zelfrijdende auto

Zelfrijdende auto: sciencefiction of werkelijkheid?

Door Redactie

De laatste tijd is de zelfrijdende auto veel in het nieuws. Dit komt onder andere door nieuwsfeiten over de zelfrijdende en zelfsturende auto uit het Nationale Automobilisten Onderzoek van YPCA dat in opdracht van Traffic Radio en Allsecur onder 759 automobilisten is afgenomen. Ik was gefascineerd door de resultaten van het onderzoek en nieuwsgierig naar de huidige staat van de zelfrijdende auto en besloot op onderzoek uit te gaan. Komt de zelfrijdende auto snel op de markt?

De zelfsturende auto is er al

Uit het Nationale Automobilisten Onderzoek komt naar voren dat een meerderheid van de Nederlandse automobilisten (59%) er niet van overtuigd is dat we in de toekomst in een zelfsturende auto gaan rijden. Dit verraste me enigszins, omdat auto’s op dit moment al handelingen van ons overnemen. Auto’s kunnen bijvoorbeeld al semiautomatisch inparkeren. De bestuurder hoeft hierbij alleen nog maar de rem en gaspedaal te bedienen. Ook zijn er auto’s leverbaar met een rijstrook assistent. Deze stuurt tegen als je van rijbaan wilt wisselen en er een auto in je dode hoek rijdt. De nieuwe auto’s van vandaag sturen dus eigenlijk al voor een gedeelte voor de bestuurder. Natuurlijk blijft het nog wel opletten geblazen en is de bestuurder ook nog steeds actief nodig om de auto op de weg te houden.

Zelfrijdende auto in opmars

Maar het blijft niet alleen bij een zelfsturende auto. Steeds meer auto’s kunnen ook al voor een gedeelte zelf rijden. Mercedes-Benz heeft een jaar geleden volledig autonoom gereden tussen twee Duitse steden. Een afstand van 100km! Dit gebeurde met behulp van een snelheidsregelaar met afstandsregeling en stuurhulp. Dit hulpsysteem houdt de auto op een ingestelde afstand tot de voorligger en de stuurhulp helpt de auto op de juiste baan te blijven. De auto remt en versnelt dan zelfstandig binnen een bepaalde snelheid. Natuurlijk was de bestuurder nog wel achter het stuur aanwezig om in een noodsituatie in te grijpen. Recent heeft Google een zelfrijdende auto getoond zonder stuur. Ze verwachten bij Google deze zomer het prototype in de praktijk te kunnen gaan testen. In de Zweedse stad Gotenburg heeft Volvo een nog veel grotere ambitie. Ze willen daar in 2017 het grootste proefproject ter wereld hebben met zelfrijdende auto’s. De zelfrijdende auto komt dus waarschijnlijk snel op de markt.

Zelfrijdende auto en je autoverzekering

Hoe zit het dan met je autoverzekering? Mijn mening is dat een autoverzekering altijd nodig blijft. De verzekering zal er wel anders uit gaan zien dan dat we het nu kennen. Wie is er bijvoorbeeld aansprakelijk als er een ongeluk is met een andere zelfrijdende auto? De bestuurder, die niet aan het rijden is? De fabrikant van de auto of juist de software ontwikkelaar? Of toch de fabrikant van de geleverde sensoren of camera’s?

Persoonlijk kan ik nauwelijks wachten op een zelfrijdende auto, maar deze moet dan wel een optie hebben om lekker zelf te rijden op de mooie binnenwegen die er zijn. Ik wacht graag een uitnodiging af om in een zelfrijdende auto een proefrit te maken af :-).


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Zelfrijdende auto: sciencefiction of werkelijkheid?"