Tanken

Tanken in het buitenland: voorkom verwarring

Door Suzanne Caron

Als je wat verder de grens over gaat, ontkom je er niet aan; tanken in het buitenland. Dit heeft soms voordelen, zoals een voordeligere prijs. Maar ook nadelen doordat niet altijd direct duidelijk is wat je moet tanken. Vooral omdat de namen van brandstoffen niet overal hetzelfde zijn. In dit blog geef ik je duidelijkheid.

Verwarring aan de pomp

Misschien herken je het wel. Je komt aan bij een pomp in Frankrijk en ziet allerlei vreemde namen en ook een veel grotere keuze aan brandstoffen. Welke brandstof moet je dan hebben? Je bent absoluut niet de enige die dit verwarrend vindt. Daarom gaan tankstations in bijna heel Europa dezelfde symbolen gebruiken voor de verschillende soorten brandstof.

Op 12 oktober 2018 moeten alle pompen in de EU en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije dezelfde stickers gebruiken om aan te geven welke brandstof in de pomp zit. Zo moet voor iedereen direct duidelijk zijn om welk soort brandstof het gaat. Je vindt de symbolen hieronder:

Nieuwe brandstofsymbolen

Foto: ANP

Sticker op de auto

In Duitsland, België en Frankrijk kun je de stickers deze zomer al tegenkomen. Voor mij waren bovenstaande symbolen en omschrijvingen niet direct duidelijk. Daarom is het wel goed om te bekijken welk symbool je voor jouw auto moet hebben. Als je dat eenmaal weet, moet het voortaan altijd duidelijk zijn als je aan een pomp staat. Of dat nu bij je om de hoek is of ergens in Noord-Italië. Om ervoor te zorgen dat er helemaal geen verwarring meer is, krijgen nieuwe auto’s aan de binnenkant van de tankklep ook een sticker van de brandstof die er in moet.

E10 benzine

Het gebruik van E10 benzine wil ook nog weleens voor verwarring zorgen. Tankstations in steeds meer landen zijn verplicht overgestapt op E10 benzine. In Duitsland, Frankrijk en België zijn tankstations verplicht deze benzine, aangelengd met 10% bio-ethanol, als de meest gangbare benzine aan te bieden. Waar je in Duitsland vaak ook nog Euro95 aan de pomp vindt, is dat in Frankrijk en België vaker niet meer het geval.

Ook Nederlandse tankstations gaan hier niet aan ontkomen. Ook zij moeten binnenkort E10 gaan aanbieden. Als je een oudere auto hebt, moet je dan even opletten. Niet alle auto’s kunnen hier namelijk tegen. Op de pagina E10 check kun je controleren of je auto geschikt is voor E10. Het gaat dan vooral om auto’s van voor 2000. Overigens blijft Euro95 in Nederland voorlopig nog wel beschikbaar. Meer informatie over E10 benzine kun je lezen in ons eerdere blog.

Verkeerd tanken

Ondanks de nieuwe uniforme symbolen en verschillende waarschuwingen kan het toch voorkomen dat je per ongeluk de verkeerde brandstof tankt. Wat moet je dan doen? Bekijk hieronder de tips van Tim en Tom.

Rijd dus niet verder, maar bel je pechhulpverlener of schakel Allsecur Pechhulp on demand in. Heb je verkeerd getankt en schade? Dan kun je dit claimen bij je autoverzekeraar als je Allrisk verzekerd bent. Dit heeft dan wel invloed op je schadevrije jaren.

Veilig tanken, veilige reis

Let dus op bij het tanken en zeker als je in het buitenland bent. Zie je nog geen stickers met de uniforme benamingen en twijfel je? Dan kun je ook altijd nog deze lijst met verschillende benamingen raadplegen. Wij wensen je een veilige reis!


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Tanken in het buitenland: voorkom verwarring"