of diefstal? Het beste is om contact op te nemen met een merkdealer. Die weet precies hoe het zit en kan de bewuste software of je sleutel misschien updaten zodat je auto weer beveiligd is. Ben je niet overtuigd van de oplossing die de dealer biedt? Laat dan de keyless entry uitzetten. Je bedient je autosloten dan op de ‘ouderwetse’ manier. Maar dit is niet de enige oplossing. Verderop vind je nog een aantal andere tips die je kunnen helpen je auto hier goed tegen te beveiligen.

Is schade zonder braaksporen verzekerd?

En wat als je toch het slachtoffer bent van gehackte sleutels en je auto of spullen gestolen zijn? Is die schade dan verzekerd? Dat verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Er zijn verzekeraars die de schade niet (volledig) vergoeden. Hun argument: er is geen spoor van schade. En braakschade is vaak een voorwaarde om de schade te vergoeden.

En hoe zit dat bij Allsecur? Het antwoord is geruststellend. Allsecur vergoedt ook de schade van inbraak of diefstal die het gevolg zijn van een gehackte autosleutel. Da’s fijn. Maar voorkomen blijft beter. Daarom drie tips om een hack te voorkomen.

3 tips om digitale auto-inbraak te voorkomen

1. Check of er updates zijn die je kunt downloaden zodat hackers geen controle over je auto krijgen.
2. Laat de keyless entry sleutels opnieuw programmeren of laat ze uitzetten.
3. Bewaar je autosleutels in een metalen bakje: metaal blokkeert het signaal.

Er zijn uiteraard nog meer tips, om naast digitale auto-inbraak, ook ‘gewone’ auto-inbraak te voorkomen. Lees deze tips hier.


Laat een reactie achter


1 Reacties op "Ben je verzekerd bij digitale auto-inbraak of -diefstal?"

  1. Peter Johnson heeft op gereageerd

    ja dit goede ding. Automobielindustrie gaat snel naar technologie. Deze industrie lanceert bestuurder minder auto, comfortauto met luxueuze faciliteit, vliegende auto en veel meer. Het wordt technologietijdperk genoemd in de auto-industrie.