Verhoging benzine accijns: tanken wordt nog duurder

Door Redactie

Je ligt al krom om je brandstof te betalen, maar het kan nog erger… Het kabinet gaat per 1 januari 2014 de brandstof accijns op lpg en diesel verhogen om extra belasting binnen te krijgen. Maar nu broedt Staatssecretaris Mansveld (Milieu) ook op een plan om de accijnzen voor benzine en diesel omhoog te krikken bovenop de al geplande accijnsverhogingen. Lees meer hierover. En hoe houd je autorijden nog betaalbaar?

Accijnsverhoging benzine en diesel en verlaging op biobrandstoffen

Staatssecretaris Mansveld wil de accijnzen op benzine en diesel nog verder verhogen bovenop de al geplande verhogingen van het kabinet. Waarom eigenlijk? Dit is volgens Mansveld nodig om de prijzen van biobrandstoffen omlaag te brengen. Mansveld moet volgens Europese afspraken zorgen dat in 2017 10 procent van het vervoer op milieuvriendelijkere mengvormen rijdt. Volgens de staatssecretaris is het door de crisis niet mogelijk om bijvoorbeeld subsidies uit te geven zodat Nederland aan die norm voldoet. De extra brandstofaccijns is volgens haar een van de weinige opties om dit voor elkaar te krijgen. Zo worden automobilisten gedwongen om naar goedkopere oplossingen (dus biobrandstoffen) uit te wijken. Het wordt in de loop van 2014 bekend of het plan van Mansveld doorgaat.

Kritiek op plannen verhoging benzine accijns

Het CDA vindt dat het kabinet de accijns op brandstof juist moet verlagen. De transportsector (branchevereniging Transport en Logistiek Nederland) verwacht zelfs dat de overheid juist veel geld in de schatkist mis zal lopen door deze accijnsverhogingen. Vrachtwagenchauffeurs zullen straks juist meer over de grens gaan tanken om goedkoper uit te zijn. Ik denk persoonlijk ook dat steeds meer automobilisten in het buitenland gaan tanken. Als de brandstofprijzen zo hoog worden, loont het om via het buitenland om te rijden om te tanken. En dan gaat er geen belasting naar de Nederlandse schatkist. Deze bezuiniging kan dus een negatief effect hebben op de begroting.

Wat kun je als automobilist doen?

Nu kan niet iedere automobilist in het buitenland tanken. En biobrandstof tanken kan nog maar bij een paar pompen in Nederland. Wat kun je in 2014 doen om de kosten van je auto toch laag te houden? Allsecur denkt graag met je mee, want we weten hoe belangrijk je auto voor je is. Lees bijvoorbeeld onze tips om brandstof te besparen. Kijk ook eens goed naar de dekking van je autoverzekering. Veel Nederlanders zijn oververzekerd en kunnen snel al 300 euro per jaar besparen door over te stappen naar een andere dekking. We sturen je als klant bij Allsecur niet voor niets een Premie Alert als je auto naar een andere dekking kan. Ook overstappen naar een andere verzekeraar kan je een flinke besparing opleveren.


Laat een reactie achter


12 Reacties op "Verhoging benzine accijns: tanken wordt nog duurder"

 1. Femke heeft op gereageerd

  Ik vind het echt belachelijk wat je tegenwoordig allemaal betaald aan verzekering, belasting, brandstof, onderhoud en aanschaf. Alsof het leven al niet duur genoeg is!

 2. wil heeft op gereageerd

  Nederland is een geldplukker van de gewone man…. belstingen en accijns het slaat nergens op om zoveel accijns te betalen kijk naar duitsland. minimaal 20 euro cent per ltr goedkoper voor benzine, en wegenbelasting b.v voor een Mercedes 250 cdi 1600 kg betaald u in duitsland €220 euro per jaar en hier €1500 ! dan nog de aanschaf. De auto kost in duitsland €50.000 en in nederland €75000 weer €25000 duurder door meer belasting en bpm! absurd gewoon reken dit eens door naar al het verkeer/ brandstof etc. Terwijl de duitse economie beter is als hier en veel minder inpalmpt van de burger.

 3. kees heeft op gereageerd

  Biobrandstoffen zijn naast de vleesproductie de meest vervuilende manier van produceren.

  Bio brandstoffen voegen niets toe behalve kosten, en meer en meer mensen gaan electrisch rijden.

  Ik ga een eend ombouwen naar electrisch, dat lijkt me heel mooi, en goedkoop en schoon, behalve dan de electriciteit maar electrisch heeft veel hoger rendement dan benzine, 38 tegen 90/95 procent electrisch.

  vrg kees

 4. kees heeft op gereageerd

  Ongelofelijk dat lpg dan bijna 40 ct per liter duurder is dan in belgie, voor mij dus eenvoudige keuze.

  Naast de omweg via huur om ons te pakken, nu weer via oldtimer, brandstoffen, alcohol.

  Ik roep iedereen op om deze partijen die nu samenwerken totaal af te straffen door nooit meer op ze te stemmen, wil je dat gepluk stoppen dan is alleen de SP een betrouwbare partij, die draait gelijk ook de medische zorg terug naar betaalbare proporties en in de belastingen verweven zoals in canada.

  Ik heb echter geen vertrouwen in de nederlanders want ze zeuren wel maar doen niks, de stem is een krachtig middel om deze partijen af te straffen, doe dat dan ook met de verkiezingen maar ook bij Hond laten blijken dat ze stemmen verliezen, je raakt ze daar echt mee, vooral de PvdA met zijn VVD leider Samson.

 5. J. Ries heeft op gereageerd

  Na de accijnsverhoging is het ook voor mij lonend om in het buitenland te tanken, ik doe meteen maar de boodschappen daar.

  Rutte, ik wil je bedanken omdat je mijn V.O.C.-mentaliteit, het kijken over de grenzen, ook mogelijk hebt gemaakt.

 6. agnes heeft op gereageerd

  Al jaren tanken we onze auto en doen we alle boodschappen tenminste 10% goedkoper bij onze oosterburen in Bunde, 50 km verderop. De laatste maanden doen dat steeds meer mensen wat is op de parkeerplaatsen te zien. Meer auto’s met een Nederlandse dan met een Duitse kenteken. Miljoenen euro’s gaat volgens mij op jaarbasis naar de staatskist van Duitsland. Ga zo door meneer Rutte!

 7. autoverzekering heeft op gereageerd

  Voor een groot groep Nederlanders wordt het bezitten en rijden van een auto onmogelijk gemaakt. Dit zorgt weer voor andere problemen, want de meeste werknemers zijn aangewezen op de auto voor hun werk. In benzine en diesel zit genoeg belasting. Laat de politiek maar gaan zoeken naar een andere melkkoe.

 8. maarten van den berg heeft op gereageerd

  Zeker weten dat men niets extra’s gaat binnenhalen aan extra belastingen.
  Ik ga daar in ieder geval niet aan meewerken en ga nu alleen maar in Duitsland tanken en meteen alle boodschappen daar halen.

  1. Jos heeft op gereageerd

   Helemaal mee eens, zeker als je vlak bij de grenzen woont. Het is gewoon belachelijk dat je hierdoor meer inkomsten wilt genereren, uiteindelijk zal het ertoe leiden dat steeds meer mensen inderdaad het tanken in het buitenland zullen doen, om nog maar te zwijgen over boodschappen e.d.

 9. jimmy heeft op gereageerd

  brandstof duurder? ik merk er niets van, tank altijd voor 30 euro.

 10. Ronald Mass heeft op gereageerd

  Helaas is dit kabinet gelijk aan een bodemloos vat. Ik had gehoopt dat de VVD wat liberaler was. Wat een teleurstelling zeg.

  1. Jut Pruts heeft op gereageerd

   De VVD is op dezelfde manier liberaal als de PvdA sociaal-democratisch is. Oude veren, meneer, oude veren. Allemaal vervangen door een beetje van hetzelfde polymeer vervaardigde franje in pastelkleuren aan een betonnen op het media-getrainde hoofd gedragen plaat.