alarmsysteem auto kiezen

Welk alarmsysteem moet ik voor mijn auto kiezen en waarom?

Door Joost van Namen

Autodiefstal is enorm vervelend. Gelukkig zijn veel auto’s hier tegen verzekerd, maar autoverzekeraars kunnen bepaalde voorwaarden aan de auto stellen. Als je auto gestolen wordt, kan je verzekeraar vragen om een certificaat van je beveiligingssysteem. Ook zijn er verzekeraars die korting op de premie geven als je een alarmsysteem hebt. Wanneer kies je voor een alarmsysteem en welke moet je dan kiezen? En waarom? Ik krijg hier als Desk Accountmanager vaak vragen over en dat leek mij een goede reden om er in deze blog meer over te vertellen.

Het voordeel van een alarmsysteem bij een autodiefstal

In 2017 werden er volgens Nederland 8.257 personenvoertuigen gestolen. Zeker in de grote steden is autodiefstal en -inbraak een serieus probleem. Door een alarmsysteem in een auto, zijn de auto’s lastiger te stelen. En als ze toch gestolen worden, zijn ze makkelijker terug te vinden. Zo is in 2017 40% van het aantal gestolen auto’s ook weer teruggevonden. Dit komt deels door alarmsystemen die het mogelijk maken auto’s te volgen wanneer ze gestolen zijn.

SCM-keurmerk

Door het Verbond van Verzekeraars is er een keurmerk in het leven geroepen: Kiwa SCM. Kiwa SCM certificeert beveiligingssystemen voor auto’s. Omdat het Verbond van Verzekeraars het SCM-keurmerk in het leven geroepen heeft, is het het meest gangbare beveiligingssysteem. Vrijwel alle verzekeraars accepteren de systemen met dit keurmerk. Met gecertificeerde beveiligingssystemen kunnen verzekerden bij diefstal aantonen dat de auto beveiligd is tegen diefstal. Een alarmsysteem is daarnaast een mooie voorzorgsmaatregel. Doordat er goede alarmsystemen zijn, worden autodieven ‘ontmoedigd’ een auto te stelen.

Verschillende soorten alarmsystemen

Er bestaan vijf soorten alarmsystemen. Deze alarmsystemen werden voorheen klasse 1 tot en met 5 genoemd. Alhoewel de systemen officieel niet meer zo heten, zijn ze voor het gemak hieronder nog wel zo genoemd.

  • Klasse 1 heeft een startonderbreker, die ervoor zorgt dat een auto niet gestart kan worden zonder dat de sleutel in het contact gestoken wordt. Auto’s vanaf 1998 hebben deze klasse eigenlijk allemaal standaard al ingebouwd.
  • Klasse 2 is een alarmsysteem met startonderbreker aangevuld met een sirene-alarm, dat je zelf in en uit kan schakelen.
  • Klasse 3 is een alarmsysteem met hellingshoekdetectie. Dit betekent dat wanneer de auto opgetakeld wordt en/of de velgen worden gestolen, er een alarm afgaat.
  • Een voertuigvolgsysteem (klasse 4) is hetzelfde als klasse 3, daarnaast is er dan een systeem ingebouwd waarmee de auto na diefstal opgespoord kan worden. Om de auto op te laten sporen moet de eigenaar van de auto eerst zelf de diefstal melden.
  • Alarmklasse 5 werkt hetzelfde, al is het verschil dat bij klasse 5 het volgsysteem ingeschakeld wordt zodra het alarm afgaat. Op de website van het keurmerk kan je hier alles over vinden.

Als een systeem voldoet aan de eisen, dan wordt een VbV-SCM certificaat afgegeven.

Wanneer is welk alarmsysteem nodig?

Alarmsystemen zijn overigens niet wettelijk verplicht. Wil je je auto tegen diefstal verzekeren, dan kunnen verzekeraars eisen dat er een alarmsysteem in de auto aanwezig is. De diefstalgevoeligheid van een auto, bepaalt welk alarmsysteem minimaal nodig is. Overigens speelt voor een deel ook mee wat je zelf fijn vindt. Hoeveel ben je bereid extra aan je auto uit te geven om deze goed te beveiligen? De alarmsystemen zijn namelijk verre van gratis.

Bij Allsecur is een alarmsysteem in sommige gevallen verplicht. Er wordt dan gekeken naar een aantal gegevens op basis waarvan wordt beoordeeld welk alarmsysteem vereist is. Dit zijn onder andere de cataloguswaarde, brandstof en de leeftijd van de auto. Wil je precies weten welk alarmsysteem je nodig hebt? Kijk dan op onze site.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Welk alarmsysteem moet ik voor mijn auto kiezen en waarom?"