klanttevredenheid allsecur

Wetten en regels verzekeringen

Door Redactie

Op het gebied van verzekeren zijn een heleboel wetten en regels opgesteld. Niet iedereen kan hiervan op de hoogte zijn. Stel je koopt voor het eerst een eigen huis. Maar waar begin je met alles te regelen? En in deze blog: waar krijg je mee te maken bij het kopen en verzekeren van een auto? 

Samen met alle verzekeraars in Nederland en het Verbond van Verzekeraars is een speciale website opgericht waar informatie en tips staan over verzekeren; ook het verzekeren van auto’s. Ik wil je ook een aantal tips en informatie meegeven over de meest gestelde vragen bij het aangaan van een autoverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering (WA)

In de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) is het geregeld dat je minimaal verplicht bent jezelf te verzekeren zodra je een kenteken op naam laat zetten. Dit is heel belangrijk om andere verkeersdeelnemers te beschermen voor schade die je onverhoopt bij hen veroorzaakt. Zonder deze verzekering zouden deze kosten anders behoorlijk kunnen oplopen en wellicht niet uit eigen financiële middelen te betalen. Regel deze verzekering voor je aangeschafte auto vóórdat je met alle enthousiasme in de auto stapt!

Schadevrije jaren  

Er bestaat nog vaak onduidelijkheid over de opbouw van schadevrije jaren. Schadevrije jaren bouw je op tijdens de periode dat jouw autoverzekering loopt, maar alleen als de autoverzekering op jouw eigen naam staat. Als je een tweede auto op jouw naam verzekert, kun je de schadevrije jaren van de andere auto hierop nooit gebruiken, deze worden immers per auto opgebouwd. Je kunt de schadevrije jaren meenemen als je naar een andere verzekeraar gaat.

Schadevrije jaren opbouwen met een lease-auto

Als je in een lease-auto rijdt die op naam van je werkgever staat, bouw je geen schadevrije jaren op. Om aan te tonen dat je al een aantal jaren schadevrij rijdt, kun je bij de leasemaatschappij wel een leaseverklaring vragen. Deze worden meestal wel door verzekeraars geaccepteerd, maar informeer voor de zekerheid altijd van tevoren bij de verzekeraar.

Hoe lang zijn schadevrije jaren geldig?

Zodra je een autoverzekering beëindigt, zijn je schadevrije jaren beperkt geldig. De meeste verzekeraars hanteren een periode van één jaar. De schadevrije jaren worden geregistreerd bij het centraal register Roy Data, waaraan alle verzekeraars het aantal schadevrije jaren van een klant moeten doorgeven zodra een autoverzekering is beëindigd. Zodra je een nieuwe autoverzekering afsluit, controleert je verzekeraar in Roy Data het door jou opgegeven aantal schadevrije jaren.

Goed laten informeren bij afsluiten autoverzekering

Voordat je een verzekering afsluit is het verstandig om je goed te laten informeren. Er zijn veel autoverzekeraars. Het is bijvoorbeeld goed om verzekeraars te vergelijken, te bekijken hoe gemakkelijk je een verzekering kunt afsluiten, maar ook: wanneer kun je opzeggen? Welke verzekeraar is de goedkoopste? En wat kun je doen als je onenigheid hebt met je verzekeraar? Allemaal zaken waar je het antwoord van moet weten die aansluit bij jouw wensen en eisen. Uiteindelijk betaal jij je verzekering. En wie betaalt, bepaalt!


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Wetten en regels verzekeringen"