auto ongeluk

Wat doe je bij een auto ongeluk?

Door Redactie

Het zal je maar gebeuren: je raakt betrokken bij een auto ongeluk. Ik heb één keer een auto ongeluk gehad, waarbij ik op de trekhaak van een voorligger botste. De schade viel gelukkig mee. Wat moet je doen na een auto ongeluk? Ik leg de 4 stappen helder uit. 

1. Zorg voor je eigen en andermans veiligheid

Direct na de klap ben je mogelijk gedesoriënteerd en erg geschrokken. Check of jij en je inzittenden het naar omstandigheden goed maken en kijk of er geen glasscherven in de auto liggen die jou en anderen kunnen verwonden. Richt je daarna pas op de toestand van de tegenpartij. Verplaats gewonden niet, tenzij ze zich in een onveilige situatie bevinden.

  • Zorg voor een gevarendriehoek en een groen of oranje veiligheidsvest in de auto en gebruik deze om jezelf zichtbaar te maken, vooral ’s nachts. Zet de gevarenlichten van je auto aan.
  • Op de snelweg kunnen alle betrokken auto’s het beste meteen naar de vluchtstrook worden gereden. Gebruik ook de gevarendriehoek en een veiligheidsvest. Rijd bij lichte schade door naar een parkeerplaats of tankstation.
  • Laat bij lichte blikschade je gegevens achter voor de tegenpartij. Het is strafbaar om de plek van het auto ongeluk te verlaten zonder gegevens uit te wisselen of gewonden te helpen.

2. Alarmdiensten inschakelen

Schakel de politie, brandweer of ambulance in de volgende gevallen:

  • Bij grote schades;
  • Er zijn gewonden of beknelde inzittenden;
  • Er is puin dat een gevaar vormt voor het overige verkeer;
  • Er is een buitenlands voertuig bij betrokken.

Bij lichte blikschade is het niet nodig om de alarmdiensten in te schakelen, maar in andere Europese landen kan dit anders zijn. Laat de hulpdiensten hun werk doen voor je naar punt 3 gaat.

3. Bewijs verzamelen

Bewijs verzamelen is belangrijk voor de schadeafhandeling. Als je er toe in staat bent raad ik je aan foto’s te maken. Loop rond alle voertuigen en fotografeer ook de zijdes die geen schade hebben. Zo voorkom je dat er schades worden gemeld en uitbetaald die er eerst niet waren. Maak ook foto’s van slipsporen, puin en glas. Verplaats vervolgens de auto’s tot buiten het verkeer, tenzij ze geen hinder opleveren.

Noteer gegevens van getuigen die het auto ongeluk hebben zien gebeuren. Noteer naam, adres, telefoonnummer en eventueel hun kenteken. Vraag de eventueel opgeroepen politie om het nummer van het proces-verbaal of de registratieset.

4. Schadeformulier en afhandeling

Je hebt van je autoverzekeraar een Europees Schadeformulier ontvangen. Hiervan vul je de voorkant indien mogelijk samen in met de tegenpartij. De achterkant kunt je zelf thuis invullen. Lees voor verdere tips onze blogs over het schadeformulier.

Ik hoop natuurlijk dat je deze stappen nooit hoeft te volgen, maar als het zover komt weet je nu in ieder geval wat je moet doen!


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Wat doe je bij een auto ongeluk?"