verzekerd bij code rood

Winterbanden in Duitsland: wanneer zijn ze verplicht?

Door Redactie

Rijd je in de periode van oktober tot april door Duitsland? Denk dan aan je winterbanden. Ze zijn namelijk in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. En hoe zit het dan met je verzekering als je toch zonder winterbanden rijdt?

Winterbanden Duitsland: verplicht bij winterse omstandigheden

In Duitsland moeten motorvoertuigen uitgerust zijn met winterbanden tijdens winterse omstandigheden. Deze regel geldt ook voor ons Nederlanders. Winterse omstandigheden zijn volgens de Duitse wet: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder of gladheid door ijs- of rijpvorming.  Wil je zeker zijn dat je safe zit? Rijd dan van oktober tot april met winterbanden in Duitsland. Als bestuurder van de auto ben je verantwoordelijk voor geschikte winterbanden onder je auto. De winterband moet in Duitsland voldoen aan de eisen die gesteld zijn in de Europese Richtlijn 92/23/EEG. Je aanhangwagen of caravan hoeft geen winterbanden te hebben, maar dit is voor extra grip natuurlijk wel aan te raden. All season banden zijn ook geschikt, zolang ze zijn voorzien van een M+S logo.

Boetes bij rijden zonder winterbanden

Als je de Duitse wetgeving niet naleeft en wordt aangehouden dan bedraagt de boete €60,- en krijg je 1 strafpunt die geregistreerd wordt in het rijbewijsregister in Flensburg. Als je het verkeer belemmert, omdat je niet met winterbanden rijdt dan bedraagt de boete €80,- en krijg je ook 1 strafpunt. Bij 18 strafpunten bestaat de kans dat je een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt in Duitsland. Als je een kapotte band hebt en je moet deze verwisselen met een reserveband die een zomerband blijkt te zijn, dan krijg je geen boete. Wel moet je bij de eerste mogelijkheid de zomerband vervangen naar een winterband.

Verzekering bij een ongeval

Als je zonder winterbanden betrokken raakt bij een ongeval in Duitsland, gelden er bijzondere regels. De Duitse verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij kan je (ook nog al ben je niet schuldig aan het ongeval) toch deels aansprakelijk stellen voor de schade als je zonder winterbanden reed tijdens winterse omstandigheden. Het exact uitgekeerde schadebedrag hangt af van de individuele omstandigheden en wordt bij iedere zaak apart door de verzekeringsmaatschappij bekeken.

Gratis Wintercheck

Allsecur geeft alle klanten elk jaar een gratis Wintercheck. Heb jij er al gebruik van gemaakt?


Laat een reactie achter


24 Reacties op "Winterbanden in Duitsland: wanneer zijn ze verplicht?"

 1. Edwin vd Akker heeft op gereageerd

  Wij gaan een verlaten zomer vakantie te gemoed in september dit jaar bijna de gehele maand en zitten dichtbij de Duitse grens daar door ook uitstapjes maken naar verschillende steden in Duitsland vanaf wanneer zijn daar winterbanden verplicht de zelfde vraag is ook voor Frankrijk. Is er iemand die dit weet?

  Gr
  Edwin vd Akker
  Hellevoetsluis

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Hi Edwin, in Duitsland staat hier geen vaste periode voor. Het hangt volledig af van de weersomstandigheden. Tijdens winterse omstandigheden moeten er winterbanden onder je auto zitten. Als er bijvoorbeeld in december nog geen sneeuw/ijs op de weg ligt, mag je gewoon met de zomerbandjes rijden. In Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht. Alvast een hele mooie vakantie toegewenst! 🙂 Groet, Armando

 2. Wouter Donker heeft op gereageerd

  Kan ik met mijn nieuwe Audi A 4 Allroad 4 weel drive, door Duitsland zonder winterbanden ?

 3. Paulien heeft op gereageerd

  Moeten het per se winterbanden zijn of mogen all-seasonbanden ook?
  En hoe zit dat in Zwitserland?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Hoi Paulien, All-seasonbanden mogen ook. Zolang ze maar het M+S logo hebben. Over winterbanden in Zwitserland bestaat geen wettelijke regelgeving, wel wordt het gebruik van winterbanden aanbevolen. Groet Marije van Allsecur.

 4. J.S. Natuursteen heeft op gereageerd

  Ik heb ooit ergens gelezen dat wanneer je in Frankrijk vast komt te zitten in de sneeuw, en je geen winterbanden hebt, dat je bovenop de sleepkosten ook nog eens een boete krijgt?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Een boete is bij ons niet bekend. De banden van je auto moeten in Frankrijk voldoen aan de wegomstandigheden. Winterbanden zijn alleen verplicht als er een bord langs de weg staat. Groet Marije van Allsecur.

 5. Herinckx Harry en Andries Simonne heeft op gereageerd

  staat er een datum op van wanneer je de sneeuwbanden moet op leggen?

  1. Armando (Allsecur) heeft op gereageerd

   Nee er is geen vaste periode waarbinnen de winterbanden verplicht zijn, maar tijdens winterse omstandigheden (ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder of gladheid door ijs- of rijpvorming) moet de auto wél uitgerust zijn met winterbanden.

 6. Sander Frissen heeft op gereageerd

  Beste Allsecur,
  “je auto moet gereed zijn voor de winterse omstandigheden….. ‘
  Dit betekent dat ook de ruitensproeier vloeistof aan de winterse omstandigheden moet voldoen. Bij een grote verkeerscontrole (waarbij de ruitensproeiervloeistof kan worden gecontroleerd) of een ongeval door slecht zicht ben je hierdoor ook aansprakelijk. In Duitsland ben je verplicht (in tegenstelling tot in Nederland) bij iedere aanrijding (al is het ‘maar’ een stuk straatmeubilair of verkeerspaaltje) de politie te waarschuwen en deze komen hiervoor. Doe je dit niet is dit in Duitsland ‘Fahrerflucht’ en dit wordt zwaar bestraft!!!!
  Als blijkt dat je zicht werd belemmerd omdat je je ruiten niet goed schoon kon maken kun je ondanks je winterbanden nog een prent krijgen…….

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Goede aanvulling Sander! Bedankt hiervoor. Het is natuurlijk altijd belangrijk om je auto goed voor te bereiden op de winter en goed te onderhouden. We zullen hier de komende tijd ook weer veel aandacht aan besteden op de blog. Groet, Marije Zandbergen – Allsecur

 7. berry heeft op gereageerd

  een vraagje ik ga zo met vakantie naar italie heb ik nu nog winterbanden nodig ?

 8. Martine heeft op gereageerd

  ‘Als je het verkeer belemmerT’ , met een t

  1. Paula (Allsecur) heeft op gereageerd

   Scherp Martine! We passen het direct aan.

 9. oscar heeft op gereageerd

  wanneer winterse omstandigheden!?
  net zoals nu,met alleen regenachtig weer dus geen sneeuw of vorst te bekennen,mag je dan wel gewoon met zomer banden rijden,of geldt het echt (welk weer dan ook)voor de genoemde periode dus oktober tot april want dan is het puur periode gericht en niet Weers afhankelijk lijkt mij!??

  1. Paula (Allsecur) heeft op gereageerd

   Hoi Oscar!

   Het weer zoals we nu hebben in Nederland, valt niet onder winterse omstandigheden. Het gaat echt om de ijzel etcetera. De tip is dat je van oktober tot april met winterbanden kan rijden in Duitsland om zo zeker van je zaak te zijn, omdat er in deze periode meer kans is op winterse omstandigheden.

   Groetjes van Paula van Allsecur

   1. Frank heeft op gereageerd

    Met ijzel heeft geen enkele band grip, alleen spijkerbanden, verboden in Nederland en Duitsland, hebben dan grip.
    Overigens zijn winterbanden in Nederland overbodig en een onnodige kostenpost. Want nogmaals, wie met ijzel wil rijden heeft spijkerbanden nodig en die mogen niet in NL.

    1. Stefan heeft op gereageerd

     Frank, je hebt het alleen over ijzel. Winterbanden zijn onder de 7 graden beter dan zomerbanden. Je hebt beduidend meer grip en trekkracht bij temperaturen onder de 7°C door speciaal rubbermengsel met silica* dat niet verhardt bij lage temperaturen.
     Je hebt meer comfort en betere afvoer van water of natte sneeuw door fijne lamellen in het profiel. Hierdoor wordt de remweg verkort en verbetert de wegligging in bochten (minder kans op aquaplaning). Bij sneeuw vervormt het profiel bij het rollen van de band en de lamellen worden “grijpers” die zich in de sneeuw “vasthappen”.
     Dus een winterband heeft wel degelijk veel nut.

 10. L. Jensen heeft op gereageerd

  Zijn 4 seizoenen banden wel toegestaan?

  1. Richard heeft op gereageerd

   All season banden zijn ook 4 seizoenen banden

 11. M. Janssen heeft op gereageerd

  ik lees niks over 4 seizoenen banden?

  1. Borger heeft op gereageerd

   Ook met vierseizoenenbanden mag je in Duitsland en Oostenrijk rijden in de winter
   Veel vierseizoenenbanden zijn voorzien van het M+S logo. Met dit logo mag u gewoon in de winter in Duitsland rijden. Als de banden ook voorzien zijn van het sneeuwvlokje dan mag u ook in Oostenrijk rijden.

   1. Boris heeft op gereageerd

    Vier seizoen of niet, het gaat er uiteindelijk om of het erkende Pictogram op staat of anders een vermelding “M+S”